2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düzenli Egzersizin 10 Muhteşem Avantajı
MAKALE #18315 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 2,878 Okuyucu
Egzersiz, belli bir alanda yapılan ve planlı bir şekilde tekrar eden vücut hareketlerine denilmektedir. Birkaçını belirtmek gerekirse yüzme, koşu, yürüyüş ve dans dahil olmak üzere pek çok fiziksel aktivite türü vardır. Aktif olmak, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan birçok sağlık etkiye sahiptir. Daha uzun yaşamanıza bile yardımcı olabilmektedir. Düzenli egzersizin vücudunuz ve beyninize yararlı en iyi 10 yolu.

1.Bu Sizi Daha Mutlu Hissettiriyor

Egzersizin ruh halinizi iyileştirdiği ve depresyon, anksiyete ve stres duygularını azalttığı gösterilmektedir.

Stres ve kaygıları düzenleyen beynin bölümlerinde değişiklikler görülür. Ayrıca, depresyon duygularını hafifleten serotonin ve norepinefrin hormonları için beyin hassasiyetini artırabilmektedir.

Ek olarak, egzersiz, olumlu duygular üretmeye ve ağrı algılamasını azaltmaya yardımcı olduğu bilinen endorfin üretimini artırabilmektedir.

Ayrıca, egzersizin kaygı çeken insanlarda semptomları azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca zihinsel durumlarının daha fazla farkına varmalarına ve korkularından kurtulmaya yardımcı olabilmektedirler.

İlginçtir ki, egzersiz programınızın ne kadar yoğun olduğu önemli değildir. Ruh halinizin, fiziksel aktivitenin yoğunluğu ne olursa olsun egzersize faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Aslında, depresyon tanısı konmuş 24 kadında yapılan bir araştırma, herhangi bir yoğunluğun uygulanmasının depresyon duygularını önemli ölçüde azalttığını göstermektedir.

Egzersizin ruh hali üzerindeki etkileri o kadar güçlü ki, egzersiz yapmayı seçmek de kısa vadede bir fark yaratmaktadır.

Bu çalışmada, düzenli olarak egzersiz yapmak için ya da iki hafta boyunca egzersiz yapmaya devam etmeleri için normalde egzersiz yapmış 26 sağlıklı erkek ve kadın seçildi.

Özetle, Egzersiz düzenli olarak egzersize ruh halinizi artırabilir ve kaygı ve depresyon duygularını azaltabilir.

Kilo Kaybıyla Yardımcı Olabilir

Bazı çalışmalar hareketsizliğin kilo alımında ve obezitede önemli bir faktör olduğunu göstermiştir.

Egzersizin kilo verme üzerindeki etkisini anlamak için, egzersiz ile enerji harcamaları arasındaki ilişkiyi anlamak önemlidir.

Vücudumuz enerjiyi üç şekilde harcıyor: yemek sindirerek, kalp atışı ve solunum gibi vücut fonksiyonlarında egzersiz yapıyor ve sürdürüyor.

Diyet yaparken az kalori harcamak, metabolik hızınızı düşürecek ve kilo kaybını geciktirecektir. Aksine, düzenli egzersiz, metabolizma hızınızı arttırdığı gösterilmiştir ve bu daha fazla kalori yakıp kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

Ayrıca, çalışmalar, aerobik egzersizin direnç antrenmanıyla birleştirilmesinin, kilo vermesi için gerekli olan yağ kaybını ve kas kütlesi bakımını en üst düzeye çıkarabileceğini göstermektedir.

Egzersiz, hızlı bir metabolizmanın desteklenmesi ve günde daha fazla kalori yakılması için önemlidir. Aynı zamanda kas kütlesi ve kilo kaybınızı korumanıza yardımcı olur.

3.Kasların ve Kemiklerin Yapısı İçin

Egzersiz güçlü kaslar ve kemikler inşa etmek ve sürdürmek için hayati bir rol oynamaktadır.

