2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evde Fizik Tedavi
MAKALE #18589 © Yazan Fzt.Kamil YILMAZ | Yayın Temmuz 2017 | 5,347 Okuyucu
Evde fizik tedaviyi açıklamadan önce fizik tedavinin tanımının yapılması gerekmektedir.
Fizik tedavi, yaşlılık, sakatlanma, ve hastalık gibi durumlarda meydana gelen özür ve kısıtlılıkların akılcı ve kanıta dayalı tedavi yöntemleri ve egzersiz tedavisinin beraber olarak uygulanmasına fizik tedavi ve rehabilitasyon denilmektedir.

Evde fizik tedavi ise bütün bu uygulamaların hastanın yaşadığı ortamda yapılıp uygulanmasına denir.

Fizik tedavi uygulamalarında hangi hastalıkların tedavisi evde tedavi edilebilir?
Evde fizik tedavi ile, felç,beyin kanamaları,bel ve boyun fıtığı, MS, parkinson, nöropati kas distrofileri, ALS, çocuk felci, travmatik beyin hasarı, omurilik yaralanmaları, Huntington hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarda nörolojik rehabiltasyon uygulanabiktedir.

Ön çapraz bağ yaralanmaları, menisküs yaralanmaları, kas ve yumuşak doku yaralanmaları, bel ve boyun kireçlenmeleri, diz ve kalça kireçlenmeleri, spor esnasında yaşanan sakatlanmalar sonucunda oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıkları,kas spazmı, fibromiyalji, miyofasial ağrı sendromu, postür bozuklukları, kifoz, skolyoz, cerrahi operasyon sonrası gerçekleşen ağrı ve hareket kısıtlılıkların tedavisinde ortopedik rehabilitasyon uygulanabilmektedir.

Çeşitli sebeplerden dolayı uzun süren yatış, yoğun bakım sonrası yaşlı hasta gruplarında genel kas güçsüzlüğüne bağlı yürüyememe ve hareketsizlik gibi durumlarda ise geriatrik rehabilitasyon uygulamaları yapılmaktadır.

Gelişmiş ülkelerde ülkemize nazaran evde fizik tedavi uygulamaları çok daha yaygındır.Evde fizik tedavi uygulamaları neden gerekli ve neden bu kadar önemli diye sorarsak bazı konuları irdelemek gerekir. Bunun için evde fizik tedavinin avantajlarına bakmalıyız.

Neden evde fizik tedavi?

Evde fizik tedavi uygulamalarında fizyoterapist o anda sadece bir hasta ile özel olarak ilgileneceğinden hastayı daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmesini yapıp, tedavisini de aynı özen ve ilgi ile yapar. Bu durum hastanın iyileşmesine pozitif yönde etki eder.
Fizik tedavisini evde devam eden hasta, yaşadığı yerle arasına mesafe koymak zorunda kalmaz ve tedavisinin daha konforlu ve rahat bir ortamda yapılmasına olanak sağlar. Böylelikle hasta psikolojik olarak çok daha rahat bir durumda olur ve tedaviye katılımı daha iyi ve daha verimli olur.

Hastaneler ne kadar hijyenik ve temiz olsalar da antibiyotik direnci çok yüksek olan enfeksiyonlara maruz kalınma riski her zaman bulunmaktadır. Yaşlı ve çocuk hasta gruplarında bu risk daha fazladır. Bundan dolayı tedavisine evde devam eden hastalar tüm bu risklere girmeden kendi evinde daha hijyenik koşullarda tedavisini sürdürebilir.
Özellikle yaşlı ve kilolu hasta gruplarında hastanın hastaneye transferi zor hatta imkansız olabilmektedir. Fizik tedavi uygulamaları haftanın belli günlerinde aylarca sürebilen bir tedavi şekli olduğundan ve hastayı taşımak için bir taşıma ekibi ve devamlı hastanın yanında bir refakatçi bulunma zorunluluğu taşımaktadır. Bu durum hasta için eziyet hasta yakınları içinse üstesinden gelinemeyecek kadar yüklü bir maddi külfet oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın bulunduğu ortama fizyoterapist gelerek evde fizik tedavinin yapılması hasta için daha konforlu ve daha ekonomik olmaktadır.
Felç geçirmiş hastların ilk zamanlarında , kalça ve diz protez ameliyatı geçirmiş olan hastaların ilk dönemlerinde mobilizasyon problemleri olacağından bu hasta gruplarında hastanın yerinden kaldırılmadan yatağında yapılacak tedavi yöntemlerinin evde kendi yatağında yapılması daha avantajlı olacaktır.

Hasta kliniğe veya hastaneye gitme gibi bir sorunu olmayacağından yoldaki trafik problemleri, hastanedeki sıra bekleme gibi durumlardan sıyrılacağından hastanın gereksiz yere enerji harcaması ve yorulmasının önüne geçerek kazanılan bu enerjiyi hastanın tedavisinde kullanarak hastalığın daha çabuk iyileşmesine olanak sağlanmaktadır.

Evde fizik tedavide tedavi süresi ve sıklığı ne kadar olmalıdır?

