2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapiye Gitmek
MAKALE #18570 © Yazan Uzm.Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN | Yayın Haziran 2017 | 2,610 Okuyucu
Psikologa veya terapiye gitmek önceleri “ben deli miyim?” gibi bir düşünce ile özdeşleşmekte idi. Bu yafta pek yaygın olduğundan insanlar terapiye gitse dahi kimse terapiye gittiğini dillendirmezdi. Bu, saklanması gereken bir durum gibi görünürdü. Son dönemlerde ise bu fikir oldukça değişti. Yerine “herkes yardım alabilir” ifadesi baskın olmaya başladı. Peki işin aslı nedir? Yardım almak ne demektir? Yardım almak zayıflık mıdır? Hangi durumlarda yardım alınmalı? Kimlere başvurulmalı?

Yardım almak zayıflık mıdır?

Toplum içerisinde belirli düşüncelerin baskın hale gelmesi belirli söylemlerle mümkün olmaktadır. Mesela “Yardım almak zayıflıktır” gibi bir söylem toplumda yaygın hale geldiğinde insanlar zor zamanlar yaşadıklarında terapi seçeneğini gözden geçirmezler ve yükleri ne kadar ağır olursa olsun kendileri kaldırmaya çalışırlar. Halbuki “Herkes yardım alabilir” gibi söylemler toplumda hakim olduğunda insanlar ne yaşadıkları problemlerden ne de yardım almaktan utanç duyarlar. Herkesin yardım alabileceği veya diğer bir ifadeyle herkesin yardıma ihtiyacı olduğu zamanlar olabileceği fikri insanı insan olarak kabul etmek anlamına gelir.

Hangi durumlarda yardım almak gerekir?

Öncelikle herkesin yardıma ihtiyaç duyacağı meseleler farklıdır. Kimisi hayattan zevk alamamaktan, mutsuzluktan yakınır, kimisi gelecekle ilgili kaygılarından bahseder. Veya bazen problem kişinin kendisiyle ilgiliyken bazen eşiyle veya çocuğuyla ilgili olabilir. Bu nedenle kimin hangi durumda yardım alması gerektiği kişiden kişiye göre değişir.

Bunların yanı sıra problem ne olursa olsun yardım alma eşiğine bakmak lazım. Diğer bir ifadeyle problem(ler) iş/okul/ev alanlarından herhangi birini veya birkaçını olumsuz şekilde etkilemeye başlamışsa, eskisi gibi hayatınızı sürdüremiyorsanız, problemin yol açtığı durumlara ilişkin duygular dayanılamaz hissediliyorsa, gelecek buğulu görünmeye başladıysa, bu çıkmazda yardım almanızı tavsiye ederim.

Kimlerden yardım almak gerekir?

Yaşadığınız çıkmaz sizi yardım alma fikrine yönlendirdiyse, sıra kimden yardım alacağınızı kararlaştırmaya gelmiş demektir. İlk olarak, gitmek istediğiniz kişinin alanında uzman olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Zira son dönemlerde psikolog olmadığı halde psikolog olduğunu söyleyerek insanları kandıran kişilere rastlamaktayız. Bu konuda iyi araştırma yapmak gerekir.

İkinci olarak psikologun özgeçmişini incelemek gerekir. Psikologun;
 Eğitim düzeyi (lisans/yüksek lisans/doktora),
 Eğitim aldığı program (psikoloji/klinik psikoloji/psikolojik danışmanlık ve rehberlik/aile danışmanlığı vs.)
 Mesleki çalışma alanları (depresyon, anksiyete bozuklukları, evlilik ve aile terapisi, kişilik bozuklukları vs.) ve
 Çalıştığı yaş grubu (Yetişkin/Aile//Ergen/Çocuk Psikolojisi) araştırılmalıdır.
Sizin yardım almak istediğiniz konuda uzmanlaşmış birine gitmeniz daha isabetli olacaktır.

Son olarak, gideceğiniz psikologun çalıştığı terapi yöntemini araştırmanızı tavsiye ederim. Bir problemin çözüm şekli her terapi yönteminde farklıdır. Terapi yöntemlerinin farklı olmasının güzelliği herkesin kişisel yatkınlığına göre karar verebilme imkanı sağlamasıdır. Benim tavsiyem, hangi yöntemin size daha uygun olduğunu, probleminizi daha iyi çözeceğini düşünüyorsanız, o terapi yönteminin eğitimini almış, alanında uzman bir psikologa gitmeniz iyi olacaktır. Terapistin aldığı eğitimlerin neler olduğuna dair bilgiyi özgeçmişinden edinebilirsiniz. Çalıştığı terapi yöntemiyle ilgili bilgiyi kendiniz araştırabileceğiniz gibi terapistinize de sorarak bilgi alabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapiye Gitmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İclal ESKİOĞLU AYDIN Fotoğraf
Uzm.Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN'ın Makaleleri
► Çocuğunuzun Terapiye İhtiyacı Var mı? ÇOK OKUNUYOR Psk.Meral YÜNCÜLER
► Kimler Bireysel Terapiye Başvurabilir Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ne Zaman Cinsel Terapiye Başvurmalıyım? Psk.Ahmet Sevran POLAT
► Psikoloğa Gitmek.... Psk.Funda KIVRIKOĞLU
► Okula Gitmek İstemiyorum! Psk.Çisem UZUN
► Aile Terapistine Gitmek Psk.Serap DUYGULU
► Okula Gitmek İstemiyorum Anne! Psk.Gülten İKİZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Terapiye Gitmek' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:24
Top