2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Petiniz ile Mutlu ve Güvenli Yılbaşı Tatili
MAKALE #1847 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Kasım 2008 | 4,465 Okuyucu
Mutlu ve Güvenli Yılbaşı Tatili

Yeni yıl tatilinde sizin ve pet’inizin mutlu ve huzurlu zaman geçirmenizi istiyoruz. Yılbaşında veterinerinize yapacağınız acil bir ziyaretin tatilinizi zehir etmesini hiç istemeyiz. Yiyecekler ve dekorasyon malzemeleri sizin tatilinizi çok keyifli hale sokarken pet’iniz için son derece tehlikeli olabilir. Bu gibi eşyaların yılbaşı mutluluğunuza gölge düşürmesini hiç istemeyiz, bu yüzden tehlikelerden ve potansiyel zararlardan uzak durmak için birkaç eylem planından söz etmek istiyorum.

Yiyecekler

Yılbaşı gecesi için yemek pişirmek ve onları yemek son derece keyiflidir. Ama bu pet’iniz için problem anlamına gelebilir.

Zengin yağlı gıdalar,soslu ve hayvansal yağlı gıdalar onun sadece midesini bozabileceği gibi pankreatit sebebi bile olabilir. Pankreatit pankreasın yangısıdır ve şiddetli ağrı,kusma ve sıvı kaybıyla karakterizedir. Köpek ve kediler için çok ciddi olan bu durum sadece hastanede yatarak tedavi edilebilir. Çoğu zaman ölümcül olabilir.

Alkol; pet’ler için son derece ciddi zehirlenmelere neden olan bir maddedir. Çoğu kedi ve köpek alkollü içecekleri çekici bulabilir. Her yıl yüzlerce kedi-köpek alkol alımı sonrası kısa süren bir kriz sonucu ölebiliyor. İçeceklerin tatlı tadı genellikle kedi ve köpeklere çok çekici gelir. Yılbaşı partisi sonrası etraftaki bardakları mutlaka yıkamalısınız.
Çikolata,kahve ve çay xanthinler olarak adlandırılan oldukça tehlikeli maddeler içerir. Sinir sistemi ya da üriner sistem üzerinde hasara ve kalp kaslarının aşırı çalışmasına neden olur. Çikolata, içerdiği theobromine nedeniyle ishal ile karakterize sindirim problemlerinden koma,sara krizi ve ölüme varan ciddi sorunlara yol açabilir.

Pişmemiş et ,balık ve kümes hayvanları hastalık yapan birçok bakteri ve parazit içerirler. Örneğin; bakteri E. coli ve parazit ise insanlara da geçen Toxoplasma gondii’dir. Bu pişmemiş gıdaları kedi ve köpeğinize asla vermemelisiniz. Sizin sağlığınız için , bir o kadar da onun sağlığı için bu önemlidir…

Balık,et ya da kümes hayvanlarının kemikleri ciddi sindirim problemlerine neden olabilir. Küçük kemik parçaları sindirim kanalından geçerken önemli yırtılmalara sebep olabilir. İşlenmemiş inek derisi, Kong oyuncakları (çok sert malzemeden yapılan oyuncaklar) ve sert ödül kemikleri köpeğinizin kemirmesi için çok iyi alternatiflerdir.

Tütün ürünleri (sigara,pipo,puro.. vb) pet’ler için eğer sindirilirse öldürücü olabilir. 15 - 45 dakika içerisinde zehirlenme belirtileri görülebilir ve eksitasyon-aşırı heyecan, salivasyon(salya da artış), kusma ve ishal görülür. Epilepsi krizi, bayılma ve kalp yetmezliği sonucu ölüme neden olabilir. Sigaraları, puro , tütün yapraklarını , nikotin sakızlarını ve bantlarını , kül tablalarınızı pet’lerinizden uzak tutunuz. Boş kül tablalarındaki sigara izmaritleri bir sigaradaki toplam nikotinin %25 ‘ini içerebilir.

Pişmemiş bira mayası ( hamur işlerinde kullanılan mayalar) sindirim sisteminde aşırı gaza neden olabilir. Bu gaz şiddetli ağrıya,mide ve sindirim sisteminde olası yırtılmalara sebep olabilir.

Üzüm ve kuru üzümler bilinmeyen bir toksin içerir ve bu böbreklerde hasara neden olur.
Macadamia fıstıkları bilinmeyen bir toksin içerir, sindirim ve sinir sisteminde ,kaslarda hasara neden olur.

Kedi ve Köpeklerin olağanüstü koku alma duyusuna sahip olduklarını unutmayın... Onlar plastik ya da aluminum folyo içerisindeki en ufak bir kokuyu hemen alırlar . Tezgah üstündeki veya masadaki yemek artıkları onların şeytana uymasına neden olabilir. Plastik ya da folyoya sarılmış yiyecekler (selofana sarılmış şeker vb.) sindirim kanalını tıkayabilir ya da kanalda daralmaya neden olabilir.

Pet’inizi gıdalarınızdan ve çöpünüzden uzak tutmalısınız..Çöp kutularınız köpeğiniz ve kediniz için çeşitli tehlikelerle doludur. Örn:plastic poşetler ve kaplar,yağ parçaları, kemikler, kurdela parçaları ve teneke kutular.