Ağırlık kaldırma gibi fiziksel aktivitede, yeterli protein alımı ile eşleştirildiğinde kas yapımını uyarabilmektedir.

Bunun nedeni, egzersizin, kaslarınızın amino asitleri emme yeteneğini arttıran hormonları serbest bırakmaya yardımcı olmasıdır. Bu onların büyümesine yardımcı olur ve hasarı azaltır.

İnsanlar yaşlandıkça, kas kütlelerini ve fonksiyonlarını kaybetme eğilimi gösterir, bu da yaralanmalara ve sakatlıklara neden olabilir. Düzenli fiziksel aktiviteyi uygulamak kas kaybını azaltmak ve yaşlandıkça gücünüzü korumak için gereklidir.

Ayrıca, egzersiz, yaşlandıkça osteoporozun önlenmesine yardımcı olmanın yanı sıra gençken kemik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olur.

Yapılan araştırmalarda ilginç bir şekilde, jimnastik veya koşu gibi yüksek etkili egzersiz veya futbol ve basketbol gibi tek etkili sporların, yüzme ve bisiklet gibi etkilenmeyen sporlardan daha yüksek bir kemik yoğunluğunu teşvik ettiği gösterilmiştir.

Fiziksel aktivite kaslarınızı ve güçlü kemikler oluşturmanıza yardımcı olmaktadır. Osteoporozu önlemeye de yardımcı olabilmektedir.

Enerji Seviyelerinizi Artırabilir

Egzersiz sağlıklı insanlar için gerçek bir enerji güçlendiricisi olabilir, ayrıca çeşitli tıbbi durumlardan muzdarip olanlar için de olabilir.

Bir çalışma altı haftalık düzenli egzersizin kalıcı yorgunluk bildiren 36 sağlıklı kişinin yorgunluk hissini azalttığını bildirmiştir.

Ayrıca, egzersiz, kronik yorgunluk sendromu (CFS) ve diğer ciddi hastalıklardan muzdarip kişilerin enerji düzeylerini önemli ölçüde artırabilir.

Aslında egzersiz, CFS ile mücadelede, gevşeme ve germe gibi pasif terapiler ya da hiç tedavi görmeme gibi diğer tedavilere göre daha etkili gibi gözükmektedir.

Ek olarak yapılan çalışmalar, egzersizin ilerleyici hastalıklardan mustarip olan kanser, HIV / AIDS ve multipl skleroz gibi insanlarda enerji düzeylerini arttırdığı gösterilmiştir.

Özetle, normal fiziksel aktivitelere katılmak enerji seviyenizi artırabilir. Bu, kalıcı yorgunluk ve ciddi hastalıklara maruz kalan insanlarda bile geçerlidir.

Kronik Hastalık Riskinizi Azaltabilir

Düzenli fiziksel aktivitenin olmaması kronik hastalığın birincil nedenidir.

Düzenli egzersizin insülin duyarlılığını, kardiyovasküler sağlık ve vücut kompozisyonunu iyileştirdiği, aynı zamanda kan basıncını ve kan yağ seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir.

Buna karşılık, düzenli egzersiz eksikliği hatta kısa vadede bile göbek yağında belirgin artışlara neden olabilmekte ve bu da tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve erken ölüm riskini artırmaktadır.

Bu nedenle, göbek yağını azaltmak ve bu hastalıkları geliştirme riskini azaltmak için günlük fiziksel aktiviteler önerilmektedir.

Günlük fiziksel aktivite sağlıklı bir kilo vermek ve kronik hastalık riskini azaltmak için gereklidir.

Cilt Sağlığına Yardımcı Olabilir

Cildiniz vücudunuzdaki oksidatif stres miktarından etkilenebilmektedir.

Oksidatif stres, vücudun antioksidan savunması, serbest radikallere hücrelere neden olan hasarı tamamen onaramadığında ortaya çıkar. Bu, iç yapılarına zarar verebilir ve cildinizi kötüleştirebilmektedir.

