2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğa, Şehir ve İnsan
MAKALE #18545 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Haziran 2017 | 2,926 Okuyucu
Sağlık Bakanlığının verilerine göre son 5 yılda Türkiye’de psikolojik rahatsızlığı nedeniyle doktora başvuranların sayısı 3 kat artarak 9 milyona çıkmış. Ayrıca toplumda da 2 milyondan fazla depresyon hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Ülkemizde ve dünyada gittikçe şehirleşen mahalle sıcaklığından uzaklaşan
insan; insana dokunmayı unutmuştur. Belki parlak AVM ışıklarından görmeyi; insan yoğunluğu ve sonucu (sanayiden) koklamayı; seslerin birbirine girmesinden duymayı; organik beslenmekten uzaklaşarak da tatmayı unutmuştur. İnsanın kendine dayatılandan çıkıp hayatını yeniden sorgulaması, duyularını yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır.

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre doğa: Kendi kuralları çerçevesinde sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsi, tabiat, natür. Bazı kaynaklardaysa doğa kavramı insandan bağımsız tutularak insan etkinliğinin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç olarak ifade edilmektedir.

TDK insanı da doğa kavramına dâhil ederek - bana göre- olması gerekeni yapmıştır. Ancak insanı doğadan ayıran diğer görüş; zihinlerimizde daha çok işlenmiş olup rağbet görülendir. İnsanın doğayla mücadelesi veya doğaya uyum süreci sözü ve eylemi; tam da doğadan-kendinden kaçış ve reddediş sürecinin başlangıcı. Kızılderili Şeref Yasalarında geçen şu sözü iyi değerlendirmekte yarar var: “Doğa bizim için değildir, o bizim parçamızdır. Onlar senin dünyasal ailenin parçalarıdır.” Doğa kavramının insanın bilgi haritasında insandan ayrı bir şeymiş olarak belleğimizde kavramsallaştırılması, insanın biyolojik yönünü tehdit ettiği kadar, psikolojik yönüne de tehdit içermektedir.
İnsanın kendisini iyi hissettiği ve rahatladığı; sorunlarından arındığı; dağ-taş, göl-deniz, orman-vadi ne varsa aslında kendisine olan bir ziyarettir. Kendisinden (doğadan) vazgeçip yapay ilişkiler ve üretim süreci geliştiren insan; bunun sonucunda otomatlaşmış ve birçok psikolojik rahatsızlığa tutulmuştur. Ayrıca nasıl çözüm üreteceği konusunda da kısır döngüye girdiği için çoğu zaman karmaşa yaşamaktadır.

2004 yılında prestijli bir ödül olan Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülü’nü kazanan Sultan 2. Bayezıd Külliyesi bir psikiyatri müzesidir. Edirne’de bulunan müze, 1850 li yıllardan sonra Osmanlı devletinde psikiyatrik hastaların müzik, su sesi, güzel kokular ve meşgaleyle tedavi sürecine alınmasıyla bilinen eski bir psikiyatri kliniği. Müzede dönemi anlatan, hastalığa göre makam- müzik terapisi; o dönemi anlatan mumyadan heykeller ve rehabilite ortamını hissedeceğiniz çalışmalar bulunmaktadır. Günümüzde de bu çalışmaların insan ruhuna iyi geldiği; hastalıkların tedavisinde ve önleyici çalışmalarda hobi evleri, müzik-resim terapi grupları ve kliniklerde meşgalenin kullanıldığı görülmektedir.

Son zamanlarda -kanser gibi rahatsızlıkla beraber- yaşam kalitesini artırmaya ve uzun-sağlıklı yaşama yönelik olarak televizyon programları artmıştır. Bu olumlu gelişme her ne kadar kafa karışıklığı yaratsa da insanı doğadaki yerini düşünmeye yöneltmiştir. İnsan, içinde bulunduğu yaşam alanını biyolojik olarak düşünmeye başladığı kadar kendi ruh halindeki çalkantıların da bununla ilintili olduğunu zamanla daha iyi değerlendirecektir. Yeme içme kültüründen başlayan bu süreç, sevgiyle ve bir arada yaşama kültürüyle beslenerek tüm canlı-cansızlara duyarlılıkla güçlenecek(meli)dir. Evimize(doğaya) dönüşle iyileşen çok şeyle beraber akıl sağlımızda da olumlu etkiler ümit ediyor; yazıyı bu minvalde Âşık Veysel’in ‘Kara Toprak” türküsünden dizelerle bitiriyorum:

Bütün kusurumuzu toprak gizliyor
Merhem çalıp yaralarımı düzlüyor
Kolun açmış yollarımı gözlüyor
Benim sâdık yârim kara topraktır

Her kim ki olursa bu sırra mazhar
Dünyaya bırakır ölmez bir eser
Gün gelir Veysel'i bağrına basar
Benim sâdık yârim kara topraktır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğa, Şehir ve İnsan" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Yeni Şehir ve Mekanda Psikolojimiz Dr.Psk.Dnş.Azmi Bayram İLBAY
► İnsan ve İletişim ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Muhittin DAR
► İnsan Değişir mi ? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Tükenen İnsan Psk.Özlem AKKEL
► İnsan Olmak... Öznur SİMAV
► Sosyal İnsan Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Yalnız İnsan! Psk.Füsun BUDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Doğa, Şehir ve İnsan' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:24
Top