2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklik Döneminde Sosyal-Duygusal Gelişim (Bebeğinizin İlk Yılı: Aşamalar ve Öneriler )
MAKALE #18436 © Yazan Uzm.Psk.Burcu ÇAPA | Yayın Mayıs 2017 | 8,325 Okuyucu
Sosyal-Duygusal Gelişim Aşamaları
Bebeklik döneminde zihinsel, fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal-duygusal alanda da pek çok gelişim görülür. Aşağıda aylara göre bebeklerin sosyal-duygusal gelişim aşamaları özetlenmiştir:
2 Aylık Bebek
• Size bakarak gülümser
• İhtiyaçlarının karşılanması için ağlar
• Ellerini, parmaklarını emerek kendisini sakinleştirebilir
4 Aylık Bebek
• Nesnelerle oynamayı sever
• Oyun oynamayı bırakınca ağlar
• Yüz ifadelerinizi taklit eder
6 Aylık Bebek
• Tanıdık ve yabancı insanları ayırt etmeye başlar
• Ağlayarak, gülerek, gülümseyerek size karşılık verir
• Aynada kendini izlemeyi sever
9 Aylık Bebek
• Yabancılardan korkmaya başlayabilir
• Bazı oyuncakları daha çok sevmeye başlayabilir. Oyuncak tercihleri oluşur.
• Yakınlarında tanıdık yüzler olmayınca ağlayabilir
12 Aylık Bebek
• Tanıdığı insanlarla oynadığı favori oyunları vardır
• Size oynamak istediği oyuncağı verir, ilginizi çekmek için sesler çıkarır
• Karşılıklı oynanan oyunları sever
Sosyal-Duygusal Gelişim Neden Önemlidir?
Sevgi dolu, şefkatli, duyarlı ve de tutarlı ilişkiler bebeğinize güven ve huzur duyguları verir. Böylece bebeğiniz iletişim kurmayı, duygularını tanımayı ve ifade edebilmeyi öğrenir. Karşısındakini anlayabilmeyi, empati kurabilmeyi, şefkatli davranmayı çocuklar çok erken yaşlarda ailesiyle kurduğu güçlü, sevgi dolu ilişkilerden öğrenirler.
Doğumdan itibaren bebekler kim olduklarını, kendilerine nasıl davranıldığına göre öğrenir. Çevresiyle kurduğu ilişkiler, bebeklere ‘akıllısın’, ‘beni güldürüyorsun’, ‘seviliyorsun’, ‘seninle olmak güzel’ gibi mesajlar gönderir. Bu mesajlar onların kendilerine güvenlerinin temelini oluşturur. Bebeğinizin gelecekteki hayatının temellerinin atıldığı, kim olduğunu, sosyal iletişimi öğrendiği bu dönemde bebeğinizin sosyal gelişimini bilinçli bir şekilde destekleyebilirsiniz.

Örneğin:
6-aylık bir bebek annesiyle beraber oyun oynuyor. Annesi peçeteyle bebeğin yüzünü kapatıp ‘Ceeee’ diyerek açıyor. Bebek her ‘ceee’yi duyuşta kahkahalar atarak oyuna katılıyor. Annesi birkaç defadan sonra peçeteyi masaya geri bırakıyor. Bebek yüksek sesle bağırarak oyunun bitmesine hazır olmadığını ifade ediyor ve peçeteye bakıyor. Anne peçeteyi geri alarak oyuna devam ediyor. Kahkahalar da devam ediyor tabi ki… Bebek bu esnada temel iletişim kurallarını öğreniyor. Duygularını karşı tarafa aktarabildiğini, duygu ve isteklerinin annesi tarafından anlaşıldığını ve ifade edebildiği isteklerinin karşılandığını görüyor.
Bu örnekte görüldüğü gibi kısacık, basit bir ‘cee’ oyunu bile bebeğinizin gelişimi için gerçekten çok kıymetlidir. Bebeğinizin hem sosyal, hem duygusal gelişimini destekler. Peki bebeğimizin gelişimini desteklemek için başka neler yapabilirsiniz?
Sosyal-Duygusal Gelişimi Desteklemek İçin Öneriler
Bebeğinizi iyi tanıyın.
İyi bir gözlemci olun. Bebeğinizin sevdiği, sevmediği şeylere dikkat edin. Eğer bebeğinizle vakit geçiren bakıcı, büyük anne gibi kişiler var ise onlardan da bebeğinizin tercihleri konusunda bilgi alın. Bebeğinizi ne kadar iyi tanırsanız tepkilerine o denli duyarlı bir şekilde karşılık verebilirsiniz.
Örneğin:
10-aylık bebek, yemek saatinde kaşığı tutabilmek için elini uzatıyor. Annesi bebeğin henüz kaşık kullanacak kadar el becerisine sahip olmadığının farkında ama bir yandan da bebeğinin yeni şeyleri denemek konusunda ne kadar istekli olduğunu biliyor. Anne mutfaktan bir bebek kaşığı alıyor ve bunu bebeğe veriyor. Bebek bir yandan kaşıkla oynarken anne bir diğer kaşıkla bebeğe yemek yediriyor. Arada sırada kaşığı yemeğe daldırıp destekle ağzına götürmesine izin veriyor. Bebek bu deneyimden, annesinin isteklerini anladığını, yeni şeyleri deneyebildiğini, hatta yapabildiğini öğreniyor.