Parti başlamadan önce kedi ve köpeğinizi beslerseniz eğer yılbaşı masasından yiyecek dilenmesini veya arkanızı döndüğünüzde masadan birşeyler aşırmasını ya da çöpünüzü karıştırmasını engelleyebilirsiniz. Onun için de güzel bir yeniyıl mama tabağı hazırlayabilirsiniz. Örneğin en sevdiği kuru mamasının yanına yine en sevdiği konservesinden koyabilirsiniz. Yine de masadan birşeyler vermek sizi mutlu edecekse bu onun için aldığınız ödül bisküvilerinden olmalı.

Zehirli Bitkiler

Yeşil yapraklı ağaçlar ve rengarenk çiçekler yılbaşında evimizi süslemek için idealdirler. Maalesef, bitkilerin bir çoğu pet’ler için zehirli olabilir. Eğer yenirse , Çoban püskülü ( İlex,Holly ) (yaprak ve meyvaları) mide rahatsızlığına neden olabilir ya da aşırı tüketilirse kedi ve köpekler için potansiyel ölüm nedeni olabilir. Ökse otu (Viscum album L.) mide rahatsızlığına ve kalp krizine neden olabilir. Meyvaları yendiğinde insanlar için de son derece zehirlidir. Atatürk Çiçeği (Poinsettia ) özsuyu ağız mukozasını irrite eder ve ağızda su toplanmasına ve midenin bozulmasına neden olur. Yılbaşı için ilk seçilecek olan bu kırmızı renkli çiçeği evinize getirdiğinizde mutlaka köpeğinizin ulaşamayacağı bir yere koymalısınız ya da imitasyonlarını tercih etmelisiniz.

Dekorasyon ve ambalaj malzemeleri

Parıldayan dekorasyon malzemeleri pet’iniz için tehlikeli olabilirler.
Kurdelalar,ipler ve rafyalar sindirim sisteminde tıkanıklığa neden olabilirler. Bu durum cerrahi yolla düzeltilebilir ve ölümcül olabilir. Kurdelalar köpeğinizin ya da kedinizin boynunda çok şirin, sevimli ve şık görünebilir fakat bu tehlike yaratabilir.
Yapıştırıcılar ve tutkal toksik olabilir ve çoğu zaman kokusu hayvanlar için çekici de olabilir.

Potporiler aromalı yağları içerdiğinden pet’iniz tarafından yendiği takdirde zehirlenme belirtilerine neden olabilirler. Bizler çoğu zaman bu tip şeyleri kedimizin ya da köpeğimizin yemeyeceğini düşünürüz ama bazıları son derece meraklıdır ve sırf merakını gidermek adına bu tip gıda olmayan şeylerin tadına bakabilirler.

Romantik ve güzel bir gece için yakılan mumlar yine meraklılar için ciddi yanıklara neden olabilir. Mumları yanık bırakmayınız ya da mumları pet’inizle başbaşa bırakmayınız. Meraklı dostunuz onunla oyun oynamak ya da kokusuna bakmak isteyebilir.
Çekiştirerek oynamayı seven bir köpek için birkaç şey çok baştan çıkarıcı olabilir. Bu iyi bir oyun değildir, bir masa örtüsünün ucu ile oyun çok can sıkıcı olabilir. Masa örtülerinizin yere çok yakın olmamasına fazla sarkık durmamasına dikkat edin. Bu köpeğinizin yakalayıp çekiştirme isteğini körükleyecektir. O sadece oyun oymamak niyetindedir ama sizin özenle hazırladığınız yılbaşı sofranız mahvolma tehlikesi altındadır.

Ağaç Altındaki Hediyeler

Hediyeler ve hediye paketlerindeki kurdela,şerit,ip ve tüm süsleme malzemelerini kedi ve köpeğinizden uzak tutmalısınız.Parfümler ve after-shaveler ethanol (alkol) ve ayrıca yendiklerinde zehirlenme belirtilerine neden olabilecek esansiyel yağlar içerirler.Pilli oyuncaklar ve hediyeler toksik olabilir ve sindirim sisteminde tıkanıklığa neden olabilir.

Yılbaşı Ağaçları

Yılbaşı ağaçları ve onların süsleri pet’ler için tehlikeli olabilir. Yılbaşı ağaçları sabit bir standın üzerine yerleştirilmelidir. Olta ipi benzeri bir ip ile duvara ya da güvenli bir yere sabitlenmelidir.

Ağaç iğneleri ağız ve midede irritasyona sebep olabilir. Yapay ağaçların telleri de aynı şekilde problemyaratabilir. Köpeğinizin ağaç dallarını kemirmeyeceğinden ve yanlışlıkla iğneleri yutmayacağından emin olamazsınız. Bu yüzden onu uzak tutmaya çalışmalısınız.
Ağaç süsleri,toplar,yanan minik ampuller oldukça güzel ve çekici görünürler. Yendikleri zaman tıkanıklığa neden olur ve cerrahi müdahaleyi gerektirirler.

