2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromunda Kilo Kontrolünün Önemi
MAKALE #1854 © Yazan Dyt.Sabiha ATAÇ | Yayın Kasım 2008 | 7,950 Okuyucu
POLİKİSTİK OVER SENDROMUNDA KİLO KONTROLÜNÜN ÖNEMİ


"Çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusu" anlamına gelen Polikistik Over Sendromu bir yumurtlama bozukluğudur. Diğer pek çok hormonal hastalık gibi polikistik over sendromunun da nedeni tam olarak bilinmemektedir. Stres, obezite, insülin direnci, sinir sistemindeki bazı hormonların salınımındaki bozukluklar ve genetik faktörlerin rolü üzerinde durulmaktadır.

Belirtileri sıklıkla; adet gecikmeleri veya düzensiz adet kanamaları, tüylenme, yağlı cilt ve sivilcelenme gibi kozmetik sorunlar, zor gebe kalma veya gebe kalamama, gebe kalınması durumunda ise artmış düşük yapma riski ile karakterizedir. Uzun vade de ise rahim kanseri riskini, testosteron hormonunun sürekli yüksek kalmasına bağlı olarak kan yağlarının seviyesinin yükselmesi nedeniyle çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma riskini de arttırmaktadır.

Kan şekerinin düzenlenmesinden sorumlu olan insülin hormon salgısının bozulması nedeniyle aşırı derecede karbonhidrat tüketimive hipoglisemik dönemlersonucuinsülin direncine, kilo alma sorununa veya kilo vermekte zorlanmaya neden olmaktadır. Bunun sonucunda da şeker hastalığına yakalanma riski ve obezite de söz konusu olmaktadır.

Polikistik over sendromlu kadınlarda özellikle bel ve karın bölgesindeki kilo artışı, kalça bölgesinden daha fazla olmaktadır. Bu durum altta yatan bozulmuş şeker ve insülin metabolizmasının bir göstergesidir.

Tedavide asıl amaç yumurtlamayı yeniden sağlamaktır. Kilolu hastalarda sadece kilo kaybı ile yumurtlama fonksiyonları ve dolayısı ile mensturasyon normale dönebilmektedir. Dolayısıyla Polikistik over sendromu olan kadınların çoğunluğunun veya kilo vermesi veya kilolarını koruması gerekmektedir.

Genellikle polikistik over sendromu belirtileri hareketli (aktif) bir yaşamdan, daha hareketsiz (pasif) bir yaşama geçildikten sonra ortaya çıkmaktadır. Kişinin önce oturup kendi yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi ve bu yaşam tarzının kilo almasına veya kilosunu koruyamamasına neden olduğunu fark etmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak polikistik over sendromunda; var olan fazla kiloların vakit kaybedilmeden verilmesi için uygun beslenme programının oluşturulması ve düzenli egzersiz ile tedavinin ilk basamağı oluşturulmalıdır.

·Bu aşamada yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanılmalı ve ‘ Davranış Değişikliği ‘ bir yaşam tarzı haline getirilmelidir.
·Kişinin yaş, BKI ve metabolik gereksinimlerine uygun olarak kalorisi hesaplanmış, karbonhidrat/yağ ve protein oranı ayarlanmış bir diyet programı ile diyetisyen tarafından kontrollü bir şekilde diyet tedavisinin uygulanması gerekmektedir.
·Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde öğün saatleri ve miktarları düzenlenerek insülin regülasyonu sağlanmalıdır.
·Diyet ilkeleri olarak yağ ve şeker oranı düşük, posa içeriği yüksek, kompleks karbonhidratların tercih edildiği bir program benimsenmelidir.

. Yemekleri yavaş yemek, porsiyon kontrolü yapmak oldukça önemlidir.

. Dengeli bir diyet ile birlikte egzersizin önemi çok büyüktür. Düzenli yapılan egzersiz ile insülin regülasyonu sağlanır, metabolizma hızlandırılıp kilo kaybı anlamlı hale getirilmiş olunur.




Polikistik Over Sendromlularda multidisipliner çalışmanın (doktor, diyetisyen, psikolog) önemi hatırlanmalı ve kişiler bu şekilde takip edilmelidir. Tedavinin her aşamasında hasta merkezli çalışmak ve motivasyon çok önemlidir.


Diyetisyen Sabiha ATAÇ
Yazan
Dyt.Sabiha ATAÇ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Sendromunda Kilo Kontrolünün Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sabiha ATAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sabiha ATAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Sabiha ATAÇ
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sabiha ATAÇ'ın Makaleleri
► Polikistik Over ve Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
► Polikistik Over Sendromu Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromunda Kilo Kontrolünün Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2008
► Gebe Beslenmesi ve Önemi Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top