2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortodonti Hakkında Merak Edilenler
MAKALE #18502 © Yazan Dr.Dt. Esra ALPARSLAN | Yayın Haziran 2017 | 3,873 Okuyucu
Ortodontik Tedavi Nedir?

Diş, çene ya da yüzde bulunan, normal olmayan durumun düzeltilmesidir. Genel olarak mekanik kuvvetler olsa da bir miktar cerrahi de vardır.

Niye Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?

Ortodontik tedavi estetik amaçlı olduğu kadar kimi durumlarda sağlık nedeniyle gerekli de olabilir.

Çapraşıklığın ileri derece olduğu durumlarda ağız hijyenini sağlamak zordur, hatta bazen imkânsız olabilir. Bu nedenle diş taşları, diş eti problemleri ve çürükler meydana gelebilir.

Mevcut ortodontik probleme bağlı ağız dinamikleri bozulduğu zaman çene eklemine yanlış gelen kuvvetlere bağlı olarak, eklem ağrıları, kilitlenmeleri, eklemden ses gelmesi gibi sıkıntılar baş gösterebilir.

Dişlerin kapanışındaki erken temas eden dişlerde (prematür kontak), ağrı, dişeti çekilmesi hatta dişin canlılığını yitirerek apse yapması gibi sıkıntılar gözükebilir.

Gıdaların tam öğütülememesine bağlı sindirim bozuklukları meydana gelebilir.

Estetik bozukluk nedeniyle hastada emosyanel(duygusal) problemler de oluşabilir. Yapılan tedaviyle hastanın öz güveni tazelenir, sosyal hayatta kendine daha farklı yer edinir.

Tüm bu olası problemleri aşabilmek için uzman doktorlar tarafından ortodontik tedavinin yapılması gereklidir.

Kaç Yaşlarında Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?

Süt dişlenme döneminde dişlerdeki çapraşıklarla veya aralıklarla ilgili endişelenmeye gerek yoktur. Çocuklarda iskeletsel problemlere erken yaşta(7-8 yaş gibi) müdahale etmek gerekirken, diş çapraşıklığı olan durumlara için yaş sınırlaması yoktur. Yaş tedavi süresini veya zorluğunu etkilese de tam bir engel değildir. Dişlerin çevre dokularının sağlığı yaştan daha önemli bir etkendir.

Hastanın yaşı sadece hareketin ve tedavinin süresini etkiler. Ancak, iskeletsel bir sorun varsa, ergenlik döneminin sonuna kadar bu bozuklukların tedavisi ortopedik tedavi yaklaşımları ile düzeltilebilir.

Yetişkin dönemde ise bu tarz iskeletsel sorunlar, ortognatik cerrahi operasyonlar ile beraber yürütülen ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.

Ortodontik tedavi nasıl yapılır? Kim uygulayabilir?

Ortodontik tedavi bunun için özel üretilmiş apareylerle yapılır. Yöntemin seçimi elbette ki diş hekiminin yönlendirmesiyle, mevcut çapraşıklığa, hastanın yaşına, sosyal ve ekonomik durumuna göre seçilir. Apareyler, sabit ya da haraketli olabilir. Ama alanında uzman ve tecrübeli bir diş hekimi rehberliğinde tedavi sürdürülmelidir.

Yer açmak için diş çekilmesi gerekecek mi?

Ortodontik tedavide yer açmak için her zaman diş çekmek gerekli değildir. Yer kazanmak için kullanılabilecek apareyler de mevcuttur. Tedavi için diş çekmenin avantaj ve dezavantajları vakaya göre değişiklik gösterir bununla ilgili kararı diş hekimi ve hasta birlikte değerlendirerek vermelidir.

Hareketli aparey nedir, sabit aparey nedir?

