2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Yeni Başlayan Öğrenciler İçin Anne-Baba Tutumları .
MAKALE #18745 © Yazan Psk.Ali ORHAN | Yayın Eylül 2017 | 3,231 Okuyucu
Çocuğun okula başlaması, yaşamındaki ilk ciddi vedalaşmasıdır. Kendi geleceği açısından çok önemli bir adım atmaktadır.
Yeni ortamlara girmek herkes için bir takım zorluklar içerir. İnsanın kaygı düzeyi yükselir. Çocuklardaki kaygı düzeyi yetişkinlere göre daha yüksek olabilir. Burada çocuğun kaygısını azaltmak öncelikle anne-babaya sonra ailenin diğer üyelerine düşmektedir. Yüksek kaygı öğrenmeyi engelleyen önemli bir faktördür. Bunun için;
Çocuğunuzun okula gitme zamanı geldiğini birlikte söyleyin
Okul hakkında onun anlayabileceği kelimelerle bilgi verin.
Birlikte okula gidin ve okulu gezdirin.
Öğretmeniyle, idarecilerle ve rehber öğretmenle tanışın.
Okulun ona kazandıracaklarını onun anlayabileceği bir dille anlatın.
Okul ihtiyaçlarını birlikte alın. Burada diğer çocukları görmek onu rahatlatır.
Okula gitme konusunda bir kaygı taşıyorsa onu birlikte dinleyin ve anlamaya çalışın. Çocuğunuz okula gitme konusunda bir kaygısını belirtmişse; ne söylerse söylesin kesinlikle “saçmalama, koca adam oldun, yanlış düşünüyorsun, ne varmış korkacak” ve benzeri cümleler kurmayın. Bu cümleler sadece sizi rahatlatır. Çocuğunuzda hiçbir işe yaramayacağı gibi kaygı düzeyinin daha çok artmasına neden olur. Bu konuda ne yapabiliriz? Sana nasıl yardımcı olabiliriz gibi destekleyici cümleler çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacağından size kendisini açabilir. Okul kaygısının temelinde terk edilme korkusu, kardeş kıskançlığı, daha önce okul ile ilgili anlatılan olumsuz bir hikâye olabilir.
Okulun ilk günü anne-baba ve kardeşler birlikte okula gitmeniz çocuk açısından destekleyici olacaktır. Ailenin kendisine değer verdiğini gören çocuk rahatlar. Çocuğa okulda uslu durursan, ya da okula gidersen sana şunu alacağım gibi vaadlerde bulunulmamalıdır. Çocuğunuz, yaptığı ya da yapacağı her şeyde bir karşılık beklemeye başlayabilir. Onun yerine ona güvendiğinizi gösteren cümleler kurmanız çocuğu motive edecektir.
Ayrılmış anne-babalar da okulun ilk günü çocuğun yanında bulunmalı ve kesinlikle olumsuz davranışlardan kaçınmalıdırlar. Okul ayrılmış eşlerin ve akrabalarının intikam duygularını tatmin edeceği bir yer değildir. Bu tür davranışların çocuğa duygusal anlamda çok büyük zarar vereceğini hiç unutmamalıdırlar. Siz unutsanız da çocuk hiçbir zaman unutmaz. Daha sonra ne yaparsanız yapın travmatik bir birey yetiştirirsiniz.
Mümkünse ilk veli toplantısına anne-baba ve diğer aile üyeleri birlikte katılın. Öğretmenin sizin ailenizi tanıması çocuğunuzla iletişimi güçlendireceği gibi sizinle daha sağlıklı iletişim kurma imkanı bulur. Aynı zaman değer gördüğünü bilmek çocuğunuzun özgüvenini artırır.
Çocuk konusunda anne-baba ortak hareket etmelidir. Çocuklarla ilgili kararları bir ebeveyn üstlenmemelidir.
Çocuğunuzun veliliğini kesinlikle bir başkasına devretmeyin. Yardım ve destek alabilirsiniz ancak asıl karar verici anne-baba olmalıdır. Örneğin çalışan anne-babalar çocuklarını büyük ebeveyne, ya da amca, hala, teyze, dayı gibi akrabalar emanet edebilirler. Ancak sorumluğu onlara bırakmamalıdırlar. Buna dikkat edilmez ise; ileride çocuk ile anne-baba arasında sorunlar yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Veliliğin bir başkasına devri konusuna; akrabaların yanı sıra bu işi profesyonel olarak yaptıklarını söyleyen kişi yada şirketlerde dahildir.
Çocuk okuldan geldiğinde bugün okulda ne oldu diye sık boğaz edilmemelidir. Önce dinlenmesi, karnını doyurması sağlanmalıdır. O zaten anlatacaktır. Onu yargılamadan dinlemeye çalışmak gerekir. Onu anlamaya çalışın. Güzel yaptığı şeyleri takdir etmeyi ihmal etmeyin. Olumsuz bir şey olduğunda onunla konuyu karşılıklı konuşun ve çözüm üretmesini destekleyin ancak sizin çözümünüzü dikte etmeyin.
