2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Evlendik Çok Tartışıyoruz
MAKALE #18660 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Temmuz 2017 | 26,034 Okuyucu
YENİ EVLENDİK ÇOK TARTIŞIYORUZ

Bazı evliliklerde sık duyduğumuz yakınmalardan biridir evliliğin ilk zamanlarında çok sık tartışma sorunu. Peki neden çiftler evliliğin daha ilk aylarında tartışıyor. Yeni evlenen çiftlerin daha uyumlu daha mutlu olmaları gerekmiyor mu. Aslında yeni evlenen çiftlerin daha mutlu olmaları gerekiyor nihayetinde evlilik gibi önemli ve güzel bir birliktelik sağlanmış. Bu birliktelik içerisinde sevgi, güven, huzur ,düzen gibi bir çok güzel kazanımları elde ediyoruz. Yeni evlenen çiftlerin bu kazanımları görememesi, sorunlara odaklı bir bakış açısı maalesef birbirlerini huzursuz ve mutsuz etmelerine neden oluyor bu da tartışmaları beraberinde getiriyor.

Çiftlerin her konuda uyumlu olmalarını bekleyemeyiz. Olaylara bakış açımızda ,kültürümüz, cinsiyetimiz, ekonomik durumumuz, yaşam biçimimiz gibi bir dolu etken etki etmektedir. Bu farklılaşma beraberinde bazı konularda uzlaşamamaya neden olabilir.

Özellikle evlilik öncesinde çözülememiş bazı problemlerin varlığı evliliğin ilk zamanlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Evlilik öncesinde de var olan bu sorunları, çiftlerin evliliklerine taşıdığını görüyoruz. Evlenmeden önce her iki tarafta karşısındaki kişiyi kaybetmekten korktuğundan ,ona olan alışkanlığından , bağımlı yapısından , çevrenin etkisinden veya başka bir sebepten dolayı karşısındaki kişiyi idare etiği sorunları ötelediği görülmektedir. Çözümlenememiş bu sorunlar bir müddet kapatılıp görmezden gelinmekte ve evliliğe taşınmaktadır. Evlendikten sonra ise artık her iki tarafın koşturması gerekli olan işlerin yoğunluğunun azalması ve beraber geçirilen zamanın artmasından dolayı çiftler daha fazla birbirlerine odaklanacaklardır. Bu odaklanma beraberinde çözümlenemeyen problemleri gün yüzüne çıkaracak ve daha fazla tartışma yaşanacaktır. Daha önce her iki tarafı tartışmaktan alıkoyan nedenler önemli ölçüde azaldığından dolayı bu tartışmalar daha şiddetli bile olabilmektedir. Çiftler hiç öfkelenmedikleri kadar öfkelenmekte, sinir krizleri geçirmekte kendine, eşyalara zarar verebilmektedir. Aslında hayatının herhangi bir döneminde bu ölçüde sinirleneceğini kontrolünü kaybedeceğini biri ona daha önce söylese ona kesinlikle inanmayacak kabul etmeyecektir. Fakat yaşadığı tartışmalar ve öfke nöbetleri bu şekilde gelişmektedir.

Çoğu vakit bu tartışmalar sonucunda her iki tarafta neden onunla evlendim, nasıl böyle bir hata yaptım diyerek düşünür. Bundan dolayı kendini ,çevresindekileri içten içe suçlar. Bazen bu duruma o kadar çok odaklanır ki kendini depresif bir ruh halinin içerisinde bulur.
Peki ne yapmalıdır. “Susmalı mı” , “evliliği için mücadele mi etmeli” , ”yoksa boşanmalı mı”.

Çiftlerin çoğunun aklına ilk önce en kısa yol olan boşanma seçeneği gelebilir. Aslında çoğu kişi boşanmayı istemez fakat sorunların oluşturduğu kaygı ve korku,ona en kestirme yolu düşündürür. Ama bu seçenek çok geçerli bir neden olmadıkça doğru değildir.

Evliliğin ilk yıllarında tartışmaların olası gayet normaldir. Her ne kadar daha önce uzlaşılamayan bazı problemler olsa da bu evlilik artık gerçekleşmiş bulunmaktadır. Evliliğe iki farklı insanın bir potada erimesi veya evliliği bir uzlaşma sanatı da diyebiliriz. Evlilikte olması gerekli olan en temel düsturlardan birisi konuşabilmek ve karşımızdakini dinleyebilmektir. Çiftlerin aynı evi paylaşması, yeni rollere sahip olması onların sorunlara bakış açısını etkileyebilmesi gerekir. Her iki tarafta hayatı iki kişi görüp iki kişi yaşama alışkanlığını kazanmalıdır.
Çiftler bu dönemlerde eşinin ne demek istediğini, talebinin ne olduğunu onun sözünü kesmeden sonuna kadar dinleyebilmesi önemlidir. Karşımızdaki kişinin ne istediğini ancak onu dinleyerek anlayabiliriz. Aksi taktirde zihnimizde oluşturmuş olduğumuz önyargılara göre hareket ettiğimiz vakit hiçbir zaman onu anlayamayız böyle bir yaklaşımla problem sürüp devam eder.
Çiftler evliliklerinde önceliklerinin eşleri olduğu kuralına unutmadan ona hak ettiği saygıyı ve değeri vermesi gerekir bu değer bazen fedakarlık, bazen hizmet davranışı , bazen dinleme bazen onun yerine kendini koymayı içerir. Unutulmamalıdır ki iyi niyetlerin olduğu evliliklerde uzlaşmak bir şekilde sağlanır.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Evlendik Çok Tartışıyoruz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Evlendik Ayrılıyoruz Psk.Eda GÖKDUMAN
► Yeni Yıl Yeni Kararlar Psk.Dila HOTLAR
► Yeni Yıl / Yeni Hedefler Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yeni Evlendik Çok Tartışıyoruz' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top