2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütünü Arttıran En İyi 10 Besin
MAKALE #18731 © Yazan Dyt.Meltem ERDAĞI | Yayın Ağustos 2017 | 3,294 Okuyucu
Anne sütü mucizevi etkilerini, içeriğini ve bebeklerimiz için vazgeçilmez bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Emzirme döneminde birçok anne sütünün bebeğine yetip yetmemesi konusunda çoğu zaman endişe duyar. Bir Annenşn bebeğine ne kadar süt verdiğini miktar olarak kontrol edememesi 'yetersiz süt' endişesi duymasına sebep olur ve bu oldukça normaldir.

Fakat annenin bebeğine yetemeyecek kadar az süt üretiyor olması durumu oldukça nadir görülen bir durumdur. Bu durumu en iyi bebeğin aylık kilo alımını kontrol ederek anlayabiliriz. Her ay olması gerektiği kadar kilo alıyorsa annenin sütü bebeğe yeterli geliyor diyebiliriz.

Bu mucizevi besinin kalitesini ve miktarını arttırmak için ise emziren annelerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.

İşte bu dönemde mutlaka tüketmeniz gereken en iyi besinler :



1. Su: Anne sütü arttırmanın en temel yolu, sıvı alımını arttırmaktır! Anne sütünün % 87’si sudur bu da demek oluyor ki işe bol su içerek başlamamız gerekir. Günde en az 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Süt, ayran, kefir ve şekersiz komposto gibi besinler sıvı tüketiminize destek olur!

2. Yumurta: En iyi protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit örüntüsüyle ve demir içeriğiyle anneler için günlük tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Haşlanmış olarak ( ortalama 8-12 dakika ) tercih edeceğiniz yumurtanızı kahvaltınızda ve salatalarınızda kullanabilirsiniz.

3. Süt ve Süt Ürünleri: Kalsiyuma olan gereksinim emziklilik döneminde artarken, annenin bir gün boyunca salgıladığı süt yaklaşık 250 mg civarında kalsiyum içermektedir. Kalsiyumdan zengin olan bu grubu düzenli tüketimle süt salınımınıza katkıda bulunabilirsiniz.

4. A Vitamininden Zengin Besinler: Ispanak, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile süt miktarını arttırır. Ayrıca kalsiyum, demir, folat ve vitamin A içeriğiyle de zengin olan bu besinler süt kalitesinin artmasınada yardımcı olurlar. Koyu yeşil yapraklı sebzeleri gün içerisinde salata veya sebze yemeği olarak tercih edebilirsiniz. A Vitamininden zengin havuç ve kayısı gibi besinleri de beslenme programınızda sık sık bulundurmaya çalışın.

5. Yağlı Tohumlar: Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar; elzem yağ asitleri, protein miktarı, kalsiyum, magnezyum ve diğer minerallerden oldukça zengindir. Bu besinleri ara öğünlerinizde veya sabah kahvaltılarınızda tüketerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.

6. Kuru Meyveler: Kuru hurma, kuru dut, kuru incir gibi besinler süt miktarının artmasına yardımcı olurlar. Ayrıca kalsiyum gibi çeşitli minerallerden ve lif bakımından oldukça zengindirler. İçerdikleri şeker miktarını göz önüne alarak, önerilen porsiyonlarda ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

7. Rezene: Anne sütü salınımı için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini arttırıcı etki gösterir. Ayrıca annelerdeki gaz sancılarını da azaltmada oldukça etkilidir. Günde 2 fincan içerek hem bebeğinizi hem de kendinizi rahatlatlatabilirsiniz. Dikkat: Bitki çaylarını önerilen miktarlardan fazla tüketmeyin!

8. Balkabağı: Beta Karoten içeriği oldukça zengin olan balkabağını hem sütünüzü arttırmak için hem de tatlı ihtiyacınızı karşılamak için tüketebilirsiniz. Balkabağınızın üstünü tahin ve cevizle süsleyerek süt arttırma etkisini ve lezzetini daha da arttırabilirsiniz 🙂

9. Buğday: Emzikli annelerin süt salımını artırmasına yardımcı olan bir besindir. Buğdayı yemeklerinizde kullanabilirsiniz veya Buğdayı süt ile pişirip bal ile tatlandırdığınızda sağlıklı bir tatlı ile tatlı ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

10. Baharatlar: Tarçın, fesleğen, nane, susam. Yemeklerinizin ve içeceklerinizin içerisine ilave ederek süt üretimine katkıda bulunabilirsiniz.

Huzurlu ve bol sütlü günler 🙂
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütünü Arttıran En İyi 10 Besin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem ERDAĞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem ERDAĞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ERDAĞI Fotoğraf
Dyt.Meltem ERDAĞI
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem ERDAĞI'nın Makaleleri
► Anne Sütünü Arttıran Besinler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Anne Sütünü Artıran Uygulamalar Neler? Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► En Mucizevi Besin: Anne Sütü Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Cinsel Gücü Arttıran Besinler Dyt.Neslihan AKTEPE
► Enerji Arttıran Beslenme Tarzı Dyt.Orçun KÜRÜM
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Anne Sütünü Arttıran En İyi 10 Besin' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:04
Top