2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortorexia : Rejim Yapma Takıntısı
MAKALE #1829 © Yazan Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN | Yayın Kasım 2008 | 6,861 Okuyucu
ORTOREXİA : REJİM YAPMA TAKINTISI

Yemek yeme davranış bozukluklarından birisi olan ortorexia Yunancada “doğru yemek yemeye fiske vurmak” anlamına geliyor. İlk olarak dr.steven bratman ekim 1997 de yoga dergisinde bu konuyla ilgili yazdığı yazıda konuyla ilgili çok ilginçtir bir çok telefon ve soru almış.

Aslında ortorexia psikolojik bir rahatsızlık gibi görünmesine rağmen gelişiminde sık ve bilinçsiz yapılan diyet uygulamaları yatıyor. Bu kişiler devamlı rejim yapma isteği duyarlar, sürekli yediği yemeklerin saf, katkısız ve doğal olmasına özen gösterirler, vakitlerini doğal ürünler satan marketler arayarak geçirirler, birçoğu vejetaryen kişilerdir, sebze ve meyveleri doğallıkları kaçmasın diye çiğ olarak tüketirler, onlar için beslenmekte amaç lezzetli yemek değil sağlıklı yemektir.

Kendi bildiklerinin tek doğru olduğuna inananıp kafalarının dikine giderler belli bir süre sonra yiyecek yemek bulamamaya başlarlar çünkü takıntılı olmaları her besinin hazırlanış ve sofraya getiriliş biçiminde bir sağlıksızlık bulmalarına yol açmaktadır. Belli bir süre sonra ellerinde yiyebilecek sadece birkaç besin kalmıştır, bu arada hızla kilo kaybettikle- ri için besin öğesi eksikliklerine ve zayıflığa bağlı sağlık sorunları baş gösterir.
Bu halleriyle farkında olmadan anoreksia nervozaya benzer özellik gösterirler ki ; anoreksia hastalığı % 10-15 açlıktan ölümlerle sonuçlana bilen, kesin tedavinin zor gerçekleştiği, tedavi edilse bile tekrar baş gösteren, hiç yemek yememe, yese de çok az ve belli şeyleri yeme hastalığıdır. Ortorexia lara artık yemek yediremezsiniz, yaşam gayeleri sağlıklı besin aramak olmuştur artık ve daha kötüsü sizi de çok eleştirirler diğer insanlara zavallılar gözüyle bakarlar.

Aşağıdaki sorulara evet cevabı veriyorsanız ortorexia belirtisi gösteriyorsunuz demektir?
*Sağlıksız şeyler yemeyenleri küçümsüyorum.
*Yarının yemeğini bu günden planlarım
*Dün yaptığınız diyet size yetersiz mi geliyor
*Steril olmayan besinleri yedikçe sağlığınızın bozulduğunu mu düşünüyorsunuz
*Yemeğin sağlıklı olması lezzetli olmasından daha mı önemli
Oysa sağlıklı beslenmek bazı şeyleri yemeyerek değil her besinden dengeli yiyerek sağlanabiliyor. Vücudumuz sağlıklı olmak için yaklaşık 40 adet besin öğesine ihtiyaç duyuyor. Bunu da bir iki besinden karşılamamız imkansız bu nedenle her besinden belli oranda yemek gerekiyor. özellikle gençlerimizi rejim yapma takıntısı olan ortorexia hastalığından koruyalım, onlara her besinden yemenin belli oranlarda ve miktarda yemenin sağlıklı beslenmek olduğunu öğretelim.

METABOLİZMA HIZI NEDİR? HESAPLANABİR Mİ? METABOLİZMA HIZI FAZLA OLANLARIN KOLAY KİLO VEREBİLDİĞİ DOĞRU MU?

Vücudumuzda sürekli yapım ve yıkım reksiyonları gerçekleşiyor. Yapım olaylarına anabolizma, yıkım olaylarına ise katabolizma adını veriyoruz. Metabolizma ise bu iki reaksiyonun toplamına verilen isimdir. Yani vücudumuzda yapım veya yıkım olaylarının hızına metabolizma adı verilir. Bu yüzden vücudumuz sürekli bir ısı düzeyinde seyreder. Ateşimiz varsa metabolizmamız hızlı çalışıyor ateşimiz yoksa metabolizmamız yavaş çalışıyor diyebiliriz.

Metabolizma hızı çeşitli formüllerle tahmini hesaplanabiliyor, ama kesin ölçüm için kullandığımız bir cihaz mevcut. Ülkemizde sınırlı sayıda bulunan bu cihaz ölçüm için sizden

8 saat aç olmanızı,dinlenmiş bir halde olmanızı ve 2 gün öncesinden spor yapmamanızı istiyor.hasta sırt üstü yatar vaziyette bir maske takar ve uyumaya çalışır bu süre zarfında cihaz tükettiği oksijen miktarı ile metabolizmanızı, akciğer kapasitenizi net olarak tespit eder.

Metabolizma değeriniz aynı zamanda kilo verme hızınızı da belirler. Cihaz aynı zamanda zayıflama tedavilerinde kilo vermenin durması dönemlerinde imdadımıza yetişir. bu sayede kilo verimini durmasının önüne geçmiş oluruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortorexia : Rejim Yapma Takıntısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın Yazıları
► Sürekli Tartılma Takıntısı Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ortorexia : Rejim Yapma Takıntısı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Diyetler Ağustos 2009
► Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
► Sporla Kilo Vermenin Püf Noktaları ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Ocak 2009
► Yavaş Yemenin Yolları Kasım 2008
◊ Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
◊ Sarı Kantaron Kasım 2008
◊ Kivi Kasım 2008
◊ Brokoli Kasım 2008
◊ Yeşil Çay Kasım 2008
◊ Kalori Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:10
Top