Tedavi sıklığına hastanın hastalığı, hastalığın prognozu, hastalığın hangi evresinde olunduğu, hastanın yaşı, genel durumu, psikolojik durumu, tedaviye katılma isteği, aerobik kapasitesi ve hastanın toparlanma süresi gibi durumları göz önüne alınarak fizyoterapistin uyguladığı tedavi aralıkları bu etmenlere göre şekillenmektedir.
Nörolojik kökenli hastalıklarda hastalığın ilk zamanlarında tedavi sıklığı çok yoğun olmakla beraber, hastalığın iyileşme sürecinde bu sıklık giderek azaltılmalıdır. Böylelikle vücudun toparlanması sağlanır. Yorgunluğun önüne geçilir ve hastanın psikolojik olarakta tedaviden soğuması önlenir.

Tedavide seans süresi ise yine hastanın o günkü durumu da göz önüne alınır. Ancak genelde ortalama 1 saatlik bir zaman dilimini kapsamaktadır.

Evde fizik tedavide kullanılan cihazlar ve araç gereçler nelerdir?

TENS: Hastaların kas spazmı, cerrahi girişimler, kireçlenme, kas ve yumuşak doku yaralanmaları gibi nedenlerden dolayı meydana gelen ağrıların azaltılmasında kullanılmaktadır.
NMES: Felç, beyin hasarı, omurilik yaralanmaları, kas hastalıklarında ve yaşlı hastalarda kullanmamaya bağlı gelişen kas atrofilerinin önüne geçmek için kullanılan elektrik akımıdır.
ULTRASOUND: Bu cihazdan yollanan ses dalgaları ile hem titreşimin yarattığı masaj etkisi hemde derin dokularda meydana getirdiği ısı etkisinden faydalanarak spazmın çözülmesi, iyileşmenin ve dolaşımın arttırılması amaçlanmaktadır.
KİNESİOTAPE: Ağrı, spazm ve yaralanmalarda dokuda dolanımın arttırılmasını ve yapıştırıldığı yeri dışardan statik olarak desteklemesinden dolayı kinesiotape adı verilen özel bantları tekniğine uygun olarak kullanılmaktadır.
EGZERSİZ LASTİKLERİ VE STATİK AĞRILIKLAR: Fizik tedavide kas kuvvetinin arttırılmasında dirençli egzersizlerin yeri çok önemlidir. Hastanın direnç verilerek egzersiz yapmasına olanak sağlayan egzersiz lastikleri ve hastanın koluna veya bacağına takabileceği statik ağrıklardan faydalanılmaktdır. Statik ağırlıklar kum veya kurşun ağırlık çeşitlerinin yanında farklı kilolarda olabileceği gibi, egzersiz lastiklerinde ise direnç kuvvetlerinin azdan çoğa sıralayacak olursak sarı,kırmızı, yeşil,mavi,siyah, gümüş ve altın renklerinde olmaktadır.
ORTEZLER: Hastanın fonksiyonel limitasyonuna ve ihtiyacına göre fonksiyonel kapasitesini arttırıcı veya kontraktür oluşumunu engelleyeciyici yaklaşımlarla ortezlerden faydalanılır.
YÜRÜME YARDIMCILARI: Çeşitli sebeplerden dolayı yürüyemeyen hastaları ayağa kaldırma, adım alma egzersizlerini yaptırmaya veya bir başkasına bağımlı şekilde yürüyen hastalarda ise bağımsız şekilde transferi mümkün kılabilecek walker, koltuk değneği veya baston gibi yürümeye yardımcı elamanlar hasta rehabilitasyonunda kullanılabilir.
BOBATH TOPU: Çeşitli güçlendirme ve denge egzersizlerinde statik zemindeki hareketleri zorlaştırmak adına dinamik zemin tercih edilebilir.Böylelikle hastaların denge, güç ve endurans parametrelerinde pozitif bir yönde ivmelenme gözlenir. Bu amaçta çeşitli büyüklüklerdeki bobath topundan yararlanılabilir.

Evde fizik tedavi hizmeti alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Evde fizik tedavide hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılabilecek en iyi ve yoğun bir fizik tedavi programı uygulanır. Bundaki amaç hastanın kısa zamanda bozulan fonksiyonların yerine getirilmek istenmesi ve varsa ağrısının giderilmesidir. Bu sebepten dolayı evde fizik tedavi yapan fizyoterapist uygun gördüğü zamanlarda hastaya ve hasta yakınlarına ev ödevleri verir. Hasta ve hasta yakınları olarak mutlaka verilen bu ödevler istenilen tekrar sayısı ve zamanlarda uygulanmalıdır. Böylelikle tedavi programından maksimum verim alınmış olur.

Evde fizik tedavi uygulamaları alanında uzmanlaşmış, üniversitelerin 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında eğitim görmüş fizyoterapistler aracılığı ile yapılmalıdır. 2 yıllık fizik tedavi teknikeri, hemşire veya kendini fizyoterapist olarak tanıtan sahte fizyoterapistlerden kaçınılması gerekmektedir. Çeşitli vakalarda bu tarz kişilerle yapılan tedavilerde en iyi ihtimalle hastaya hiçbir yarar sağlayamazken, bir çok vakada kırık, kas yırtılmaları veya hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyecek durumlar gözlenmektedir. Tüm bu durumlardan kaçınmak için evinize gelen fizyoterapistten mutlaka diplomasını sizinle paylaşmasını talep ediniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evde Fizik Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Kamil YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Kamil YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kamil YILMAZ Fotoğraf
Fzt.Kamil YILMAZ
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi127 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Kamil YILMAZ'ın Yazıları
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Umut PAKSOY
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Yeni Trend Evde Fizik Tedavi Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Bazı Fizik Tedavi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evde Fizik Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:27
Top