Yoğun ve kapsamlı fiziksel aktivite oksidatif hasara katkıda bulunsa da, düzenli egzersiz vücudunuzun hücreleri korumaya yardımcı doğal antioksidan üretimini artırabilmektedir.

Aynı şekilde, egzersiz, kan akışını teşvik edebilir ve cilt yaşlanmasının görünümünü geciktirmeye yardımcı olabilecek cilt hücresi adaptasyonlarına neden olabilmektedir.

Orta dereceli egzersiz, antioksidan koruma sağlayabilir ve cildinizi koruyabilen ve yaşlanma belirtilerini geciktirecek kan akışını teşvik edebilmektedir.

Beyin Sağlığınız ve Hafızanıza Yardımcı Olabilir

Egzersiz, beyin işlevini artırabilir, bellek ve düşünme becerilerini koruyabilmektedir.

Başlangıç ​​olarak, beyninize kan ve oksijen akışı sağlayan kalp atış hızınızı arttırmaktadır. Beyin hücrelerinin büyümesini artıracak hormonların üretimini de uyarabilmektedir.

Ayrıca, egzersizin kronik hastalığı önleme yeteneği, işlevleri bu hastalıklardan etkilenebildiğinden beyniniz için fayda sağlayabilmektedir.

Düzenli fiziksel aktivite yaşlılarda özellikle oksidatif stres ve inflamasyon ile birleştiğinde beyin yapısı ve işlevindeki değişiklikleri teşvik ettiğinden yaşlı erişkinlerde önemlidir.

Egzersizin hafıza ve öğrenme için hayati önem taşıyan beyin bölgelerinden biri olan hipokampüsün büyümesine neden olduğu gösterilmiştir. Bu, yaşlı erişkinlerde zihinsel işlevleri artırmaktadır.

Son olarak, egzersizin beyindeki Alzheimer hastalığına ve şizofreni neden olabilecek değişiklikleri azalttığı gösterilmiştir.

Düzenli egzersiz, beyindeki kan akışını geliştirir ve beyin sağlığına ve hafızaya yardımcı olmaktadır. Yaşlı yetişkinler arasında zihinsel işlevin korunmasına yardımcı olabilmektedir.

Gevşeme ve Uyku Kalitesine Yardımcı Olabilir

Düzenli egzersiz rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilmektedir.

Uyku kalitesi açısından, egzersiz sırasında oluşan enerji tükenmesi, uyku sırasında toparlanma süreçlerini uyarmaktadır.

Ayrıca, egzersiz sırasında oluşan vücut sıcaklığındaki artışın uyku sırasında düşmesine yardımcı olarak uyku kalitesini artırdığı düşünülmektedir.

Egzersizin uyku üzerindeki etkileri üzerine yapılan birçok çalışma benzer sonuçlara ulaşmaktadır.

Bir çalışma haftada 150 dakikalık orta-şiddetli aktivitenin uyku kalitesinde %65’e kadar bir iyileşme sağlayabileceğini bulmuştur.

Bir diğeri, 16 haftalık fiziksel aktivitenin uyku kalitesini artırdığını ve uykusu olan 17 kişinin kontrol grubuna göre daha uzun ve derin bir şekilde yardım ettiğini göstermektedir. Ayrıca gün boyunca daha enerjik hissetmelerine yardımcı olmaktadır.

Dahası, düzenli egzersize girmek, uyku bozukluklarından etkilenme eğilimi gösteren yaşlılar için faydalı gibi görünmektedir.

Seçtiğiniz egzersiz türüyle esnek olabilirsiniz. Tek başına aerobik egzersiz ya da direnç eğitimi ile birlikte aerobik egzersizin uyku kalitesine eşit derecede yardımcı olabileceği görülmektedir.

Aerobik olsun ya da aerobik ve direnç eğitimi kombinasyonu olup olmadığına bakılmaksızın düzenli fiziksel aktivite, gün boyunca daha iyi uyumanızda ve daha enerjik hissetmenizde size yardımcı olabilmektedir.

