2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sorunları Dumanla Perdelemek: Sigara Bağımlılığı
MAKALE #18416 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mayıs 2017 | 4,075 Okuyucu
İç ses:

“Evet. Bu yazı bugün bitecek. Önce bi kahve alayım. Nerde kalmıştık? Kahvede kalmıştık. Yanında sigara ne iyi giderdi be. Hay Allah daha yeni bırakmıştım ama… Yaksam mı acaba? Bir taneden bir şey olmaz canım, nasılsa bırakırım. Daha önce bi kaç kere bırakmışlığım var… İstediğim zaman bırakabiliyorum yani. Hem ben bağımlı olmam, gayet iradeliyimdir. On yıldır falan da içiyorum ama… Dudak tiryakisiyim ben. Arada içiyorum, kahvenin yanında falan. Bir de yemeklerden sonra. Bir de arkadaşlarla muhabbet ederken. Fazla içmiyorum bence. Zaten şu yazı bi bitsin, yarın bırakırım. Evet, evet yarın bırakıcam, kesin. Dur yakayım bir tane… Oh be. Bu meret bırakılır mı ya. Neyse ben yazıya döneyim: ‘Bağımlılıkların beyin kimyası üzerindeki etkisi ve bağımlılık döngüsü’…”

Tütün ve nikotin bağımlılığı nedir?

Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demek. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor.

Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturuyor. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde var. Bunların içinde esas bağımlılık yapanı nikotin. Nikotin yüksek oranda bağımlılık yapıyor.

Bağımlılığın türü ve nesnesi ne olursa olsun beyinde yarattığı kimyasal değişimler birbirine çok benziyor. Sigara bağımlılığı söz konusu olduğunda nikotinin beynimizde haz veren hormonları tetiklemesi sebebiyle, aynı hazzı yakalayabilmek için sigara içmeye çalışırız. Beynimizdeki kimyasal değişimler duygu ve davranışlarımızı doğrudan etkilediği için irade göstermemize rağmen kendimize engel olamayız. Sigara bağımlılığı da, aynı alışveriş ve kumar bağımlılığında olduğu gibi beyindeki ödül sistemiyle alakalı. Bu ödül sistemi sigara içildiğinde dopamin ve serotonin (mutluluk hormonları) gibi hormonların salgılanmasını sağlayarak haz duygusu yaratıyor. Haz duygusundaki artış kişiyi tekrar sigara içmeye yönlendiriyor. Yani sigara bağımlılığının iradeyle ilgisi yok.

Sigarayı bırakmak mümkün.

İlaç ve psikolojik destekle sigarayı bırakmak mümkün. Sigarayı bırakmaya çalışanların en az yarısında önemli oranda yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermek. Ancak bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilebilir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmemek lazım.

Sigara bağımlıları, sigarasız bir hayatı hayal etmekte zorlanır, bazıları da tek başlarına yardımsız bırakabileceklerini düşünürler. Bazıları da olumsuz duygularla baş etme yollarını bilmediğinden ya da sigarayı bırakmanın çok kolay olduğunu düşündüğünden bırakmaya çabalamazlar bile.

Sigara içmek ruhsal ve davranışsal yönleri olan bir davranıştır. Bunlar yeterince incelenmezse, nikotin yoksunluğu geçtikten sonra kişi tekrar sigaraya başlayabilir. Verilecek psikolojik destek, bağımlının bağımlılık seviyesine göre belirlenir. Psikolojik danışma sürecinde, stresle baş etme becerileri, öfke kontrolü, aile görüşmesi ve motivasyona yönelik çalışmalar ile Bilişsel Davranışçı terapiler, EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) gibi terapi yöntemleri uygulanır.

Sigarayı bırakacaklara tavsiyeler:

• Bırakma tarihi belirleyin.
• Çevrenizdeki kişilere sigarayı bırakmayı planladığınızı söyleyin.
• Karşılaşabileceğiniz zorlukları kestirmeye çalışın ve plan yapın.
• Çevrenizdeki bütün sigara, çakmak, kibrit ve kül tablalarını uzaklaştırın.
• Bırakmanın yararlarını düşünün.
• Yapacak, ilgilenecek yeni şeyler bulun.

Daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Bu süreçte mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından (psikolojik danışman, psikolog) destek alın. Ruh ve beden sağlığımız her şeyden önemli. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER


Yazı hazırlanırken yesilay.org.tr den faydalanılmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sorunları Dumanla Perdelemek: Sigara Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Sigara Bağımlılığı Psk.Muhammed Erdinç TÜRK
► Sigara Bağımlılığı Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Sigara Bağımlılığı ve Spor Psk.Sabahat ERLER
► Sigara Bağımlılığı ve Sigarayı Bırakma Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sorunları Dumanla Perdelemek: Sigara Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top