2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Migreni Tetikleyebilecek 8 Yiyecek ve İçecek
MAKALE #18449 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 2,985 Okuyucu
Migren dünyadaki yetişkinlerin % 15’ini etkilemektedir. Şiddeti ortalama bir baş ağrısından farklıdır ve kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Yıllardır süren araştırmalara rağmen, migrenin kesin nedeni bilinmemektedir. Diyetin bir kişinin migren hastalığına yakalanmasına neden olmadığı açıktır. Bununla birlikte, migren hastalarında beslenme tetikleyici roldedir.

Migren tetikleyicisi olarak bildirilen gıdalar:

1.Eski Peynirler

Peynir sıklıkla bir migren tetikleyicisi olarak tanımlanır. Araştırmacılar, eski peynirlerin yüksek seviyelerde tiramin içerdiğinden ve bu tiramin, kan damarlarını etkileyip baş ağrısını tetikleyebilecek yapıda bir amino asit olduğundan dolayı migreni tetiklediği tespit edilmiştir. Tiraminden yüksek gıdalar arasında kaşar peyniri, İsviçre peyniri, salam, tofu gibi eskitilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş veya turşu yapılan yiyecekler bulunur.

2.Çikolata

Çikolata yaygın migren tetikleyicilerinden olduğu öne sürülmüştür. Bu etki çikolatanın içeriğinde bulunan feniletilamin ve flavonoidlerden kaynaklandığı öne sürülmüştür. Fakat çikolatanın migreni tetikleyiciliği ile ilgili birçok çelişkili çalışma yer almaktadır. Bu sebeple çikolata migreni tetikler diyemeyiz. Migreni bulunan ve çikolata tüketiminden sonra migren ağrılarında artma gözleyen kişiler çikolata tüketimini sınırlayabilir.

3. Kurutulmuş ve İşlenmiş etler

Kurutulmuş, işlenmiş etler, salam, sucuk, sosis gibi ürünler içeriğinde nitrit ve nitrat gibi koruyucu maddeleri içerisinde bulundurur. Günümüzde, işlenmiş ve işlenmiş etler genellikle migren tetikleyicileri olarak bildirilmektedir. 1970’lerde insanlarda nitrit ve nitrat içerikli gıdaları tükettikten sonra baş ağrısı oluştuğu saptanmıştır. Nitrit ve nitratlar, kan damarlarının genişlemesine neden olarak migreni provoke edebilmektedir. Bununla birlikte, bunun migren hastaları için ne kadar uygun olup olmadığını söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

4. Yağlı ve Kızartılmış Gıdalar

Yağ migren duyarlılığını artırabilmektedir. Bunun nedeni, kandaki yüksek yağ seviyelerinin prostaglandin üretimine yol açması olarak düşünülmektedir. Prostaglandinler kan damarlarının genişlemesine yol açarak potansiyel olarak migrenlere ve artan ağrılara yol açabilmektedir. Bu ilişki üzerine yapılan bir araştırmada, belirli bir sürede 69 gramdan daha fazla yağ içeren yüksek yağlı bir diyet tüketen katılımcıların, daha az yağ tüketenlere göre neredeyse iki kat daha fazla baş ağrısı yaşadıklarını buldu. Ayrıca, yağ alımını azalttıktan sonra katılımcıların baş ağrısı sıklığı ve yoğunluğu azaldığını keşfettiler. Katılımcıların yaklaşık % 95’i baş ağrılarında % 40’lık bir iyileşme olduğunu bildirdi. Düşük yağlı vegan diyetiyle ilgili yapılan bir başka araştırmada da baş ağrısı ve sıklığında azalma bulunan benzer sonuçlar bulunmuştur. Bununla birlikte, her iki çalışmada da, yağ tüketiminin yanı sıra ağırlık kaybı veya hayvansal ürünlerde dâhil olmak üzere başka faktörler de değiştirilmiştir. Bu nedenle, yalnızca yağ alımının düşürülmesinin iyileştirmelerden sorumlu olduğunu söylemek mümkün değildir.