Acı Azaltabilir

Kronik ağrı zayıflatıcı olabilir, ancak egzersiz aslında onu azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Aslında, uzun yıllar boyunca, kronik ağrıyı tedavi etme tavsiyesi dinlenme ve hareketsizliktir. Bununla birlikte, son çalışmalar, egzersizin kronik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Çeşitli çalışmaların gözden geçirilmesi, egzersizin kronik ağrıya sahip olan kişilerin ağrılarını azaltmasına ve yaşam kalitesini iyileştirmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

Birkaç çalışma, egzersizin kronik bel ağrısı, fibromiyalji ve kronik yumuşak doku omuz bozukluğu gibi çeşitli sağlık durumlarıyla ilişkili ağrıyı kontrol etmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Ayrıca, fiziksel aktivite ayrıca ağrı toleransını artırabilir ve ağrı algılamasını azaltabilmektedir.

Egzersiz çeşitli koşullarla ilişkili ağrı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ağrı toleransını da artırabilmektedir.

Daha İyi Bir Seks Hayatını Teşvik Edebilir
Egzersiz, seks sürüşünü artırdığı ispatlanmıştır.

Düzenli egzersize dahil olmak kardiyovasküler sistemi güçlendirebilir, kan dolaşımını, tonlama kaslarını geliştirebilmekte ve hepsi cinsel yaşamınızı iyileştirebilecek esnekliği artırabilmektedir.

Fiziksel aktivite, cinsel performansı ve cinsel zevki artırabileceği gibi cinsel aktivite sıklığını da artırabilmektedir.

40’lı yaşlardaki bir grup kadın, sprintler, botlar ve kilo eğitimi gibi daha yorucu egzersizleri yaşam biçimlerine dahil ettiklerinde daha sık orgazm yaşadıklarını gözlemlemektedir.

Ayrıca, 178 sağlıklı erkekten oluşan bir grup arasında, haftada daha fazla egzersiz saati bildiren erkeklerin cinsel işlev puanı daha yüksektir.

Bir çalışma, evin etrafında altı dakikalık yürüme mesafesinde basit bir rutinin 41 erkeğin erektil disfonksiyon semptomlarını % 71 düşürmesine yardım ettiğini göstermektedir.

78 sedanter erkekte yapılan bir başka çalışma, günde 60 dakikalık yürüme (haftada ortalama yarım gün, ortalama 60 dakika), sıklık, yeterli iş görme ve memnuniyet gibi cinsel davranışlarını geliştirdiğini ortaya koymaktadır.

Dahası, bir araştırma polikistik over sendromundan mustarip, cinsel gücü azaltabilen, 16 hafta boyunca düzenli direnç eğitimi ile cinsel tercihlerini arttırdığını göstermektedir.

Egzersiz, erkeklerde ve kadınlarda cinsel istek, işlev ve performansın iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda erkeklerdeki erektil disfonksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Alt Çizgi

Egzersiz sağlığınızın hemen hemen her yönüne içten dışa doğru geliştirebilen inanılmaz faydalar sunan bir olumlu harekettir.

Düzenli fiziksel aktivite sizi daha mutlu ve daha iyi uyumanızda yardımcı olan hormonların üretimini artırabilmektedir.

Aynı zamanda cildinizin görünümünü iyileştirebilir, kilo vermenize yardımcı olabilir ve kilo kontrolünde yardımcı olabilir, kronik hastalık riskini azaltabilir ve cinsel yaşamınızı geliştirebilirsiniz.

İster belirli bir spor yaparsınız ya da haftada 150 dakikalık etkinlik kılavuzuna uysanız da, kaçınılmaz olarak birçok yönden sağlığınızı geliştirirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düzenli Egzersizin 10 Muhteşem Avantajı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Şeker Hastalığının Avantajı Dyt.H.Kübra BAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Düzenli Egzersizin 10 Muhteşem Avantajı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:22
Top