2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Bakım ve Beslenme
MAKALE #1851 © Yazan Vet.Hek.Azem GÜNER | Yayın Kasım 2008 | 43,249 Okuyucu
KEDİLERDE BAKIM VE BESLENME

Kedilerde bakım ve beslenmeyi 3 ana başlık altında inceleyebiliriz.

1.Yavru kedilerde bakım ve beslenme

Normal gelişimini 60-63 günde anne karnında tamamlayan yavru kediler gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar.Yeni doğan yavru kedicikler anne kedinin şefkati , vücut sıcaklığı ve sütü olmadan normal ebeveynleri gibi olamazlar. 14 günlük olduklarında gözleri ve kulakları açılır hale gelir.Anne kedi yavrularını en az 45-65 günlüğe kadar emzirmelidir. Bu süreden kısa anne sütü ile beslenen yavru kediciklerde immun sistem zayıf kalır. En ufak bir enfeksiyona karşı çabuk yenilirler. Ayrıca anne sütünden alacağı kalsiyum ve fosfor gibi iz elementlerin yokluğunda kemik ve kas hastalıklarına yakalanırlar. Bu sebepten dolayı mutlaka yavru kediciklerin 45-65 gün anne altında bırakılması yani emzirilmesi tavsiye edilir. Anne kediler sosyal hiyerarşik düzen gereği yavrularını 2-2,5 aylık olduktan sonra terk ederler. Her yavru kedi kendi besin ihtiyacını karşılamakla sorumlu olurlar bu dönemlerinde.

Annesi tarafından terk edilmiş veya annesi ölmüş yavru kedilerin beslenmesi ve bakımı anne şefkati ve sıcaklığında olmalıdır. Bilindiği üzere yavru kedicikler vücut sıcaklığını kendileri ayarlayamazlar. Anne kedi vücut sıcaklığı ile yavrularının vücut sıcaklığını ayarlar. Ayrıca bu dönemdeki yavru kedicikler anne kedinin diliyle yaptığı yalama işlemi hem onların temizlenmesini hem de genital organları uyararak dışkılamasını ve idrar yapmasını sağlar. Sağlıklı bir anne kedi yavrularını saat başı emzirmesi gerekir.yavrular büyüdükçe bu sayı kademeli olarak azalır. Süt emzirme döneminin son 1/3 lük zamanında anne kedi yavaş yavaş yavrularına katı mama yemeyi öğretir. Yavru kediler sütten kesildikten sonra katı mama ile beslenmeyi öğrenmiş olmalıdır.

Annesi olmayan bakıma muhtaç yavru kedilere bakım ve beslenme şu şekilde yapılmalıdır.

- Yavru kedi pisliklerden ve pirelerden arındırılmalıdır.

- Vücut sıcaklığı kontrol edilmeli. Soğuksa hemen fönle ısıtılmalıdır.Vücut sıcaklığı yerine gelmiş kedinin anne sıcaklığını vermek için onu sürekli sıcak tutacak basit düzenekler yapılmalı.

- Yavrunun küçüklüğüne göre öğün sayısı ve miktarı belirlenmeli ve beslenmeli

- Dışkılama ve idrar yapması için hafif ılık suyla ıslatılmış pamukla poposuna masaj yapılmalıdır.

- 2 aylıktan büyük olan yavru kedilere katı mama alışkanlığı kazandırmak için süt içine azar azar kuru mama veya konserve katıp yedirilmelidir.Yavru bir kedinin besin ihtiyacı fazla olduğundan enerjice ve proteince zengin gıdalarla beslemek gerekir.

- Uzun tüylü bir kedi yavrusu ise en az hafta da bir taranmalıdır.

- Rutin veteriner hekim muayenesi ve kontrolü yapılmalıdır.

NOT: Durumu kötü olan yavru kediciklerin bakım ve beslenmesi için en yakınınızda bulunan bir veteriner hekime danışın veya götürün. Bu bilgiler yavru kediciklerin bakım ve beslenmesi için size bir öneri niteliğindedir.

2.Yetişkin kedilerde bakım ve beslenme

Eşeysel olgunluk yaşına gelmiş yavru kediler artık yetişkin sayılır. Eşeysel olgunluk yaşı kedilerin beslenme ve çevre şartlarına göre değişkenlik gösterir. Dişilerde eşeysel olgunluk yaşı 6-8 ay erkeklerde 7-12 ay dır.Eşeysel olgunluk yaşından 7 yaşına kadar olan kediler yetişkin kediler olarak nitelendirilirler. Bu yaştaki kedilerin beslenmesi oldukça kolaydır. Günde 2 -3 öğün mama ,önünde sürekli bulunacak taze su ve eşeleyebileceği bir kum kabından başka gereksinimi olmaz. Bu yaştaki kedilerin beslenme alışkınlığına göre dışkılama ve idrara çıkma sayı ve miktarı değişkenlik gösterir.Haftada bir taranmalı ve tırnakları uzun ise kesilmelidir.rutin veteriner muayenesi ve kontrolü altında tutulmalıdır.

Eşeysel olgunluk yaşından sonra dişi kediler yılda birkaç kez regl yani kızgınlık dönemi gösterirler. Bu dönemdeki dişi kedilerin evden kaçma, kaybolma ,yüksekten düşme ve erkek kedilerle boğuşmasından dolayı ısırık ve tırmalama yarası ile karşı karşıya gelme ihtimali çok yüksek olduğundan kontrol altında tutulmalı.

Hamile kedilerin beslenmesi de ancak yüksek protein ve enerjice zengin olan gıdalarla yapılmalıdır. Sert ve ani hareketlerden kaçınılmalı ve fazla mıncıklanmamalıdır.

Size istenmeyen yavru bebekler getirmemeleri için veteriner hekiminizle temas halinde olun.

3.Yaşlı kedilerde bakım ve beslenme

Yaşlı kedilerde bakım ve beslenme kedinin fizyolojik durumu ve sağlığına göre ayarlanmalıdır. Yaşlı kedide herhangi bir rahatsızlık yoksa enerjice düşük proteince yüksek gıdalar seçilmelidir. Yaşlı kediler için rasyone edilmiş hazır paket mamalar piyasada bulunmaktadır. Kedinizin fizyolojik durumunu göz önüne alarak vereceğiniz mama miktarı ve öğün sayısını veteriner hekiminizle danışarak belirleyin.

Obezite eğilimi olan kedilerin bakım ve beslenmesi , kısırlaştırlmış-kastre edilmiş kedilerin beslenmesi, karaciğer yetersizliği olan kedilerin beslenmesi veya herhangi bir yetersizliği olan kedilerin beslenmesi konusunda veteriner hekiminizden detaylı bilgi alın.

vet. hek. azem güner
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerde Bakım ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Azem GÜNER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Azem GÜNER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Azem GÜNER Fotoğraf
Vet.Hek.Azem GÜNER
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Azem GÜNER'in Makaleleri
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kedilerde Vitamin Eksikliği ve Belirtileri Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Şeker Hastalığı Diyabet Vet.Hek.Somer ÖZÖNER
► Köpek - Kedilerde Epileptoik Nöbetler Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Bakım ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedilerde Aşılama Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:48
Top