2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ?
MAKALE #18342 © Yazan Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR | Yayın Mayıs 2017 | 3,222 Okuyucu
Her gün sosyal ortamlarda ; televizyon , gazete , dergi veya sosyal paylaşım sitelerinde bir çok kişi aslında diyetisyen olmadığı halde bir diyetisyen edası ile insanlara kendilerince bilgi veriyor , diyet listeleri düzenleyerek insan sağlığı ile oynuyor ….

Yaşam koçu mu , Diyetisyen mi ?

Öncelikle şunun farkına varılması gerekir . Diyetisyen olabilmek için üniversitelerin dört yıl eğitim veren beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekir. Bu ünvanı alabilmek için bireyler teorik dersler ve laboratuvar deneylerine ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesiyle ilgili olan stajını, koruyucu ve tedavi edici olarak sahada, hastanelerde, toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak da diğer kuruluşlarda yaptıktan sonra bölümün öngördüğü dersleri başarı ile tamamlayabilirse ‘diyetisyen ‘ ünvanını alarak mezun olurlar. Bir bireyin yaşam koçu ve diyet uzmanı olabilmesi ise bu aşamadan sonra başlamaktadır. Yani ; bireysel veya kurumsal anlamda yaşam koçu ve diyet uzmanı olabilmek için üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirdikten sonra yaşam koçluğu için verilen sertifikalı eğitim programlarına katılmanız yeterlidir.

Aslına bakılırsa en büyük fark bu noktada başlamaktadır. Şu an kimyagerlerden tutunda , spor eğitmenlerine , mühendislere hatta ve hatta , hiçbir eğitimi olmadan sosyal medya aracılığıyla bir şeyler öğrenen kişilerin diyet verdiğini ve isimlerine ben yaşam koçuyum dediklerini görmekteyiz . Beslenme alanında uzman olmayan bu kişiler sağlık ve beslenme bilimini doğru şekilde bir araya getirememekte, kısa vadede amaca hizmet etmiş gibi görünseler de uzun vadede bireylerin sağlıklarına zarar verebilmektedir. Pratikte bakıldığında da son dönemlerde popüler uygulamalardan kaynaklı ölümler, kalp yetmezlikleri, böbrek fonksiyonlarında ve kemik-kalsiyum dengesindeki bozukluklar gibi istenmeyen birçok sağlık probleminin artış gösterdiği görülmektedir.

Peki bir diyetisyen ne yapar ?

Büyüme, gelişme ve ömür boyu sağlığın korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireylerin sağlıklı beslenmelerini (kilo alma / verme)sağlar. Bu süreçte bireylerin fonksiyonel biyokimya değerleri , beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları göz önünde bulundurularak beslenme programları oluşturulur.

Toplu beslenmelerin yapıldığı yerlere menü planlayarak Kurumsal danışmanlık verir.
Doğuştan veya sonradan oluşan hastalıklar ve bir takım diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayıp, eğitim verir, bu eğitimlerin sürdürülebilirliklerini takip eder.
Kilo verme sürecinde en sık rastlanan sorunlar nelerdir , bu süreçte bir diyetisyen yardımı almak isteyen fakat çeşitli sebeplerle görüşme şansı olmayan bireyler neler yapmalıdır?

Kilo vermek, biraz sabır, biraz kararlık ve birazda irade işidir. Genellikle uzun sürede alınan kilolardan bir an önce kurtulmak ve beslenmemizde yaptığımız değişikliklerle hemen sonuç almak isteriz. Böyle durumlarda sihirli bir değnek veya sihirli bir besin ararız. Maalesef böyle bir besin veya besin grubu yoktur. İstediğimiz sonucu kısa sürede göremeyince de pes eder tekrar yemeğe başlarız. Çoğunlukla, yardım almadan tek başınıza uygulanan diyetlerde süreç böyle gelişebilir. Bu durum sık kilo alıp, vermenize ve metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur.

Zayıflamaya karar verdiğinizde, motivasyon ve takip, kilo veriminizi kolaylaştıran en önemli iki unsurdur. Fakat değişen hayat şartlarına bağlı olarak maalesef herkesin ortak derdi ve sorunu olan zaman sıkıntısı bu noktada da bireylerin karşısına çıkmaktadır. İşte bu noktada da online diyet programları devreye girmektedir.

Nedir bu online diyet ?

Dünya’da ve ülkemizde artan kilo sorunlarının çözümü için geliştirilmiş bir uygulamadır . Bu uygulama ile belirli bir mekan ve zaman kısıtlaması olmadan danışan – diyetisyen görüşmeleri yapılarak beslenme düzeni planlanır ve takibi sağlanır. Bu şekilde bireylerin fazla kilolardan kurtulmak ve daha sağlıklı olmak için bilinçsizce uyguladıkları yöntemlerin önüne geçilebilir. Genellikle tek tip beslenme içeren , düşük kalorili diyetler , zayıflama ilaçları , aç kalarak kilo vermeye çalışmak .. vb kilo verme adına yapılan uygulamalar bireylerde tansiyon , şeker ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıklara sebep olurken aynı zamanda verilen kiloların daha fazla ve hızlı olarak geri dönüşüne sebep olmaktadır.

Günün koşuşturmacası içinde işten diyetisyene zaman ayıramıyorum , sağlık problemlerim var , sağlıklı nasıl beslenmem gerektiğini öğrenmek istiyorum, bebeğimi bırakıp diyetisyen kliniğine gitmeye vakit bulamıyorum , çok sık iş seyahatine gidiyorum , çalışma saatlerim uygun değil ….. diyorsanız online diyet programı sizin için uygun bir yöntem olacaktır. Bu sayede ofiste , evde , tatilde veya özel bir günde sağlıklı ve dengeli bir şekilde nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Unutmayın ! Sağlığımız bu hayatta bize sunulan en büyük hediyedir. Ve bir çok hastalığın temeli fazla kilolardır . Yaşamınız boyunca ideal vücut ağırlığını korumanız bir çok hastalıktan sizi uzak tutabilir. Bu korumayı sağlamak için başvuracağınız yöntemler alanında uzman ve bu alanda eğitim almış kişiler olmalıdır. Sağlığınızın önceliğiniz olması dileğiyle …
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem Nur SAVACİ BAHAR Fotoğraf
Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR'ın Yazıları
► Diyetisyen Seçimi Neden Önemli Dyt.Esra DİNÇER
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ?' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeşil Çay Eylül 2015
◊ Goji Berry Ağustos 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:16
Top