2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücudumuzun Şekerli Besinler ile İmtihanı
MAKALE #18529 © Yazan Dyt.Derya FİDAN | Yayın Haziran 2017 | 2,446 Okuyucu
Vücudumuz için gerekli olan birçok besin öğesi mevcuttur. Bunlar dinamik bir gün geçirmemiz, insanlar ile iyi ilişkiler kurmamız ve de günlük hayatın getirdiği tempoya ayak uydurabilmemiz açısından bizlerin enerji ihtiyacını karşılayan protein, karbonhidrat ve yağ grubu besinlerdir. Hepsi için geçerli olan altın kural miktar kontrolüdür. Vücudumuza aldığımız her besini sorgulamalı neyi ne için yediğimizi bilmeliyiz. Yoksa istemeden de olsa bedenimize zarar verebilir, telafisi zor noktalara sürükleyebiliriz.

Vücudumuzun şekerli besinlerle imtihanı!

Şeker içeriği yüksek besinler vücudumuza enerji olmanın dışında alındığı kaynağa ve de miktarına dikkat edilmezse zarar verebilmekte, bizi bazı hastalıklar ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunan şekere vücudumuzun ihtiyacı vardır. Özellikle zihinsel faaliyetlerin yürütülmesi ve zinde bir gün geçirmek için vazgeçilmezdir. Lakin genetiğiyle oynanmış toz haline getirilmiş işlenmiş şekere vücudumuzun ihtiyacı yoktur. Buna rağmen fazla miktarda alımı söz konusu olduğunda ise vücut pekte istemeyeceğimiz tepkiler vermektedir.

Bunlara örnek olarak vücuda fazla miktarda alınan basit şekerin pankreas salgı hormonlarında dengesizlik yaratarak fazla miktarda insülin salınmasına sebep olmaktadır. Buna bağlı olarakta İnsülin direnci oluşmaktadır. İnsülin Direnci beraberinde göbek yağlanması ile gelmekte , karbonhidratlı besinlere karşı aşırı iştah artışı ile vücuda fazla basit şeker alımına neden olup kişiyi bir kısır döngü içine sürüklemektedir. Yani eğer günden güne büyüyen bir göbeğiniz varsa ve de önüne geçemediğiniz tatlı krizleri oluyorsa durup düşünmenin vakti gelmiş demektir. Verilere göre kronik insülin yüksekliği bazı kalp hastalıklarına, kansere, sivilceye, polikistik yumurtalık sendromuna, ve hatta miyopa davetiye çıkarmaktadır. Azalan şeker miktarı insülinin de azalmasına neden olur. İnsülin yüksekliğinin neden olduğu birçok kronik rahatsızlık vardır. Eğer bu duruma dikkat edilmezse devamında Diyabet hastalığının olabileceğini unutmayın.
Aynı zamanda yapılan çalışmalar göstermiştir ki şekerli besinlerin fazla miktarda tüketimi kalbi yorduğu, kalp krizinden sorumlu kötü huylu kolesterolü ve trigliserid düzeyini arttırdığı görülmüştür.Fazla miktarda şeker ve şeker içeren besinlerin tüketimi karaciğere fazladan yük bindirerek karaciğer hasarına yol açtığını ve karaciğer yağlanmasında etkiye sahip olduğunu yapılan klinik çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Kalp damar sağlığınızı korumak, abdominal yağlanma sorunundan kurtulmak, daha düzenli bir uyku çekmek istiyorsanız eğer, düzenli ve dengeli beslenme profilini baz alarak bu şikayetlerinizden arınabilirsiniz. Kişinin davranış bilincini geliştirip, alışveriş yapmaya tok karına giderek tehlikeli şeker ürünlerinden uzak durmayı öğrenerek, yemeklere sağlıklı yağlardan koymayı tercih edip kalp damar sağlığını korumayı hedefliyor olmalıdır.

İşte bu gibi durumların önüne geçmek adına sağlıklı beslenme profili baz alınarak yaşamakta fayda vardır. Karbonhidrat kaynaklarından kaliteli olanlarına örnek tam buğday veya çavdar unundan yapılan ekmekler sofralarda yerini almalı beyaz un mamüllerine elveda demeliyiz. Sağlıklı atıştırmalıklardan ceviz, badem ve fındığı gün içerisinde düzenli olarak araöğünlerde tercih edebiliriz. Günlük su tüketimimize dikkat etmeli, kişi kilosu başına 30 cc olacak şeklide günde ortalama 8-10 bardak su içmelidir. Sağlıklı günlerde buluşmak, birarada olmak dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücudumuzun Şekerli Besinler ile İmtihanı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Derya FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Derya FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Derya FİDAN Fotoğraf
Dyt.Derya FİDAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Derya FİDAN'ın Yazıları
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücudumuzun Şekerli Besinler ile İmtihanı' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:19
Top