5. Kahve, Çay ve Soda

Kafein sıklıkla baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Ancak bazı araştırmalarda kafeinin migreni tetikleyebilecek öğelerden olduğunu öne sürmüştür. Tüketilen kafeinin vücuttaki etkisinin kaybolmasından sonra baş ağrısının tekrar başladığı bilinen bir gerçektir. Bu durum, kafein tüketimine yanıt olarak kan damarları daraldığından sonra yeniden genişlemesiyle ortaya çıkar. Bu etkiye duyarlı olanlarda migren tetiklenebilmektedir.

6. Yapay Tatlandırıcılar

Aspartam, gıdaları ve içecekleri tatlandırmak amacıyla kullanılan yapay tatlandırıcı türüdür. Bazı insanlar aspartam tükettikten sonra baş ağrısı geliştirdiklerinden şikâyet etmektedirler. Aspartamın migren rahatsızlığı bulunan insanlar üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığını araştıran birkaç çalışma bulunmaktadır. Maalesef, yapılan çalışmalar küçük kapsamlı ya da tasarımında kusurlar bulunmaktaydı, ancak bazı migren hastalarında aspartamdan etkilenen baş ağrılarını buldular. Bu çalışmaların birinde, 11 katılımcının yarısından fazlasının büyük miktarlarda aspartam tükettikten sonra migren sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, migren hastalarının bir kısmında aspartam kullanımı konusunda hassas olunması gerektiği belirtilmektedir.

7. Alkollü İçecekler

Alkollü içecekler, baş ağrısı ve migren için en eski bilinen tetikleyicilerden biridir. Fakat bu durumun nedeni açıkça belli değildir. Migren hastası olan insanlar migren olmayan insanlara göre daha az alkol tüketme eğilimindedir ve akşamdan kalma süresinin bir parçası olarak migren belirtileri yaşamaları diğerlerine göre daha olası görünmektedir. İnsanlar genelde alkolden ziyade kırmızı şarabı bir migren tetikleyicisi olarak gösterirler. Kanıt olarak özellikle kırmızı şarapta bulunan, histamin, sülfitler veya flavonoidler gibi bileşiklerin baş ağrısını tetikleyebileceği düşünülmektedir. Ne olursa olsun, alkollü içeceklerin migren geçiren insanların yaklaşık % 10’unda migren tetikleyebileceği tahmin edilmektedir. Çoğu migren hastasının alkolden tamamen kaçmasına gerek yokken, duyarlı olanların tüketimlerini sınırlamaları gerekmektedir.

8. Soğuk Yiyecek ve İçecekler

Çoğu kişi soğuk veya donmuş gıdalar ve içeceklerin migren, baş ağrısını tetikleyebildiğini duymuştur. Yapılan bir çalışmada katılımcılardan, soğuktan kaynaklanan baş ağrılarını incelemek için dillerinin üzerinde 90 saniye boyunca bir buz küpü tutmalarını istediler. Bu çalışmaya katılan 76 migren hastasının % 74’ünde baş ağrısı tetiklendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, baş ağrılarının soğuk yiyecekler tarafından tetiklendiğini fark eden migren hastaları buzlu, soğuk yiyeceklerden veya dondurulmuş yiyecek ve içeceklerden, dondurmalardan sınırlı miktarda tüketmeleri gerekmektedir. Bazı gıdaların migreni tetikleyip tetiklemediğini belirlemenin en iyi yolu, bir yiyecek ve belirti günlüğü oluşturmaktır. Ayrıca, yukarıdaki listede yer alan yiyecek ve içeceklere özellikle dikkat etmeyi unutmamak gerekir. Yaygın besin tetikleyicilerinin sınırlandırılması, migreninizin sıklığını ve şiddetini azaltmaya başlamanız adına önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Migreni Tetikleyebilecek 8 Yiyecek ve İçecek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Mucize İçecek Kefir Dyt.Dilan DALGIÇ
► 'keyiften' Gelen İçecek 'kefir' Dyt.Mesude EVİRGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Migreni Tetikleyebilecek 8 Yiyecek ve İçecek' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:50
Top