2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınır Koymayı Engelleyen 3 Duygu
MAKALE #18608 © Yazan Uzm.Psk.Merve EKŞİ | Yayın Temmuz 2017 | 3,566 Okuyucu
1)KORKU

İnsanlarla olan iletişim biçimlerimizde bizi engelleyen ve en yoğun yaşadığımız duygumuzdur. Özellikle ikili ilişkilerde “hayır” dememiz gereken zamanlarda bunu yapamayışımızın arkasında terkedilme ya da yalnız kalma korkusu yatar. Ailemize, arkadaşlarımıza veya sevgilimize karşı olan sevgimizi onların isteklerine evet diyerek gösterme ihtiyacı hissederiz. Davranışlarımızın altında “eğer isteklerimi, sınırlarımı belli edersem beni sevmezler hatta terkedilirim” ya da “onların isteklerini yapmazsam beni sevmezler” korkuları yatar.

Sınır koyamadıkça içimize attığımız pek çok olay birikir ve içinden çıkılamaz bir duruma neden olur. Terkedilme korkusuyla hayır demeyerek insan ilişkilerinde yerimizi sağlamlaştırdığımızı düşünürüz, fakat aslında uzun vadede bu durum ilişkilerimizde tartışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza neden olur.

Fakat tüm bu korkuların aksine; sınırlarımızı belli etmek ve ihtiyaçlarımızı dillendirmek karşı tarafın bize daha çok değer vermesine ve saygı göstermesine neden olur. Sınırlarımızı doğru şekilde ifade edersek daha huzurlu, dürüst bir ilişki yaşanılacağı ve dolayısıyla daha çok sevileceğimiz anlamına gelmektedir.

2)SUÇLULUK

Bireylerde vicdani sorumluluk duygusu fazla olduğunda bazı durumlarda kendini suçlama eğilimleri oluşur. Karşısındaki insanların yaptıkları iyiliklerin mutlaka daha fazla olacak şekilde karşılığı verilmesi gerektiğini düşünür. Kendini karşı tarafa borçlu hissettiği için de “hayır” diyemez, ihtiyaçlarını belirleyemez yani sınırlarını koyamaz. Kısacası, suçluluk duygusu yaşamamak için “verici” insan olarak kendini konumlandırır.

Diğer bir açıdan, insanlara hayır dediğinde yani sınırlarını belli ettiğinde bunu söylemenin karşı tarafı inciteceğini düşünür ve bundan dolayı suçluluk hisseder. İnsanları üzmemek ve kötü insan olmamak adına da kendi isteklerini arka plana atar.

Kendi sınırlarını belirlemenin bencillik olduğunu düşünür. Bencil olduğunu düşündüğü zamanlarda kendini suçlar ve yaptıklarından pişman olur. Oysa ki sınırlarımızı belirlemek ben merkezci olmak (bencillik) demek değildir, kendi isteklerimizi ve arzularımızı diğer insanlarınki kadar önemsemek demektir.

Bu anlamda önemli olan iki şey vardır. Sınırlarımızı belli ettiğimizde bencil ya da kötü insan olmayacağız. İnsanların üzüleceğini zannedip suçluluk duymamak için ötelediğimiz ihtiyaçlarımızın sonrasında daha da büyük sorunlara yol açacaktır.

3) ÖFKE

Öfke, beyin sistemimizin acil uyarı sinyali gibi çalışır. İşler yolunda gitmediğinde bedenimizde, zihnimizde öfke sinyallerini hissetmeye başlarız. Bir yere yetişmeye çalışırken ısrarla bir şeyler satmaya çalışan satıcıları düşünelim. Bu durum sinirimizi bozar ve kontrol altındaymış gibi hissetmemize neden olur. Sınırlarımızın ihlal edilmesine izin vermiş oluruz, “hayır” diyemeyiz.

Yaşamak istemediğimiz öfke başka şekliyle de ortaya çıkabilir. Biriktirdiğimiz, ifade edemediğimiz olaylar çoğalır ve en sonunda kendimizi ifade ederken çok sert, kırıcı ifadeler kullanabiliriz. Hatta bazı insanlar bu sertliği ve netliği güçlülük olarak görebilir. Aslında bu güçlülük değil öfkeyle dolu saldırgan bir davranıştır.

Kısacası, kendi seçim ve sorumluluklarımızı konuşmaya başladığımızda, kendi kişisel alanlarımızın ihlal edilmesine izin vermediğimizde, haksızlığa uğratılmamızı engellediğimizde yani sınırlarımızı koyduğumuzda öfkemiz azalmaya başlayacaktır.

“İyi olduğun için herkesin sana adil davranmasını beklemek; vejetaryen olduğun için, boğanın sana saldırmayacağını düşünmeye benzer.” Nietzche

Ruhunuz Yol Geçen Han Olmasın..

Uzman Psikolog Merve Ekşi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınır Koymayı Engelleyen 3 Duygu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve EKŞİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve EKŞİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve EKŞİ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin Yazıları
► Çocuk ve Sınır Psk.Selin YILMAZ
► Sınır Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Seba Nur SARAL
► Çocuklara Sınır Koyma Psk.Ahmet SERT
► Çocuğunuza Sınır Koyun... Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Çocuklara Sınır Koymak Psk.Şahika AKKUŞ SERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınır Koymayı Engelleyen 3 Duygu' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gevşeme Egzersizi Ağustos 2015
◊ Geçiş Nesnesi ve Sinema Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:10
Top