Gelişmekte olan becerilerini destekleyin.
Bebeğinizin gelişmekte olan ince ve kaba motor becerilerini yapabileceklerine sadece olması gerektiği kadar yardım ederek destekleyebilirsiniz.
Örneğin:
5-aylık bir bebek oyun minderinde oynarken çıngırağı almaya çalışıyor. Ancak çıngırak onun ulaşabileceği bir alanda değil. Annesi bunu görerek, çıngırağı bebeğin eline değil de ulaşabileceği kadar yakın bir yere bırakıyor. Bebek mutlulukla çıngırağı kendisi alıp oynamaya başlıyor. Bebek burada isteklerini kendi gelişmekte olan becerilerini kullanarak gerçekleştirebileceğini görüp kendisine ve becerilerine güven duyuyor. Aynı zamanda zorlandığı noktalarda annesinin kendisine yardım edebileceğini öğreniyor.
Sevgi dolu ve şefkatli olun.
Kucaklanmak, sevilmek, öpülmek her bebeğin sağlıklı, mutlu, güven içinde büyümesi için gerekli olan en temel ihtiyaçlarıdır. Gülen, gülücükler atan bir bebeği sevmek gerçekten çok kolaydır, ancak zor olan ağlayan, bağıran hatta itmeye çalışan bir bebeği de aynı şekilde kucaklayabilmektir. Bebekler de bazı günler bazı durumlarda daha huysuz davranabilirler. Böyle zamanlarda da bebeğinizi anladığınızı gösterip sabırla ona sevgi dolu bir şekilde sarılıp sevdiği şarkıyı mırıldanıp sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Örneğin:
Diş çıkarmakta olduğu için uykusuz kalan ve giderek huysuzlaşan 7-aylık bebek, normalde en sevdiği şeyleri bile reddediyor. Normalde gülerek tepki verdiği oyunları oynamak istemiyor. Yemek yemek istemiyor. Hatta görünüşe göre bebek hiçbir şey yapmak istemiyor. Annesi bebeğin kendini ne kadar kötü hissettiğini biliyor ve huysuzluğuna rağmen sabırla bebeği kucaklayıp onu sallayarak en sevdiği ninniyi söylüyor. Bebek annesinin ilgisi ve sevgisiyle sakinleşiyor. Böylece zor zamanlarda annesinin yanında olduğunu ve sakinleşmesine yardımcı olduğunu öğreniyor.
Güvende hissetmesine yardımcı olun.
Bebeğinizin kendisini güvende, kendisine güvenli ve huzurlu hissetmesine yardımcı olabilmek için ona tutarlı, anlayışlı, sevgi dolu davranmanızın yanı sıra kendisinin de kolayca fark edebileceği günlük rutinler oluşturabilirsiniz. Rutinler bebeğin bazı aktiviteleri her gün aynı ya da çok benzer sırayla yapılmasıyla oluşturulabilir. Örneğin her sabah uyanınca önce alt değiştirme, kahvaltı, ardından oyun zamanı, sonrasında yürüyüş ya da market saati, alt değiştirme, ara öğün, ardından öğle uykusu gibi. Her gün belirli aktiviteleri belirli bir sırayla yapmak bebeklere kontrol, güven duygusu verir.
Bebeğiniz yavaş yavaş emeklemeye, sıralamaya başladığında yanınızdan uzaklaşacak ama aralarda sürekli dönüp size bakacaktır. Bebeğiniz yavaşça emeklerken onun için yapabileceğiniz en güzel şey güvenli bir şekilde emeklemesi için bir alan oluşturmak, onu neşeli sesinizle desteklemek ve size geri döndüğünde onu kucaklamaktır. Kendine güvenli bir birey olabilmesi için hem tek başına yaşına uygun becerileri gerçekleştirebilmeli hem de sizin kendisine yeni becerilerinde destek verdiğinizi görebilmelidir.
Örneğin:
11-aylık bebek mobilyalara tutunarak salonun bir ucundan diğer ucuna gidiyor. Salondaki eşyalar çocuğun takılıp düşmemesi için uygun bir şekilde yerleştirilmiş, tehlikeli eşyalar kaldırılmış. Bebek neşeyle sıralıyor. Anne evin güvenliğinden emin ve bebeğini mutlulukla izliyor. Arada alkış yaparak onu destekliyor. Bebek annenin ilgisi ve neşesiyle mutlu yeni öğrendiği yürüme becerisini geliştiriyor. Salondaki turu bitince annenin yanına gelip ona sarılıyor. Böylece hem kendine güveni, hem anneye güveni, hem de motor becerileri gelişiyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklik Döneminde Sosyal-Duygusal Gelişim (Bebeğinizin İlk Yılı: Aşamalar ve Öneriler )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burcu ÇAPA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burcu ÇAPA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu ÇAPA Fotoğraf
Uzm.Psk.Burcu ÇAPA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burcu ÇAPA'nın Makaleleri
► 0-4 Yaş Döneminde Duygusal Gelişim Psk.Gülşah DURSUN
► Bebeklik Döneminde Bağlanma Psk.Dnş.Seba Nur SARAL
► Bebeklik Döneminde Baba Olmak Psk.Sinem OLCAY
► Çocuklarda Gelişim Dönemleri: Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş) ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bebeklik Döneminde Sosyal-Duygusal Gelişim (Bebeğinizin İlk Yılı: Aşamalar ve Öneriler )' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:29
Top