2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyi Bir Terapistin 3 Özelliği
MAKALE #18777 © Yazan Uzm.Psk.Elif Nur YAZICI | Yayın Eylül 2017 | 3,223 Okuyucu
- SAMİMİYET
- KOŞULSUZ POZİTİF İLGİ
- EMPATİK ANLAYIