2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kum Terapisi Süreci Nedir?
MAKALE #18492 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Haziran 2017 | 3,243 Okuyucu
Kum terapisi çocuklar, ergenler, yetişkinler, çiftler, aileler ve gruplara oyun terapistinin eşliğinde uygulanabilen dinamik, etkileyici ve anlamlı bir oyun terapisi metodudur.

Kum terapistinin odasında temel olarak geniş çeşitlilikte yüzlerce farklı obje ve içi kum dolu bir kum teknesi ve kumu ıslatabilmek için su bulunur. Seans esnasında terapist danışanını kum teknesinin içinde kalmak kaydıyla tamamen özgür bırakır. Danışan kumda şekiller, izler çizerek ya da yüzlerce objeden dilediği sayıda obje kullanarak görsel bir kompozisyon oluşturur. Danışanlar, terapist tarafından kumda arzu ettikleri şekilde zaman geçirmeleri için motive edilirler. Kişilerin kendilerini rahat, özgür ve konforlu hissetmesi önemlidir. Kum terapisinde doğru ya da yanlış yoktur. Önemli olan kişinin iç dünyasını özgürce ifade edebileceği korunaklı bir alan oluşturmaktır. Danışanlar seans esnasında arzu ederse konuşur, istedikleri konulardan bahsedebilirler. Tamamen sessiz kalma özgürlüğüne de sahiptirler. Danışanlar istedikleri her şeyi şekilsiz olan kuma işleyebilirler. Tamamen özgür şekilde çalışarak danışanın sadece içinden gelen şekilleri kuma yansıttığı ve gözüne çarpan, kendine yakın bulduğu objeleri herhangi bir mantık veya hikâye kalıbına sokmadan da kum teknesi üstüne yerleştirerek yapılan çalışmalar oldukça sıktır. Kum terapisinde iyi, kötü, doğru ve yanlış yoktur. Kişinin yaptığı çalışma terapist tarafından danışan için en doğru kompozisyon olarak kabul edilir. Kum terapisi teknesinin her noktasının bir anlamı vardır. Terapistin yardımıyla danışan, kendi iç dünyasında izler bırakan arzu, istek, korku, hedef, ikilem, hüzün, yas, neşe, sevgi, gibi pek çok farklı kısmı keşfeder. Kum terapisi kişinin bilinçaltında uzun yıllardır bilinç yüzeyine çıkmadan kalmış, bastırılmış, yansıtılmış rahatsızlık verici pek çok travmanın ifade bularak kişinin esenliğe kavuşması için korunaklı bir alan oluşturur.

Kum terapisi danışanların keyifle zaman geçirebilecekleri, yaparken eğlenebilecekleri bir terapi seansı ortamı oluşturma imkanı sağlar. Danışanlar, uzman bir kum terapistinin eşliğinde hızlı sonuçlar alabilecekleri dinamik bir terapi seansı geçirirler.

Kum Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Bazen bir fotoğraf, müzik, resim veya herhangi bir sanat eseri biz insanlara saniyeler içerisinde belki yüzlerce sayfa yazsakta yine de tam olarak ifade edemeyeceğimiz duygular yaşatır. Kum terapisinin faydası sanatın gücünü danışanın yararına sunabilmektir.

Terapist ve danışan önlerinde fiziksel olarak duran bir çalışmayı beraber incelediklerinde karşılıklı olarak aynı şeye bakarlar. Dolayısıyla aynı duygu ve düşünceyi paylaşma şansına sahip olurlar. Sözel iletişimin doğal yapısında olan anlaşılamama kum terapisinde etkisini azaltır. “Kendimi çok kötü hissettim” cümlesini danışan sözlü olarak ifade ettiğinde, terapist için “kötü”nün tanımı neyse onu anlayacaktır. Kum terapisinde bu tarz istemsiz yanılmalar minimize edilme şansına sahip olur. Sözcüklerle ifade edilemeyen, sözel söylemeye cesaret edilmeyen pek çok duygu ve düşünce son derece doğal bir şekilde seansa getirilir. Danışanın kendini ifade edebilmesi için kolay ve engin bir kaynak sağlanmış olur. Oyun, sanat ve psikoloji bilimini aynı kulvarda buluşturan bir teknik olan kum terapisi aynı zamanda danışanların keyifle zaman geçirebilecekleri, uygularken eğlenecekleri bir terapi seansı ortamı oluşturur. Kum terapisi, “şimdi ne anlatsam, neyi söylesem, nasıl anlatsam, kendimi nasıl ifade etsem” endişesine kapılmayı önler. Bilinç ve bilinçaltı dışa vurumları üç boyutlu olarak sağlar. Kişilerin yıllarca iç dünyalarında biriktirdikleri sıkıntıların aşılmasında yardımcı olur.

Kum terapisi, uzman bir kum terapistinin eşliğinde danışanların hızlı ve sonuç alabilecekleri dinamik bir terapi şansı oluşturur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kum Terapisi Süreci Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
► Evlilik Terapisi Süreci Psk.Ceren AKBOYAR
► Kum Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kum Terapisi Süreci Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:32
Top