2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Çocuk Özeldir
MAKALE #18709 © Yazan Psk.İzzet ERDEM | Yayın Ağustos 2017 | 2,255 Okuyucu
DERSLER, sınavlar, ödevler derken yoğun emek verilen bir eğitim-öğretim yılı
daha geride bırakıldı. Pek çoğunuz yaz tatili planını yaparak uygulamaya koydu bile. Unutulmamalıdır ki yaz tatili öncelikli olarak yoğun bir şekilde ders çalışıp onlarca sınava giren çocuklar için ödül ve dinlenme niteliğindedir. Bu anlamda planlarınızı çocuklarınızla birlikte yaparak, tatilin onlar için en verimli şekilde geçmesini sağlamanız gerekmektedir.

Neler yapılabilir
● Tatil çocuklarımızın bol bol oyun oynayacağı, televizyon ya da bilgisayar
başında saatlerini harcayacağı bir olgu haline gelmemelidir.
● Tatilde çocuğunuzla birlikte kaliteli vakitler geçirmeye özen gösterin.
● Yapacağınız planlara çocuğunuzun fikirlerini de dahil edin. Bu sayede kendini değerli hisseden çocuk aile bağlarının güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.
● Çocuğunuzu yaz kampları, yaz okulları gibi sosyal etkinliklere yönlendirin. Böylece tatilin verebileceği boşvermişlik ve rehavet duygusunun oluşmasını engelleyerek sorumluluk hissiyatının azalmasının önüne geçecektir.
● Birlikte yeni yerler keşfedin. Bu yerler hakkında çocuğunuzla konuşarak onun sosyal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunun.
● Çocuğunuzun “Hayır” demesine müsaade edip sınırlarını belirlemesine
ve kötü alışkanlıklarından korunmasına yardımcı olun.
Daha yakından bakın Sık sık doğuştan ve kaçınılmaz kabul edilen birçok davranış kalıbı aslında çocukluk döneminde iz bırakan olayların sonucudur.

İlk bakışta kişinin davranışı yalnızca kendisininmiş gibi görünür. Ancak kişiye daha yakından bakarsanız; annesinin titizliğini, babanın otoritesini, kardeşinin paylaşma duygusunu, büyükannesinin gelenekçiliğini aldığını görürüz.

Bu anlamda çocuklarınızla, bol vakit geçireceğiniz yaz tatilinde onların
karakterlerinde olumsuz iz bırakabilecek söz ve davranışlardan uzak durmalısınız.

Başarı için dinleyin

Çocuğunuz derslerinde başarısız olabilir. Bu onun tatili haketmediği anlamına gelmez. Tatil tüm öğrencileri kapsayan ödül ve motive kaynağıdır. Eğer çocuğunuzun derslerinde bir düşüklük söz konusuysa bunu birlikte aşmak
için yaz tatili iyi bir fırsat olabilir. Bunun için çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmalısınız.

İletişim yalnızca tek taraflı konuşmaktan, uzun uzun nasihatler vermekten ibaret değildir. Dinlemek de iletişimin önemli unsurlarından biridir. Siz de çocuğunuzu etkili ve ilgili bir şekilde dinleyerek problemin kaynağına
birlikte inmeye çalışın. Bu sayede çocukta; saygı-sevgi, özgüven, başarma hissiyatı ve farkındalılık oluşacaktır.

Önemseyin

Sizin için önemsiz olan bir mesele çocuğunuz için oldukça önemli olabilir. Bu
nedenle çocuğunuzun sorun olarak ifade ettiği bir konuyu küçük görüp alay ederseniz çocuğun kendine olan güvenini zedeleyerek sizinle tekrar iletişime geçmesini engellemiş olursunuz.

Her çocuk bir çiçektir

Bir düşünürün dediği gibi; anne-babanın görevi çeşitli bitkileri yetiştiren bahçıvanın işine benzer. Bir çiçek bol güneş severken, bir diğeri gölgeyi gereksinir; biri nehir kıyısını, ötekisi dağın tepesini sever. Bir tanesi
kumda yetişirken bir diğeri killi toprakta yetişir. Her biri kendisine en uygun bakımı ister; aksi taktirde sonuç memnuniyet vermez. Bu nedenle çocuklarınızı iyi anlamalı ne istediklerinin farkında olmanız gerekmektedir.

Yanlış anlamalar,az ilgi yada bunaltıcı ilgi geleceğin ümidi olan çocuklarınızın kişilik gelişini olumsuz etkiler. Sizin çiçeğiniz olan çocuklarınızın ne istediğinin farkında olmanız temennisiyle.

Kalbinizden sevgi, şefkat ve merhamet eksik olmasın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Her Çocuk Özeldir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet ERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet ERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet ERDEM'in Makaleleri
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Her Çocuk Özeldir' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:48
Top