Öğretmeni ile sürekli irtibat halinde olmanız iyi olur. Ancak bu öğretmeni sık sık aramanız anlamına gelmemelidir. Unutmayınız, öğretmeninde bir ailesi ve özel hayatı vardır. Akşam dinlensin ki ertesi güne hazır olsun. Asla çocuğunuzun yanında öğretmeni aleyhine bir şey konuşmayın. Öğretmen ile bir sorun varsa önce kendisiyle konuşun, sorun çözülmezse okul idaresiyle görüşebilirsiniz.
Her okulda bir rehberlik servisi vardır. Mutlaka okul rehber öğretmeniyle tanışın. Bir çok veli rehber öğretmenin psikolojik danışman yani bir ruh sağlığı uzmanı olduğunun bilincinde değildir. Hiç rehberlik servisine uğramadan dışarıda çözüm arayan bir çok veli vardır. Bu daha sonraki görüşmelerinizin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.
Diğer velilerle olumlu ilişkiler kurmanız sınıf ve öğretmen açısından olumlu olacaktır. Ancak bu işbirliğinin velilik düzeyinde kalması, insanların birbirinin özel hayatına saygı göstermesi daha uygun olacaktır. Grup içinde yaşanabilecek bir olumsuzluk, bir gruplaşma sınıfın düzenini olumsuz etkileyebilir. Veliler arasındaki olumsuz ilişkiler çocuklara yansıyabilir.
Çocuğunuzun ödevlerini yapması konusunda destekleyici olun ancak onun yerine ödev yapmayın. Çocuğunuzun ödevini siz yaptığınızda farkında olmadan onun gelişimini olumsuz etkilemiş olursunuz. Sorumluluk duygusunun gelişmesi için ödevini kendisinin yapması gerekir. Eğer, sizden ödevini yapmanızı isterse, bunun onun sorumluluğu olduğunu hatırlatın ve yapmayın. Öğretmen sizin yapmış olduğunuz ödevi zaten anlayacaktır. Ödevin birinci amacı çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesidir.
Aşırı korumacı anne-baba olmaktan kaçının. Çocuğunuzu sınıfa kadar getirmeyin. Güvenli mesafeden okula gönderebilirsiniz. Çantalı anne olmayın. Çocuklar sorumluluk duygusunu ve diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurmayı en iyi okulda öğrenirler. Arkadaşlık ilişkilerini siz belirlemeyin. Çocuğunuz sizin en iyi arkadaşınızın çocuğuyla iyi geçinmek zorunda değildir. Onu zorlamayın.
Çocuğunuzun kendi kararlarını almasını destekleyin. Yanlış karar almayı ve sonuçlarına katlanmayı da öğrensin. Çünkü siz her zaman yanında olmayacaksınız. Kendi başına karar vermeyi öğrendiğinde siz yanında olmasanız da kendini olumsuzluklardan koruyacaktır. Bazı şeyleri çocuğun kendinin deneyimlemesi gerekir. Sizin anlattıklarınız sizin tecrübenizdir ve çocuğunuz için çok şey ifade etmeyebilir. Çocuğunuz sormadıkça ona öğüt vermeye çalışmayın. Sizi dinlemeyecektir. Öğüt vermek iletişim engelidir. Çocuğunuzu doğrudan eleştirmeniz onun kişiliğine zarar verecektir. Onun yerine ben dilini kullanarak dikkatini çekebilirsiniz. Örneğin insanların içinde benden yapamayacağım bir şey istemen beni üzüyor gibi.
Başka çocuklarla kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Çocuğunuzun kendisini değersiz hissetmesine neden olursunuz.
Sevginizi asla koşula bağlamayın. Şunu yaparsan seni severim gibi.
Onu övmeyi, pohpohlamayı yani pozitif pekiştireç vermeyi ihmal etmeyin. Bu onun özgüveninin gelişmesine neden olacaktır. Ancak, bunu maddi bir karşılığa dökmeyiniz. Bu sevgiden ziyade rüşvete girecektir.
Çocukla anne-baba ayrı ayrı zaman geçirmelidir. Özellikle akşamları babalar daha çok zaman geçirmelidir. Bu sayede anneler dinlenme imkanı bulur ve eşlerin birbirleriyle ilgilenecek enerjileri kalacaktır.
Tüm saydıklarımdan önce yapmanız gereken en önemli şey karı koca olarak iyi olmanızdır. Sorunlarınız varsa bir an önce çözmeli ya da uzlaşmalısınız. Gerekirse profesyonel destek almalısınız. Bir çocuk için aile çok önemlidir. Aynı zamanda ailedeki huzur çocuğa yansır. Birbirini seven karı-kocanın çocukları daha mutludur. Sınıfta hemen belli olur. Mutlu olmayan eşler ancak fedakar ebeveyn olabilir. Çocuklarına model olamazlar. Bu tür anne-babaların çocukları evden ayrılmada oldukça zorlanırlar.
Unutmayın iyi anne-babalığın yolu iyi karı-koca olmaktan geçer.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Yeni Başlayan Öğrenciler İçin Anne-Baba Tutumları ." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali ORHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali ORHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali ORHAN'ın Yazıları
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Anne Baba Tutumları Psk.Melek BAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Yeni Başlayan Öğrenciler İçin Anne-Baba Tutumları .' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Annemle Vedalaşırken Ağustos 2017
◊ Çocukları Korumak Ağustos 2017
◊ Kadınlar Ne İster? Ağustos 2017
◊ Öğretmenlik… Ağustos 2017
◊ Ben Deli miyim? Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:39
Top