2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Karpuz
MAKALE #18591 © Yazan Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN | Yayın Temmuz 2017 | 2,457 Okuyucu
Yazın geldiğinin en önemli habercilerinden biridir karpuz! Kütür kütür, sulu sulu yemede yanında yat dedirtir insana! Karpuz sevenler el kaldırsın! Herhalde sevmeyen insan sayısı çok azdır diye düşünüyorum. Özellikle de şu sıcak yaz günlerinde insan daha fazla tüketmek istiyor. Karpuz yalnızca bir meyve değil, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez bir besin desteğidir. Her besinde olduğu gibi karpuzun ne olduğunu anlamak ve nasıl tüketeceğimizi bilmek de çok önemli.

Ne yazık ki yeterince su tüketmiyoruz. Suyun yerini hiçbir şey tutmaz ancak vücudun susuz kalmaması için sulu gıdalar tüketilmesinde büyük fayda var. İşte karpuz sıvı yönünden en zengin meyvelerin başında geliyor. Karpuz böbrekleri çalıştırıyor, idrarı düzenliyor". O yüzden yemekten 2 saat sonra 1 dilim karpuz tüketilebilir. Ayrıca karpuz peynirle birlikte tüketildiğinde daha uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Bu yüzden kahvaltıda da güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Hastalıklara yardımcı!

Bazı araştırmalar, astımdan kalp çarpıntılarına, diyabetten kolon kanserine kadar pek çok hastalıkta yardımcı rol oynadığını kaydediyor. Belki de bu yüzden en iyi 10 gıda arasında yer alıyor. Tatlı, sulu karpuz içeriğinde pek çok antioksidan yani kansere karşıt madde taşıyor. Bununla beraber harika bir Vitamin C, B ve A kaynağı olduğunu da söyleyebiliriz. Kırmızının gücü olan bu antioksidanlar, serbest radikaller dediğimiz kanserojenlerle savaşıyor. Vee tabi ki düzenli tüketirsek serbest radikallerin önüne geçiyoruz!

Yorgunluğu dindirici gücü!

Aynı zamanda B ve C vitaminlerinden zengin olduğu için yorgunluğu gideriyor, vücuda zindelik veriyor. Özellikle iftardan sonra üstümüze bir rehavet çöküyor. Bu yüzden tüketmeye özen göstermeliyiz.

Sevilmeyen çekirdekler!

Birçoğumuz karpuzun ve hatta birçok meyvenin çekirdeğini sevmeyiz. Hatta tek tek ayırmaya çalışırız. Ama bakın o ayırdığınız çekirdekler ne kadar değerli! Çekirdeğinde bulunan likopen maddesi kalbi enfarktüsten koruyor. Karpuz çekirdeklerinin içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Çekirdeklerinin mideye herhangi bir zararı yok. Tam fayda sağlamak için karpuzu tüketirken çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri kırarak tüketmekte fayda var.

Karpuzun iyi bir B6, B1 vitamini deposu olduğunu da söyleyebiliriz. İçerdiği potasyum ve magnezyum mineralleri ile bir maden deposu gibi. Bir ay dilimi karpuzun 50-60 kalori olduğu düşünüldüğünde, doğru tüketildiği zaman diyet menülere uygun bir gıda olduğunu da söylemek mümkün..

Karpuz aşığı bir diyetisyen olarak şunu söylemeliyim ki; Her besin gibi karpuz da gereğinden fazla tüketildiğinde fazla kilolara sebebiyet verebilir. Pek çoğumuz şu geçirdiğimiz sıcak havalarda soğuk bir karpuzla serinlemek isteriz. Karpuzu afiyetle yerken de ipin ucunu biraz kaçırırız. ‘Karpuz su sayılır canım, ne olacak?’ demeyin. Her şey ölçüsünde güzel, dengeli ve sağlıklı! Ve tabi ki karpuzu sadece çatalla yemek istemeyebilirsiniz! Sıcak günlerde serinlemek için birçok alternatifi olabilir. Evde kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Mesela;

İçindekiler

-1 dilim karpuz
-1 kase buz
-1 yaprak nane

Hazırlanışı

Karpuz dilimindeki çekirdekleri temizleyin. Küp şekline kesip mutfak robotuna alın. Buz parçalarını ilave edip 1-2 dakika çırpın. Naneyi üzerine koyarak hemen servis yapın. Karpuz frozen hazır, afiyet olsun!

Her ne kadar çok sevsekte her besinin ölçüsünde tüketildiği günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Karpuz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Nildem KIZILASLAN'ın Makaleleri
► Karpuz Kürü ile 10 Günde Zayıflama Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
► Beslenmede Balığın Önemi Dyt.Emine DEMİR
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Dilan DALGIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Karpuz' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bitter Çikolata Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:57
Top