2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



D Vitamini Yeni Adı Güneş Hormonu
MAKALE #18520 © Yazan Dyt.İlay POLAT | Yayın Haziran 2017 | 2,880 Okuyucu
Yapılan çalışmaların D vitaminin önemi daha da vurgular nitelikte olduğunu göstermektedir. Bundan belki 5 yıl öncesine kadar rutin kan testlerinde bakılmayan hatta önemsenmeyen Vitamin D şimdi önemi fark edilmeye başlaması ile yerini D vitamini ampullerini kırarak ekmeğe damlatarak tüketmeye hatta doğrudan içilmesine bıraktı. Gelin görün ki bu da vitamini almak için doğru bir metot olmamakla birlikte başta böbrek hastalıklarına , damar sorunlarına ve böbrek taşlarına neden olabiliyor. Geçmiş bilgilerimiz Vitamin D’nin sadece kemik kas sisteminde görevleri olduğu şeklinde iken, giderek iskelet sistemi dışında da çok önemli fonksiyonları olduğu anlaşılmıştır.
D vitamini , D hormonu veya güneş hormonu diye adlandırılmaktadır. Bağışıklık düzenleyici,kilo kontrolünde etkili,damar koruyu,kanser önleyici,sinir sistemine destek olması gibi bir çok faydası vardır.
Yüz, kollar eller, bacaklar veya sırtın haftada en aşağı iki kez 10-15 dakika güneş ışığına maruziyeti optimal serum Vitamin D düzeylerini sağlar.
Son araştırmaların ışığında her yaşta ortalama günlük 1000 IU vitamin herkes için uygundur.Günlük klinik uygulamalarda Vitamin D kullanımının bütün bireyler için kullanılması gerekmektedir.


Vitamin D eksikliği
1. Vitamin D eksikliği osteoporoz ve erişkinlerde kemiğin diğer bir hastalığı osteomalazi, çocuklarda raşitizme neden olur. Vitamin D eksikliği ayrıca kardiyovasküler hastalık, metabolik sendrom ve kanser yanında multipl skleroz, romatoid artrit, tip 1 diyabet gibi birçok otoimmün sistem hastalığına artmış bir risk yaratır. Vitamin D eksikliğinin yaşlanmayı hızlandırdığı ve yaşam sürecini etkilediği öne sürülmüştür.

2. Miyokard infarktüsü, inme, kalp yetmezliği, diyabetik kardiyovasküler hastalık ve periferik arter hastalığı olanlarda, düşük Vitamin D düzeyleri saptanmıştır.


3. Şişmanlığın Vitamin D yetersizliğine de neden olduğu saptanmıştır.

4. Romatoid artrit, multipl skleroz ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi otoimmün hastalıkları olan kişilerdeki T hücreleri, immün sistemi bireylerin iç organları ve periferik dokularında inflamatuvar yanıt yaratmak üzere yönlendirirler. Geniş bir toplum çalışması olan “Nurses Health Study I and II” de Vitamin D alımı en yüksek beşlide olan kadınlarda, multipl skleroz gelişmesi %40 daha az bulunmuştur.


5. Tip 1 DM önlenmesinde Vitamin D’nin etkin olduğu, Finlandiya’da yapılan bir çalış- mada gösterilmiştir. Bebeklerde VİTAMİN D tedavisinin verildiği ayların daha sonra gelişebilecek Tip 1 DM için önemli olduğu sanılmaktadır. VİTAMİN D tedavisinin, Tip 1 DM’den korunmada 7- 12. aylarda verilmesinin, bu tedaviyi ilk altı ay içerisinde alanlara göre daha etkili olduğu ileri sürülmüştür.
6. Vitamin D eksikliği yaşlılarda, özellikle bakım evlerinde yaşayanlarda %70-100 civarındadır,
Neden Vitamin D değeri düşer?

D vitamini eksikliği ve yetersizliği kanda 25(OH)D3 düzeyi ile konur.

• 30 ng/ml üzeri normal
• 20-30 ng/ml arası D vitamini yetersizliği
• 20 ng/ml altı D vitamini eksikliği olarak tanımlanır.
Güneşe maruziyetin çeşitli nedenlerle azalması, endüstriyel kirlenme, hava kirliliği (fabrika ve egzoz dumanları), sisli havaların sık oluşu, geleneksel giyim tarzları (tesettür tarzı kapalı giyim), yaşlanma, kutuplara yakın yerlerde yaşama (örn. İsveç’te), yüksek rakımda bulunma, güneşin dünya ile olan konumundaki değişiklikler (mevsimsel değişiklikler, kış ayları), güneş ışınlarının gerekli dalga boylarının deriye yeterli ulaşa mamasına neden olur.

Bazı ilaçlar Vitamin D’nin emilimini önler (antiasitler) veya metabolizmasını hızlandırır. Antikonvülsanlar, tiazid diüretikler, kortikosteroidler, nikotin, simetidin kolesterol düşürücü ilaçlar, heparin, zayıflatıcı ajanlar (Xenical) bunlar arasında sayılabilir.
Besinlerden D vitamini Alımı
Klinik uygulamalarda yağlı balıklar (somon, sardunya) yumurta sarısı dışında doğal yiyeceklerden Vitamin D’den zengin olanlar azdır. Yağlı balıklardan çiftlik somonları, açık deniz balıklarına göre daha az Vitamin D içerir.
Gıda hazırlama sırasında Vitamin D kaybına neden olan en önemli pişirme şekli, bitkisel yağlarla kızartmadır.
D vitamini içeriği yüksek besinler
Somon (105 gr) 360 IU
Tuna balığı (90 gr) 345 IU
Sardalya balığı (52.5 gr) 250 IU
1 tam yumurta 20 IU
Dana karaciğeri (105 gr) 15 IU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"D Vitamini Yeni Adı Güneş Hormonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlay POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlay POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlay POLAT Fotoğraf
Dyt.İlay POLAT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlay POLAT'ın Yazıları
► Melatonin Hormonu Dyt.Atilla ZEYREK
► Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu Dyt.Tuğba BALDEDE
► D Vitamini ve Covid-19 Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► D Vitamini Neden Gerekli? Dyt.Nilay KEÇECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'D Vitamini Yeni Adı Güneş Hormonu' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tıbbi Hacamat Şubat 2019
► Stres ve Beslenme Eylül 2011
◊ Meyve Suyu Kürleri Şubat 2019
◊ Kilo Problemlerinde Tedavi Aralık 2014
◊ Online Diyet Nedir? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top