2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Erteliyoruz?
MAKALE #18696 © Yazan Uzm.Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU | Yayın Ağustos 2017 | 3,180 Okuyucu
Neden Erteliyoruz?

Erteleme huyu hem yaşamı zorlaştıran hem de toplumda yaygın görülen durumlardan biridir. Literatürde prokrastinasyon (procrastination) olarak tanımlanan erteleme huyu, bir işi ertelemekten dolayı başlayamamak ve bunu sürekli hale getirmek olarak tanımlanabilir.

Erteleme huyu sıklıkla tembellikle aynı durum gibi değerlendirilir. Oysaki ikisi de farklı kavramlardır. Erteleme huyunda kişi yapacağı işi önemser, bununla ilgili planlar yapar, hayaller kurar fakat başlayamaz. Tembellikte ise yapacağı işi önemsemez, yapmamanın sorun olmayacağını düşünerek başka şeylere yönelir. Ortak nokta, her iki durumda da yapılacak işin tam anlamıyla bitirilememesidir1.

Ertelemede Düşünce ve Duygu Süreçleri

Ertelemeye sebep olan temel şeylerden biri yapılacak işle ilgili ön değerlendirmelerdir. Ertelemeye sebep olan yapılacak işle ilgili temel düşünce süreçleri sıklıkla olumsuza dönüktür
· “üstesinden gelemem”,
· “çabam boşuna”,
· “yapmayı sevmiyorum”,
gibi düşünceler işe başlamayı zorlaştırmaktadır. Bu yargılara sahip olmak işin olduğundan zor algılanmasına sebep olur ve kişi sahip olduğu sorumluluğun altında ezildiğini hisseder. Bu düşünceler, peşi sıra kişide olumsuz duyguların/hislerin ortaya çıkmasına sebep olur;
· “umutsuzluk”,
· “çaresizlik” ve beraberinde sıklıkla “kaygı”, “korku”, “karamsarlık” ve “stres”
ortaya çıkar. Bu duygu ve düşünceler, en sonunda istenmeyen davranışı beraberinde getirir;
· “harekete geçmeme”,
· “kaçınma” ortaya çıkar ve hatta bu kötü duygulardan uzaklaşmak için kişiler daha iyi/mutlu hissedecekleri işlere/etkinliklere yönelirler, yapmaları gereken işten de uzaklaşırlar.

Ne Yapmalı?

Öncelikle ertelemenin işlevsel olmadığını ve ortaya çıkardığı sıkıntıları kabul edebilmek gereklidir. Erteledikçe harekete geçilemediğini, bunun nelere mal olabileceğini görebilmek, fark edebilmek önemlidir.

Yapılması gereken işi yapmak istemezken ya da kaçınmak isterken bile, aslında zihin hala o işle meşguldür. İşten hoşlanmadığınızı ya da işin zor olduğunu düşünmek, hem işi yapamamaktan dolayı vakit kaybına yol açmakta, hem de kaygı ve diğer olumsuz duygulanımları ortaya çıkararak işlevsel olmayan bir kısır döngünün oluşmasına sebep olmaktadır.

Ertelemeyle huyuyla başa çıkabilmek için;

Ø Kararsız kalmayın: Kararsız kalmak, belirsizliğin devam etmesine sebep olur ve harekete geçmeyi, işe başlamayı geciktirir. Sizin için en doğru olacağını düşündüğünüz şekilde planınızı yapın ve harekete geçin. Süreç ilerledikçe işi ara ara gözden geçirerek gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.
Ø Yetersizlik inancı: Yetersiz olduğunuza inanmak, yaşamınızın tüm alanlarını etkileyen olumsuz bir düşüncedir. Olduğunuz halinizle yeterli olduğunuza inanın. Gerçekten yetersiz olduğunuz noktaları fark ediyorsanız, bunları nasıl giderebileceğiniz üzerine çözüm alternatifleri üzerine düşünmeye çalışın.
Ø Motivasyon: Bir işi tek seferde bitirmeye çalışmak, o işle ilgili motivasyonu azaltacaktır. İşi küçük parçalara bölün. Kolaydan zora doğru işi sıralayın ve kolay olandan başlayarak adım adım işlerinizi tamamlamaya çalışın. İşleri tamamladıkça hem denetimi elinizde tuttuğunuzu hissedeceksiniz, hem de motivasyonunuz artacak.
Ø Öz-denetim sağlamak: Kendinize günlük ya da haftalık belirli rutinler oluşturun ve bunları gerçekleştirin. Bunlar hem daha planlı ve hareketli olmanızı, hem de öz-denetiminizin artmasını sağlayacaktır.
Ø Mükemmelliyetçilik: Yapılacak işle ilgili detaylı planlamalardan kaçının. Planlama üzerine fazlaca vakit harcamak, işin olduğundan daha zor algılanmasına sebep olur ve harekete geçmeyi engeller. Önce kabataslak bir çalışma planı oluşturun, ilerledikçe detayları yapılandırabilirsiniz. Unutmayın ki hiç kimse ve hiçbir şey mükemmel değildir. Bir işi yaparken mükemmele ulaşmak zorunda değilsiniz. Bir işi mükemmel yapmamak, sizin başarısız ya da beceriksiz olduğunuzu ifade etmez.
Ø Kaygı: Eğer kendinizi işe başlama konusunda kaygılı hissediyorsanız, kısa meditasyonlar ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Bunlar kaygı düzeyinizi azaltacaktır. Bu şekilde işe başlamak size daha iyi hissettirecektir. Eğer kaygı düzeyiniz ciddi boyutta ise bu konuda destek alabilirsiniz.
Ø Çevresel koşullar: Yapılacak işi kendiniz için keyifli hale getirebiliyorsanız eğer, bunu yapın. Özellikle çevresel koşulları motivasyonunuzu yükseltecek şekilde değiştirebiliyorsanız, değiştirin.

Sosyal Medyanın Etkisi..

Son yıllarda sosyal medya platformlarının artması, sosyal medya kullanıcılarının da hızla büyümesine sebep oldu. Dolayısıyla bu platformlarda yapılan paylaşım sayısı da arttı ve kullanıcılar bu platformlar üzerinde daha fazla vakit harcamaya başladılar. Birçok şeyin ellerinin altında olması, hareketsizliği beraberinde getirdi ve daha tek düze bir yaşama, birçok şeyi kolay yoldan halletmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeye sebep oldu. Bu konuda zaman yönetimi yapmak, belirlediğiniz zamanlarda ve daha az süreli sosyal medyayı kullanmak, belirlenen zamanlarda ise yapmanız gerekenleri yapmak, sosyal medyadan ziyade keyif alacağınız şeyleri aktif olarak yapmak, kendi yaşamanıza daha fazla odaklanmanızı ve planlarınızı gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.

Tüm bunlara rağmen erteleme durumu devam ediyorsa ve günlük işlevselliğinizi bozuyorsa, uzman bir psikologdan destek almanız sizin için iyi olacaktır.

Kaynak
1. http://akilligelisim.com/procrastination-erteleme-hastaligi-nedir-nasil-tedavi-edilir/#disqus_thread
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Erteliyoruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU'nun Yazıları
► Neyi Neden Erteliyoruz? Psk.Nazlı DİNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Neden Erteliyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top