2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Probiyotikler ve Prebiyotikler
MAKALE #18736 © Yazan Dyt.Meltem ERDAĞI | Yayın Eylül 2017 | 3,266 Okuyucu
İnsan sağlığını iyileştirmek için bakterilerin kullanılması fikri, 1900’lü yılların başından beri hep var olmuştur. İnsanlar bu fikri yakın zamana kadar pek benimseyememiş olsalar da artık günümüzde probiyotik ve prebiyotik ürünler oldukça hak ettikleri yeri almış durumdalar. Hatta şimdilerde sadece sağlığı korumak için değil çoğunlukla gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde ve önlenmesinde de yaygın olarak
kullanılmaktadır.

*Probiyotik ve Prebiyotikler Nelerdir?*

Vücudumuzda sağlıklı kalmamıza yardımcı olacak milyarlarca bakteri vardır. Hatta en büyük bakteri popülasyonun bağırsaklarımızda bulunduğunu
söyleyebiliriz.

İyi bakteriler ve kötü bakteriler bağırsaklarımızda bir denge içinde bulunurlar. Eğer bu denge kötü bakterilerin artması şeklinde bozulursa sindirim güçlüklerinin ve gastrointestinal semptomların görülmesi kaçınılmaz olur. Bu iyi bakterilerin bağırsaklarda yeniden sayılarını arttırmak ve olması gereken dengeyi sağlamak için probiyotik veya prebiyotik kaynakları tüketilmeli veya bunların takviyeleri kullanılmalıdır.

*Probiyotikler*

Kelime anlamı “yaşam için” dir.

Probiyotikler, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlığımızı olumlu olarak etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler, fermente ürünler ve soya ürünleri de dahil olmak üzere birçok gıda ürününde ve takviyelerinde bulunabilir. Probiyotik bakteriler, mide boyunca bağırsaklara ulaşıncaya kadar hayatta kalmayı başaran özel canlılardır.

*Prebiyotikler*

Prebiyotikler yararlı bakterilerin büyümesini teşvik eden maddelerdir. Yani prebiyotikler probiyotikler için bir besin olarak düşünülebilir. Probiyotikler canlı mikroorganizmalar iken, prebiyotikler canlı değildir. Birçok prebiyotik insan vücudunun sindiremediği ancak yararlı bakteriler için mükemmel besin kaynakları üreten karbonhidratlardır. Prebiyotikler, vücudumuzda yaşayan faydalı bakterilerin büyümesine yardımcı olurken diğer yandan bu bakterilerin bulundukları yerde de uzun süre yaşamlarına yardımcı olurlar.

*Probiyotik Ve Prebiyotiklerin Faydaları Nelerdir?*

Probiyotik ve prebiyotikler yapı olarak birbirlerine benzemeseler de amaçları aynı diyebiliriz. Çünkü her ikisi de vücudumuzdaki sağlıklı bakteri popülasyonunu arttırma amacındadır. Sağlıklı bakteriler, sindirim sistemimizde koruyucu bir kalkan oluşturarak zararlı bakterilerin ve virüslerin vücudumuza girmesini engeller. Sağlıklı bakterilerin varlığıyla birlikte bağışıklık sistemimiz koruma altına alınmış ve bir tehdide karşı yanıt vermeye hazır hale gelmiştir.

Bazı bakteriler ise bağırsaklarda tükettiğimiz besinlerden K vitamini ve kısa zincirli yağ asitleri oluştururlar. Kısa zincirli yağ asitleri, kolonu koruma altına alan ve çevreleyen hücrelerin başlıca besin kaynağıdır. Bu hücreler de zararlı maddeleri, virüsleri ve bakterileri dışarıda tutmaya yardımcı olan güçlü bağırsak bariyerini geliştirirler. Bu sayede vücudumuzda inflamasyon ve kanser riski azalmış olur.

*Hangi Gıdalar Prebiyotiktir?*

Bir çok gıda doğal olarak prebiyotik içerir. Çünkü prebiyotikler, sebzelerde, meyvelerde ve bakliyatlarda bulunan lif türleridir. Bu tür lifler bağırsaklarımız tarafından sindirilemez, fakat bağırsaklarımızda bulunan iyi tür bakteriler bunları kendilerine besin sağlamak için parçalarlar. Prebiyotikler lifleri parçaladıklarında açığa kısa zincirli yağ asitleri ortaya çıkar bunlardan en önemlisi ise butirik asittir. Bağırsaklarda bulunan iyi bakterilerin asıl enerji kaynağı butirik asttir. Ayrıca yapılan araştırmalarla kolonda anti-inflamatuar etkileri olduğu da
gösterilmiştir.

Yüksek Miktarda Prebiyotik İçeren Gıdalar:

- Fasülye
- Bezelye
- Baklagiller
- Muz
- Yulaf
- Kuşkonmaz
- Pırasa
- Sarımsak
- Soğan

*Hangi Gıdalarda Probiyotik Vardır?*

Yoğurt gibi faydalı bakterileri doğal olarak içeren birçok probiyotik yiyecekler de vardır.

Fermente gıdalar içerdikleri bakteriler sayesinde probiyotik kaynağı olarak mükemmel bir seçenektir.

Probiyotik Kaynağı Gıdalar:
- Kefir
- Yoğurt
- Lahana Turşusu
- Kombucha Çayı

Bu gıdalardan bazıları aynı zamanda simbiyotik olarak da düşünülebilir. Çünkü yararlı bakterileri içerirken aynı zamanda iyi bakterilerin beslenmesi için de prebiyotik besin kaynağı içerirler.

Probiyotik veya Prebiyotikleri evde kendinizin yapacağı besinlerle alabileceğiniz gibi gıda takviyeleri şeklinde de alabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Probiyotikler ve Prebiyotikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem ERDAĞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem ERDAĞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ERDAĞI Fotoğraf
Dyt.Meltem ERDAĞI
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem ERDAĞI'nın Makaleleri
► Probiyotikler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Dost Probiyotikler Dyt.Selma AĞALAR
► Probiyotikler ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Probiyotikler ve Prebiyotikler' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:53
Top