2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Babalarıyla Bireysel Vakit Geçirmesinin Önemi
MAKALE #18369 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Mayıs 2017 | 7,428 Okuyucu
Yapılan son araştırmalara göre, babalarıyla bireysel olarak daha fazla vakit geçiren çocuklar, daha az vakit geçiren diğer çocuklara göre duygusal sorunlarla ve stresle daha iyi mücadele edebiliyorlar.Ayrıca kendi yaş gruplarındaki diğer çocuklarla kıyaslandıklarında kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar dolayısıyla asosyallikten de uzaklar.İletişimleri daha iyi ve iş hayatlarında da daha başarılılar.

Toplumumuzda geleneksel rol paylaşımına bakıldığında anne çocuklarla hem fiziksel hem de duygusal olarak ilgilenen kişi baba ise sadece ekonomik ihtiyaçları üstlenen kişi rolündedir.Ancak çocukların fiziksel ihtiyaçları büyüdükçe azalır ve ruhsal, psikolojik ihtiyaçları artar.Baba çocuğun sadece ekonomik ihtiyaçlarını karşılayıp diğer ihtiyaçlarında eksik kaldığında annenin çocuğa destek vermesi ve onunla ilgilenmesi çocuğa yetersiz gelebilir ve bu durum çocuk tarafından baba faktörünün ne olup olmadığı ile ilgili karışıklık yaşamasına neden olur.

Bu durum sadece erkek çocuk için değil kız çocuk için de oldukça önemli bir yere sahiptir.Erkek çocuklar için baba faktörü 'erkek' ya da 'baba' olmanın manasını barındırırken, babasının annesi ile olan ilişkisi de çocuğun kadınlara olan bakış açısında oldukça önemli bir yere sahiptir.Kız çocukları ise, 'kadın' olmanın ne olduğunu babasıyla olan ilk ilişkisinden öğrenir çünkü babası onun hayatındaki ilk erkektir.Böylelikle hayatındaki ilk erkekle olan güvenli ilişki,ilerki yaşlarında kurulacak sağlam birlikteliklerin de başlangıcı olur.Çocukluk çağlarında babasıyla güvenli ilişki kuramayan kız çocuklarında evden kaçmak için erken yaşta evlenmeler görülmektedir.

Evden kaçmak için evlenen kız çocuklarının yaşları ortalama 16-22 aralığındadır yani bu kişi aslında hala çocuktur.Kendisi çocuk sahibi olduğunda babasıyla kuramadığı ilişkinin yerine aslında koyabilecek pek bir şey bulamayacaktır ve böylelikle bu güven olmayan ilişki malesef nesilden nesile aktarılacaktır.

Sonuç olarak,çocuklar anneleri kadar babalarıyla da bireysel zaman geçirmelidir.Bu zamanı belli bir saat dilimi ile sınırlamak güçtür ancak yapılan araştırmalara bakıldığında, babaların çocuklarıyla haftada sadece 1-2 saat zaman geçirdikleri görülmüştür.Bu süre oldukça yetersizdir. Akşamları 1-2 saat, haftasonları ise 1 gün çocuklarla birlikte yapılan etkinlikler ile geçirilen kaliteli zaman yeterli sayılabilir.Ancak yinede bu durum çocuktan çocuğa ve çocuğun özel durumuna bağlı olarakta değişkenlik gösterebilir.

Babalar çocuklarıyla neler yapsınlar?

Burada yapılan aktivitenin türü ve önemi çocuğun yaşına göre değişmektedir.
Küçük yaş çocuklarla birlikte oyun oynamak, parkta zaman geçirmek ve kendi yaşıtlarıyla oynamasına teşvik etmek,çocuk programlarını izlemek,yemek sofrasında beraber yemek yemek,hayvanlarla ve doğada vakit geçirmek yapılabilecekler arasındayken daha büyük yaş çocuklarla genel konular üzerinde sohbet ederek onu tanımaya, anlamaya ,hobi ve zevklerini keşfetmeye çalışmak, seyahat etmek ve spor yapmak örnekler arasında sayılabilir.

Tüm bu faaliyetlerle birlikte bir babanın yapabileceği en iyi şey, çocuğunun annesine olan davranışlarıdır.Çünkü hem erkek hem de kız çocukları babalarını gözlemleyerek ilk kadın ve erkek rol modellerini ömür boyu hafızalarında taşıyacaklardır.

Sevgilerimle

Örnekler:

1- Parmak boyasıyla resim yapın.
2-Birlikte bulmaca çözün.
3-Birlikte yemek yapın.
4-Bir koleksiyon yapmaya başlayın.
5-Sessiz sinema oynayın.
6-Birlikte şarkı söyleyin.
7-Birbirinizi gıdıklayın.
8-Birlikte bir hikaye yazın.
9-Sabah erken kalkıp beraber kahvaltı hazırlayın.
10-Birbirinizin fotoğraflarını çekin.
11-Birbirinizin taklidini yapın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Babalarıyla Bireysel Vakit Geçirmesinin Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Çocukla Kaliteli Vakit Geçirmek Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
► Bireysel Terapi Psk.Çiğdem KINIK
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Bireysel ve Grup Psikoterapisi Psk.Ali BIÇAK
► Yeme Bozuklukları ve Bireysel Terapi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Kimler Bireysel Terapiye Başvurabilir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Alfred Adler- Bireysel Psikoloji ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Özkan KENARLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukların Babalarıyla Bireysel Vakit Geçirmesinin Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:11
Top