Hareketli apareyler hastanın günlük hayatında takıp çıkarabildiği tedavi elemanlarıdır. Nispeten daha basit problemlerin çözümünde tercih edilirler. Hareketli apareylerin en büyük dezavantajı ilerlemenin büyük ölçüde hastanın inisiyatifinde olmasıdır.

Sabit apareylerse klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanırlar, genellikle ilerleme daha hızlıdır. Daha kompleks vakaların çözümünde tercih edilirler.

Yöntem hekim tarafından tercih edilecek bir konudur.

Braketler ağzımda ne kadar süre kalacak?

Braketlerin ağızda kalma süresi pek çok faktörle değişse de en önemli etken çapraşıklığın boyutudur. Hekiminizin tavsiyelerine uymamanız ya da rutin kontrollerinizi aksatmanız bu süreci olumsuz etkileyecektir.

Dişler doğru pozisyona geldiğinde ne olacak?

Dişler doğru pozisyona geldiğinde tedavinizin aktif dönemi sonlanacak ve pekiştirme dönemi başlayacaktır. Bu dönem görmüş olduğunuz tedavinin kalıcı olabilmesi için şattır. Pekiştirme dönemini kabaca 2 yıl sürer bu süre boyunca hareketli ya da sabit aparey kullanımı devam eder.

Ortodontik tedavi acı verir mi?

Ortodontik tedavi acı vermez. Aparey uygulamaları sırasında anestezi yapılması da gerekmez. Sadece alışma süresince büyüme ağrılarına benzer bir rahatsızlık hissi oluşur. Bu rahatsızlık hissinin şiddeti genel olarak kişinin yaşına ve ağrı eşiğine ve çapraşıklığın boyutuna göre değişiklik gösterse de 1 haftayı geçmez. Çok aşırı durumlarda ağrı kesicilerden yardım alınabilir.

Ortodontik apareyler dişime zarar verir mi?

Eğer tedavinizi yapan kişinin eğitim ya da tecrübe eksiği yoksa böyle bir şey söz konusu değildir. Ama tedavi sırasında ağız hijyenine dikkat etmeyen hastalarda ne yazık ki çok vahim tablolarla karşılaşılabilir, çünkü ortodontik apareylerin bulunduğu bir ağızın çok daha dikkatli ve özenli temizlenmesi gereklidir.

Ortodontik tedaviye başlamak için ne yapmak gereklidir?

Ortodontik tedaviye başlayabilmek için öncelikle bir diş hekimi ya da ortodontistle görüşerek bu tedavi için uygun olup olmadığınızı öğrenmeniz gerekir. Sonra hekiminiz önderliğinde size en uygun tedavi yöntemini seçmeniz gereklidir. Hekim tercihiniz de çok önemlidir. Çünkü uzun ve meşakkatli tedavi sürecinizi anlaşamadığınız ya da yetersiz bir hekimle tamamlamak çok zordur.

Braket ve dişlerimin bakımı nasıl olacak?

Ortodontik tedavi sırasında kullanabileceğiniz pek çok ağız bakım ürünleri piyasada mevcuttur. Özel, fırçalar, diş ipleri ve ara yüz temizleyicileri mevcuttur. Kendi hastalarımda genelde normal diş fırçalama rutinine ek olarak sadece ara yüz temizleyici fırça ekliyorum.

Ortodontik tedavi kimlere yapılamaz?

Ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Ancak diş eti problemleri tedaviyi sınırlayan en büyük etkendir. Bunun dışında ağız hijyenini sağlayamayan veya tedaviyi istemeyen hastalara yapılması da çok doğru değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortodonti Hakkında Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN'ın Makaleleri
► Ortodontide Merak Edilenler Dr.Dt. Banu ERBAŞ
► Ortodonti Nedir Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Ortodonti Nedir? Dt.Halil İbrahim SAHİ
► Telsiz Ortodonti İnvisalign Prof.Dr.Dt. Mehmet Oğuz ÖZTOPRAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ortodonti Hakkında Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:08
Top