2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Gelişim Dönemleri ve Özellikleri
MAKALE #18584 © Yazan Psk.Yasemin TÜZEMEN | Yayın Temmuz 2017 | 5,034 Okuyucu
ÇOCUKLARDA GELİŞİM DÖNEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ

2 yaş: 2 yaş çocuğu motor becerilerde gelişme göstermektedir. Bu dönemde çocuğun dil gelişimi daha etkin bir noktaya doğru ilerlemiştir. Çocuk ilgi/bakıma karşı daha az ihtiyaç duymaya başlamıştır. Hayal kırıklığı yaşamaya karşı daha fazla tolerans geliştirmeye başlamıştır. Ve bu dönemde çocuklar daha şefkatli ve neşelidirler.
2,5 yaş: Bu dönem anne baba ile zıtlaşma dönemidir. Çocuk çevresindekilere karşı tepkili isyankâr ve inatçıdır. Bu yaş diliminin en belirgin özelliklerinden biri de duyguların yoğun ve abartılı yaşanması( yoğun ağlama nöbetleri vs.) ve çocuğun kendisine sunulan alternatifler arasında seçim yapmasında güçlük yaşamasıdır.
3 yaş: 2. 5 yaşın kaosundan sonra artık bu yaş dilimi denge halinin olduğu dinginliğin olduğu bir döneme geçiştir. Bu dönemde çocuğun dil gelişimi açısından sözcük dağarcığı gelişmiştir. Motor beceriler gelişmiştir. Çocuk için insanlarla kurulan ilişki önemlidir ve çocuk sosyalleşmeye başlar. İşbirlikçidir ve paylaşımcıdır.
3.5 yaş: Bu yaş diliminde çocuk güvensizlik, davranışlarda ve duygularda ani iniş çıkışlar görülebilir. Motor becerilerde ve sözel ifadelerde güçlükler yaşanmaya başlamıştır. Çocuk bakım verenlerin ilgisinin hep üstünde olmasını ister. Çocuğun çevresindeki kişilerle kurduğu ilişkilerde zorlukların yaşanmaya başladığı bir dönemdir.
4 yaş: Bu yaş dilimi için söylenebilecek en uygun kelime “yasakları delme arzusu” dur. Çocuk bu dönemde vurma, tekme atma kırma gibi şiddet içeren davranışlar gösterebilir. Hayalperestliğin zirvesindedirler. Bu dönemde öfke krizleri söz konusudur. Gürültülüdürler. Karşıt gelme davranışları geliştirebilirler. Dil gelişimleri şaşırtıcı derecede iyi seviyelerdedir.
4.5 yaş : Çocuk bu dönemde gerçek olan ile olmayanı ayırt edecek zihin düzeyine ulaşmıştır. Detaylara olan ilgilileri artmıştır. Konular hakkında tartışmantan hoşlanırlar. Bu dönem zekada ve motor gelişimde artışın hızlı olduğu dönemdir.
5 yaş: Bu dönemde çocuk güvenilir, sakin ve arkadaş canlısıdır ve çok fazla talepkar değildir. Denge halindedir. Bu dönem ebeveynlerle kurulan ilişki önemdedir.
5,5- 6 yaş: Bu dönemde çocuk duygusal, katı, olumsuz ve talepkardır. Yalan söyleme ve hırsızlık içeren davranışlar bu dönemde görülebilir. Bu dönemde çocukların enerjileri çok yüksek seviyelerdedir. Kendilerine keşfedecekleri yeni deneyimler ararlar.
7 yaş: Bu dönemde çocuk sakin ve kendi halindedir. Biraz karamsar olabilirler. Yalnız kalmayı severler. Herkesin onlara karşı olduğunu hissedebilirler. Dış dünyayı algılamak, hissetmek ve keşfetmek isterler.
8 yaş: Bu dönemde dış dünyayı keşfetmek için çocuk dışarı açılır. Aşırı enerjileri vardır ve sürekli yeni aktivitelere katılarak kendilerini meşgul tutarlar. Bu dönemde kendi kendilerine yönelik eleştiriler görülebilir. Buna nazaran hassas oldukları bir dönemdir.
9 yaş: bu dönem arkadaşlığın temel ilgi kaynağı haline geldiği bir dönemdir. Çocuk kendi kendine yeten ve bağımsız hareket etmeyi seven bir kişiliğe doğru yönelmiştir. Bu dönemde endişeli ve herşeyden şikayet eder hale gelebildikleri görülmektedir.
10 yaş: bu yaş dilimi çocukların esnek ve kabul edici oldukları bir yaş dilimidir. Ve denge vardır yine bu dönemde. İyi olmaya çalışırlar. Otoriter tutumlara karşı daha uyumludurlar. 10 yaş tüm yaş dilimleri arasında en iyi olan yaş olarak bilinir. (Ilg, Ames ve Baker, 1981, sy. 45).
11 yaş: bu yaş dilimi karamsar ve bencilliğin görüldüğü bir yaş dilimidir. Kurallara karşı gelme, sınırları zorlama ve tartışmaların yaşandığı bir dönemdir. Karar almada da zorluklar görülebilir. Farklı bakış açılarını da görmeye başlarlar.
12 yaş: bu dönemde çocukta farkındalık sezgi ve empatik duygular sergileyebilirler. Artık yetişkin kimliliğinin izleri bireyin üstünde görülmeye başlamıştır. Arkadaşlık ilişkileri ve onlar tarafından kabul görme onaylanma önemli hale gelmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Gelişim Dönemleri ve Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasemin TÜZEMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasemin TÜZEMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin TÜZEMEN Fotoğraf
Psk.Yasemin TÜZEMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin TÜZEMEN'in Yazıları
► Gelişim Alanları – Gelişim Dönemleri ve Özellikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Çocuklarda Gelişim Dönemleri: Bebeklik Dönemi (0-2 Yaş) ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Gelişim Dönemleri ve Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Borderline Kişilik Mayıs 2020
◊ Stres ile Başa Çıkma Şubat 2018
◊ Öfke Şubat 2018
◊ Depresyon Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:28
Top