2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme
MAKALE #18775 © Yazan Dyt.Meltem ERDAĞI | Yayın Eylül 2017 | 64,361 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Ürik asit, belirli gıdalarda bulunan pürlerin parçalanması sonucunda ortaya çıkan atık bir üründür. Normal koşullarda zaten ürik asit kanda bulunur ve taşınır daha sonra böbreklerden süzülür ve en son idrarla atılır. Eğer ürik asidin kandaki miktarı çok yüksek seviyelerde olursa, ürik asidin tamamı böbrekler tarafından süzülüp atılamaz ve bunun sonucunda hiperürisemi (yüksek düzeyde ürik asit) oluşur.

Yüksek Ürik Asit Oluşumuna Neden Olan Faktörler

Yüksek ürik asit oluşumuna çeşitli faktörler katkıda bulunur.

• Azotun vücutta birikimi atılımından daha hızlıdır. Bu yüzden yüksek düzeyde azot içeren besinlerin çok fazla tüketilmesi,
• Yüksek miktarda fruktoz veya fruktoz şurubu içeren gıdaların fazla miktarda tüketilmesi,
• Herhangi bir sebepten dolayı iyi çalışmayan böbrekler
• Daha önce var olan metabolik rahatsızlıklar

Hiperürisemiye neden olan bazı faktörlerdir.


Ürik Asit Normal seviyeleri

Kadınlarda: 2.4–6.0 mg/dl
Erkeklerde: 3.4–7.0mg/dl

(Değerler farklı laboratuvarlarda değişiklik gösterebilir)


Ürik Asit Seviyelerinin Düşürülmesi İçin Uygulanması Gereken Diyet Nasıl Olmalıdır?

1. Daha fazla su, daha az kafein ve alkol tüketin

Ürik asidi sisteminizden atmak için optimum hidrasyon gereklidir. Daha fazla sıvı almak, vücudunuzun fazla ürik asitten kurtulmasına yardımcı olur.

Yüksek ürik asit konsantrasyonları, aşırı alkol ve kafein kullanımı sonucu olabilir. Alkol kandaki ürik asit artışına katkıda bulunan pürin üretimini teşvik eder.


2. Hayvansal kaynaklı proteinlere kısıtlama getirin

Kırmızı et, deniz ürünleri, organ etleri ve bazı balıklar (sardalya, hayvar, uskumru)
Pürin oranları en yüksek gıdalardır. Çok sınırlı miktarda tüketilmesine dikkat edin.


3. Sodyum ve işlenmiş gıdalardan sınırlı bir diyet tüketin

Tuz, sodyumdan oluşur ve aşırı sodyum tüketimi, ürik asit ve oksalatın yükselmesine neden olarak böbrek taşının oluşumuna yol açar. Hipertansiyonu Durdurmaya Yönelik Diyet Yaklaşımları veya DASH diyetlerini uygulamak, yüksek ürik asit düzeylerini azaltmaya veya önlemeye yardımcı olur.


4. Diyetteki yağ oranını azaltın

Fazla yağ böbreklerden ürik asit atımını azaltır ve vücutta birikimine neden olur.
Düşük pürinli bir diyette ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumların bulunmamasına karşın bunlardan yapılan yağları tüketmeniz ürik asit seviyenizi düşürebilir. Örneğin 1 yemek kaşığı günlük keten tohumu yağı kullanımı ürik asit seviyelerini düşürmede yardımcı olabilir.


5. Bol sebze tüketin

Sebzeler vücudunuzun asiditesini düşürmeye yardımcı olur ve ürik asit oluşumuna katkıda bulunmazlar.

Ürik asit düzeylerini azaltmak için sebzeleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kereviz, doğal bir diüretikdir. Kanın alkalize edilmesine ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur.

İstisnalar : Ispanak, kuşkonmaz, bezelye ve karnabahardır. Ayrıca Kurubaklagiller ve Bulgurun da pürin oranı oldukça yüksektir ve tüketimi ciddi oranda azaltılmalıdır.


5. Fruktozdan kaçının

Fruktozun en önemli etkilerinden biri ürik asit üretimini arttırmasıdır. Araştırmacılar, her hafta yüksek fruktozlu alkolsüz içeceklerin altı porsiyondan fazla içildiğinde gut oluşumunu arttırdığını tespit etti.


6. Vücut ağırlığına dikkat edin

Ekstra vücut ağırlığı yüksek ürik asit seviyeleri ile ilişkilidir. Fakat yüksek kiloya sahipsek dikkat etmemiz gereken en önemli kısım hızlı kilo kaybetmemektir. Ürik asit düzeylerinde artışı önlemek için kademeli şekilde kilo kaybı programı uygulanmalıdır.


7. PH'ı önemseyin

Asidoz olarak adlandırılan kandaki yüksek asit seviyeleri, vücudun ürik asit seviyesiyle ilişkilidir. 7'den düşük bir pH seviyesinin asidik olduğu kabul edilir. Vücudunuzu alkalin tutmak için sebze ve meyveleri mutlaka diyetinizde bulundurun.


Ürik Asit Konsantrasyonunu Azaltmak İçin Önerilen Yiyecekler

• Taze vişne
• çilek
• yaban mersini diğer kırmızı meyveler
• Ananas
• İncir
• Muz

• Kereviz
• Domates
• Lahana
• maydanoz

• Az yağlı süt ürünleri

• Kompleks karbonhidratlar( tam buğday ekmeği, yulaf, çavdar ve kepekli ürünler)

• Elma, elma sirkesi ve limonları diyetinize ekleyebilirsiniz.


Uyarılar

C vitamini veya D vitamini içeren takviyeleri, böbrek taşı oluşumu riskini artırabilir ve ürik asit seviyelerini yükseltebilir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem ERDAĞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem ERDAĞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     52 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ERDAĞI Fotoğraf
Dyt.Meltem ERDAĞI
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem ERDAĞI'nın Makaleleri
► Limon Suyu : Asit mi Alkali mi? Önemli mi? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:53
Top