2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortodontik Tedaviye Başladığınızda Sizi Bekleyenler...
MAKALE #18501 © Yazan Dr.Dt. Esra ALPARSLAN | Yayın Haziran 2017 | 2,639 Okuyucu
Ortodontik tedaviye başladığınızda sizi bekleyenler...

Ortodontik tedavi artık günümüzde lüks olmaktan çıkıp zaruri hale geldi. İş hayatı öyle bir yarış haline geldi ki eğitiminiz, meziyetleriniz kadar önemli görünüşünüzde. Peki bu tedaviye karar verdiniz, başladığınız zaman başınıza gelebilecekler hakkında neler biliyorsunuz? Sizin için bir kaç başlık altında toplamaya çalıştım yaşayabileceklerinizi.

Sabit Ortodontik Tedavi

* Braketler yapıştırıldıktan sonra 3-10 gün arası çiğneme sırasında hassasiyet ve ağrı meydana gelir. Bu dönem geçicidir, bu süre zarfında yumuşak gıdalar tüketilebilir, ağrı kesici kullanılabilir.

* Teller ağızda bulunduğu süre boyunca ağız hijyenine çok dikkat edilmeli. Günde en az 2 kere normal diş fırçası ile, en az bir kere de diş arası fırçası ile dişler fırçalanmalıdır. Aksi halde diş etlerinde şişlikler ve kanamalar; dişlerde, braketlerin çevresinde kalıcı lekeler ve çürükler meydana gelebilir. Diş etlerindeki şişlikler devamlı hale gelirse kalıcı olabilir, cerrahi müdehaleler gerekebilir.

* Braketler ağız içerisindeyken; asitli içeceklerin (kola, gazoz, maden suyu vb), çok büyük sakız, lokum gibi yapışkan gıdaların tüketilmesi, kabuklu çerezlerin (fındık, fıstık, badem, keçiboynuzu vb) dişlerle kırılarak ayıklanması yasaktır.

* Sert meyvelerin (elma, armut, ayva vb) ısırarak değil dilimlenmiş halde yenmesi gerekir.

* Çekirdekli gıdaların (zeytin, erik, iğde, hurma vb) çekirdeklerinin çıkartılarak ya da çok dikkatli bir şekilde tüketilmeleri gerekir.

* Haşlanmış mısır tüketmeyi seviyorsanız, tedaviniz süresince bardakta mısırları tercih etmeniz sizin için daha konforlu olur.

* Her 3-6 haftalık periyotlarla hekiminize kontrole gitmeniz gerekir.

* Tedaviniz bittikten sonra, nüks (geri bozulma) olmaması için mutlaka pekiştirme yapılmalıdır. Pekiştirme tedavisi en az 2 yıl sürer.

Haraketli Ortodontik Tedavi

Ağız İçi Apareyler (Damaklık, Şeffaf Plak):

* Apareyin takıldığı ilk hafta konuşmada, yutkunmada zorlanma; aşırı tükürük salgısı şikayetleri normaldir. Aparey düzenli kullanıldıkça bu şikayetler geçecektir.

* Her gün en az 2 kere dişler fırçalanırken çıkartılarak aparey de fırça ve macun yardımıyla temizlenmelidir.

* Apareyler, eczanelerden alabileceğiniz, protez temizleme tabletileri ile haftada en az bir kere dezenfekte edilmelidir. Benim tavsiyem her gün bu işlemin yapılmasıdır.

* Apareyler günde en az 18-20 saat kullanılmalıdır.

* Apareyler, kullanılmadığı zamanlarda, mutlaka size verilen özel kutularda muhafaza edilmeli, peçete içine sarmamalı, cepte taşımamalıdır. Aksi halde apareyler; kaybolabilir, kırılabilir ya da çöpe atılabilir.

* Apareylerinizin kaybolması ya da kullanılmamasına bağlı uyumsuz olması halinde doktorunuz sizden tekrar ücret talep edebilir.

Ağız Dışı Apareyler (Çenelik, Enselik, Şapka):

* Her gün en az 16-18 saat kullanılmaları gereklidir.

* Temizlikleri; elde, ılık suda, sabunla; makinede, çamaşır torbasıyla narin programda yıkayarak yapılabilir.

* Kafaya takılan apareylerde saç ve kafada izler oluşabilir, bu izler geçicidir, telaşa kapılacak bir durum değildir.

* Ciltte tahriş yaptığı durumlarda metal kısımlar flaster yardımıyla kapatılabilir, kumaşın tahriş eden bölgelerine doktorunuzdan temin edebileceğiniz özel pedler yerleştirilebilir.

* Kayıp, kırık apareylerden hasta sorumludur, bu gibi durumlarda yenileme için hekiminiz ücret talep edebilir.

* Her 3-6 hafta arası doktorunuza kontrole gitmeniz gereklidir.

* Tedaviniz bittikten sonra, nüks (geri bozulma) olmaması için mutlaka pekiştirme yapılmalıdır. Pekiştirme tedavisi en az 2 yıl sürer.

Umarım rehberlik anlamında faydalana bilmişsinizdir. Sağlıklı günler...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortodontik Tedaviye Başladığınızda Sizi Bekleyenler..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'ın Makaleleri
► Ortodontik Tedavi Nedir? Dr.Dt. Berrin USTA
► Çocuklarda Ortodontik Tedavi Dr.Dt. Berrin USTA
► Erişkin Hastalarda Ortodontik Tedavi Dt.Songül MİRZAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ortodontik Tedaviye Başladığınızda Sizi Bekleyenler...' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top