2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Temizliği: Zihnin Odalarını Temizlemek
MAKALE #18238 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Nisan 2017 | 3,719 Okuyucu
Baharın gelmesiyle doğa bir uyanış içine girdi, doğa ile beraber biz de canlanıyoruz. Bahara taptaze bir başlangıç yapma, daha sağlıklı yaşama isteği içimizi dolduruyor. Yeni bir başlangıcın ilk adımı ise bahar temizliği. Bahar temizliği yapmak için önce evimizin odalarında neler olduğuna bakarız. Artık hiç ihtiyacınız olmayan şeyleri atar, bazı şeyleri tamir etmek üzere kenara koyar ve bazılarını daha da güzelleştirmek için sileriz, boyarız, cilalarız. Zihni temizlemek de buna benzer, artık ihtiyacımız olmayan, bizi sınırlandıran inanç ve duyguları atmalı, tamire ihtiyacı olanlarla ilgilenmeli, işe yarayanları daha da parlatmalıyız.

Zihni temizlerken bazılarımız geçmişe bakmakta zorlanır, kızar, üzülür ve acı duyar. Zihinsel temizlik yapmak için ille de kızgın ve üzgün olmak gerekmiyor. Bazı inanç ve duyguların çöpe atılması için kızmaya ve üzülmeye ihtiyacımız yok. Bu olumsuz inançların yarattığı olumsuz duygular hayatımızı kısıtlıyor ve bizi hasta ediyor. Öyleyse bizi sınırlandıran şu olumsuz duygulara bir göz atalım:

Hayatımızı sınırlandıran duygular

1.Suçluluk: Kasıtlı veya kasıtsız olarak bir hata işlediğimizde suçluluk duymak insan olduğumuzu gösterir. Ancak olur olmaz her şey için kendimize ve başkalarına kızmak, azarlamak bizi hasta edecek bir suçluluk duygusu yaratır. “Meli-malı” düşünme tarzı ve mükemmeliyetçi yapıdaki kişiler yoğun suçluluk duyguları yaşıyor.
2.Kırgınlık: Kırgınlık gücümüzü başkasına kaptırmaktır. Çoğu zaman kırgın olduğumuz kişilerin bu durumdan haberi bile olmuyor. Diğerlerinden çok şey beklemek ve bağımlı olmak kırgınlık duygusunun başlıca sebepleri.
3.Yargılama ve eleştiri: Eleştirmek ve yargılamak sorumluluktan kaçmanın bir numaralı yoludur. Hayatınızın kontrolünü başkalarına gönüllü kaptırmak istiyor ve büyümek istemiyorsanız şunları yapın: Sürekli eleştirin, yargılayın ve şikayet edin. Harika sonuçlar alırsınız 
4.Değersizlik: Değersizlik duygusunun temelinde “hak etmeme” inancı vardır. Güzel ve iyi şeyleri içten içe hak etmediğinize inanıyorsanız bedeninize değersizlik mesajını gönderiyorsunuz.
5.Korku, endişe, kaygı: Canımıza kasteden bir durumla karşılaştığımızda ilkel beynimiz devreye girer ve korkarız. Bu korku bizim hayatta kalmamızı sağlar ve gayet gereklidir. Ancak korkular endişe ve kaygıya dönüştüğünde bu duyguların gerçekçi olmadığını söyleyebiliriz, henüz gerçekleşmemiş bir şey için şu anınızı zehir etmek niye?
6.Kıskançlık: Yokluk bilinci, aşağılık duygusu ve korku kıskançlık yaratır. Kıskançlık duygusu da gücümüzü başkasına kaptırmaktır.
7.Öfke: Öfke hissedilmesi oldukça doğal bir duygudur. Engellendiğimizde, anlaşılmadığımızda ve hakkımızın yenildiğini düşündüğümüzde öfkelenmemiz çok normal. Ancak bu öfke sinirlilik, alınganlık ve şiddete dönüştüğünde artık sağlıklı olmaktan çıkıyor.

Bu olumsuz duygulardan kurtulmak için birçok yol var. Bilinçli farkındalık, meditasyon, Bilişsel Davranışçı Terapiler, Sanat Terapisi ve EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) olumsuz inançlarımızın yarattığı bu duyguları temizlemek için kullanılabilecek etkili yöntemler. Ben size bu konuda çok hızlı sonuç almanıza yardımcı olacak EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri)den bahsetmek istiyorum.

EFT ile olumsuz duygulardan özgürleşmek

EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri), Amerikalı bir psikoloğun (Roger Callahan) tesadüfen bulduğu ve Stanford’lu bir fizik mühendisinin (Gary Craig) bugünkü haline getirdiği bir “kendini ve başkalarını iyileştirme” tekniği. Akupunktur ve akupresür temelli, bedendeki belli akupunktur noktaları uyarılarak yapılıyor. EFT bedenin kendini iyileştirme prensibine göre çalışıyor ve uygulama esnasında bu iyileştirme gücü aktive ediliyor. İyileşmelerin çoğunlukla çok hızlı hatta aniden olması sebebiyle insan aklının alması zor olabiliyor. Ancak iyileşme her durumda bu kadar hızlı olacak diye bir garanti yok. İyileşme süresi soruna göre değil, kişiye göre değişiyor. Aynı sorundan kimisi 2 dakikada kurtulurken, kimisi 4 seansta kurtulabiliyor.

EFT uygulaması ve öğrenmesi çok kolay bir teknik, yan etkisi yok ve başarısı çok yüksek (istatistiki olarak olarak tüm sorunlarda %90 oranında bir başarı). EFT çoğu kişi için uygun olmakla birlikte, değişime kapalı, değişmek istiyor gibi görünen ama gerçekte değişmek istemeyen, sürekli eleştiren, suçlayan, şikayet eden kısacası sorumluluk alıp keyfini kaçırmak istemeyen kişilere göre değil. EFT’nin başarılı olması için dışarıyı suçlamayı ve yargılamayı bırakmak ve sorumluluk almak gerekir.

Yukarıda saydığımız tüm duygular aşırı yaşandığında her şeyden çok sorun yaratıyor. Hayatımızın kontrolünü elimize almak ve esenlik içinde yaşamak istiyorsak önce bu duyguları temizlememiz gerekiyor. Bu durumun yarattığı kısır döngüden kurtulmak istiyorsanız bir ruh sağlığı uzmanını (psikolojik danışman/psikolog) görün. Daha iyi ve kaliteli bir hayat sürmeyi hak ediyorsunuz. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Temizliği: Zihnin Odalarını Temizlemek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Streste Zihnin Rolü ve Şemalarımız Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Dip Köşe Bilinçaltı Temizliği! Psk.Betül Esra BABA
► Bilinçaltı Temizliği ve Emdr Psk.Cem GÜMÜŞ
► Evimizin Ruhuna İlkbahar Temizliği Psk.Ayşegül DENİZCİ
► Bahar Yorgunluğu Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
► Bahar Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Bahar Sendromu Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Temizliği: Zihnin Odalarını Temizlemek' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:22
Top