Köpükler ,tüyler ve yapay kar çok büyük miktarlarda alındığı taktirde sindirim sisteminde tıkanıklığa neden olabilirler.

Elektrik kabloları çiğnendiği takdirde elektrik çarpması sonucu ağızda yanıklara ve hatta elektrik şoku nedeniyle ölüme neden olabilir. Bazı büyük lambalar çok fazla ısınabilir ve bunlar da yanıklara neden olabilirler. Siz olmadığınızda pet’inizin onlara yaklaşmasını ve kemirmesini engellemek için acı spreyleri (örn; Bitter Apple ya da Chew Stop) kullanabilirsiniz.

Köpekler cam süs eşyaları ve toplarla oynadıklarında ciddi ağız yaralanmaları ve kesikleri ile oyun sona erebilir. Süslemelerdeki kancalar ve çengelli iğneler pet'inizin ağız ya da özefagusuna-yemek borusuna saplanabilir.

Yılbaşı ağaçlarına asılan yiyecekler problemlere davetiye çıkarabilir. Şekerlemeler çocuğunuzu olduğu gibi köpeğinizi de ayartabilir. Şekerlemeleri çaldığı için kedi ya da köpeğinizin diabeti ile ilgili şikayetleri artabilir.

Misafirler

Bazı pet’ler misafirlerden hoşlanırlar ve oldukça cesurdurlar. Bazıları ise oldukça korkak ve agresif olabilirler. Bazı yavru köpekler insanlarla tanıştıklarında idrarlarını kaçırabilirler. Evinize gelen ziyaretçiler ile çoşkulu,hareketli bol alkışlı birgün geçirebilirsiniz. Bu ortamda kedinizin veya köpeğinizin ziyaretçilere nasıl tepki vereceğini planlamalısınız. Onun için kalabalık ve kargaşadan uzak sessiz bir oda hazırlayıp,ulaşabileceği yere su ve yiyecek koymayı unutmayınız. Bu oda kalabalıktan ve gürültüden korkan ve endişe içindeki kedi ve köpeğiniz için son derece konforlu olacaktır. Bazen köpeğinizi ya da kedinizi pansiyona bırakmak da güvenli bir alternatif olabilir.

Misafirler gelmeden önce bolca temizlik ürünü kullanılır; örneğin dezenfektanlar. Unutmayın, bu ürünlerin bir çoğu pet’ler için zehirlidir.

Misafir davet ettiğiniz zaman, bir pet’e sahip olduğunuzu mutlaka söylemelisiniz. Eğer misafirinizin allerjisi varsa bunu bilmesi gerekir.

Eğer tatil boyunca seyahatte olacaksanız pet’inizin kalacağı yeri önceden ayarlamalısınız. Güvenilir pet bakıcıları evde bakım için alternatif olabilir.

Yeni Bir Pet

Yeni bir pet iyi bir yeni yıl hediyesi değildir. Eğer birisi pet sahibi olmak istiyorsa ona olası oyuncaklar, mama ve kitaplar alın veya bir hediye çeki verip istediği türü seçmesine yardımcı olun. Kucağınızda bir kedi ya da köpek yavrusuyla gittiğinizde yılbaşı geceniz süprizlerle dolu geçebilir.

Eğer siz de yeni bir pet sahibi olmayı düşünüyorsanız, petinizin size rutin olarak ihtiyacı olacağını hesaba katarak bu düşüncenizi tatil sonrasına erteleyin. Tatiliniz yoğun ve hareketli geçebilir. Bunun için pet sahibi olma planınızı tatil sonrasına ertelemenizde fayda var.

Pet sahibi olma isteğinizi ve hayvan sevginizi bir iyilik yaparak da tatmin edebilirsiniz. Neden tatilleri evsiz hayvanlar için de keyifli hale getirmiyorsunuz? Bir barınağa gidip mama,oyuncak,gazete ve yatacak yer malzemesi bağışlayabilir ve biraz onlarla zaman geçirebilirsiniz.

Pet Hediyeleri ve Ödül Bisküvileri

Özel dostunuz için yılbaşı hediyesi seçtiğinizde güvenli olduğundan emin olmalısınız. Seçtiğiniz hediye küçük parçalar içermemeli ve mutlaka yiyebileceğini düşünerek sindirilebilir olduğundan emin olmalısınız. Köpeğiniz için sağlıklı olan ve onun için özel olarak yapılmış ödül bisküvilerini yeni yıl hediyesi olarak tercih edebilirsiniz.
Bütün bu eğlencelerin yanında biraz dinlenin ve petinizle vakit geçirin. Bu onun için en güzel hediye olacaktır.

Tüm olası tehlikelerden uzak sağlıklı ve mutlu bir yeniyıl ve bayram geçirmeniz dileklerimle.


Tatiller eğlence ve neşe içindir. Umarım tüm tatilleriniz böyle geçer.

Yeni yılda tüm hayallerinizin gerçek olmasını diliyorum ...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Petiniz ile Mutlu ve Güvenli Yılbaşı Tatili" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Petiniz ile Mutlu ve Güvenli Yılbaşı Tatili' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:18
Top