2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrılı Cinsel İlişki - Disparoni
MAKALE #18388 © Yazan Psk.Atiye KAYTAZOĞLU | Yayın Mayıs 2017 | 2,675 Okuyucu
Kadınlarda ağrılı cinsel ilişki – Disparoni
Disparoni; Cinsel birleşme sırasında yenilenen ve devamlı hissedilen ağrı olmasıdır. Kadının her birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi bir şeyler hissetmesidir.
10 kadından 6’sı hayatlarının bazı dönemlerinde bu rahatsızlığı geçirirler.
Disparoni yüzeysel ya da daha derinde yaşanabilir. Yüzeysel disparoninin nedeni enfeksiyonlar, vajinanın yetersiz ıslanması, aşırı duyarlılık, vajinit (vajina iltihapları),vb. sorunlar ve en önemlisi psikolojik nedenlerdir.
Derin disparoninin nedeni; doğumsal anormallikler, kronik (tekrarlayan)enfeksiyonlar, kistler, bağırsak hastalıkları,vs dir. Ağrının tam olarak nerde olduğunu bilmek tedavi sürecini kolaylaştırcaktır.
Ama temelde disparoninin asıl nedeni vajinanın yeteri kadar ıslanmamasıdır. Cinsel ilişkideki ağrı bazı durumlarda organik nedenlere bağlı olsa da kadınların büyük bir çoğunluğu psikolojik nedenlerden ağrı çekmektedirler. Peki nedir bu psikolojik etkiler?
Cinsellikle ilgili ağrılı, acılı, can yakıcı olduğuna inanılması ve bununla ilgili sürekli kaygı ve endişe duymak, cinsellikle ilgili önyargılar (vajinanın dar olduğuna inanılması,vb), daha önce kadının tacize ya da istismara uğramış olması, başka birinin cinsel ilişkisine şahit olma travması, evlilikleri ve ilişkileriyle ilgili sorunlar, eşlerin iletişim sorunları, performans kaygısı (her ilişkide ağrı çekeceğine inanması), korku, suçluluk, günahkarlık hisleri, cinselliği anlamsız bulma, öfke, eşlerin ön sevişmeye zaman ayırmaması, kadının orgazm ya da boşalmayı bilmemesi ya da ilişkide bunu yaşamaması, cinsel isteksizlik, doğum sonrası ve menopoz sonrası vücuduyla ilgili kaygılar, bedenini beğenmeme, arzularını ortaya çıkarmaktan korkma ve buna bağlı olarak cinsellikte yanlış anlaşılacağı korkusudur.
Tüp bebek tedavisi gibi sancılı süreçler, travmalı gebelik öyküsü, travmalı doğumlar, ağrılı ameliyat ya da muayeneler, enfeksiyon ve mantara bağlı ilaç kullanımları ve buna bağlı olarak ıslaklığın ve zevk alımının azalması,aldatılmış ya da ihmal edilmiş olmaktan dolayı kocaya duyulan öfke, istenmeyen evlilikler, eşlerin birbirlerini benimseyememesi, cinsel ilişkiden haz alamama ve orgazmı yaşayamama, erkeğin ilişki sırasındaki anlayışsızlığı, kaba davranışları, çiftler arasında cinselliğin konuşulmaması, kadının cinsellikten beklentilerinin karşılanmaması gibi ilişkisel sorunlarda psikolojik etkilerin içindedir.
Ağrının psikolojik olduğunu gösteren en önemli bulgu, kişi cinsel ilişki sırasında ağrıyı hissederken, cinsel ilişki sonrası hiçbir acı veya ağrı duymamasıdır. Organik bir sebebi varsa ağrı sonrasında biraz daha devam edebilir.
Disparoninin vajinismustan(cinsel ilişkiye girememek) farkı; vajinismus kadınları psikolojik nedenlerden kasılırlar ve ilişkiye giremezler . Oysa disparonide ağrı çektiği halde kadın ilişkiye girebilir. Fakat ilişkilerinin çoğunda acı ve ağrı çeker.
Disparoni yaşayan kadınların bir çoğu, bu durumu herkesin yaşadığını düşündüklerinden bir bozukluk olarak görmezler. Oysa bu durum cinsel işlevi bozan bir bozukluktur. Psikolojik kaynaklı disparoninin %100 tedavisi vardır.
Tedavideki en önemli şey; doğru yerde olmanız ve güvenebileceğiniz biriyle tedaviye başlamanızdır.
Disparoninin tedavisini; organik bir bozukluksa jinekologlar, psikolojik kaynaklıysa cinsel terapistler, psikologlar ve ruh sağlığı uzmanları yürütmeliler.
Cinsel terapist; çifte ağrının azaltılması ve kontrolünü sağlamayı nasıl yapacaklarını, ağrıyla başa çıkma becerilerini, tatmin edici ve sağlıklı cinsel yaşamı tekrar nasıl oluşturacaklarını öğretir. Kadının bilinçaltında ağrıya sebep olan yanlış inanışları bulup, doğru bilgilerle değiştirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrılı Cinsel İlişki - Disparoni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atiye KAYTAZOĞLU Fotoğraf
Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun Yazıları
► Cinsel İlişki Korkusu Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ağrılı Cinsel İlişki - Disparoni' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Eğitim Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:12
Top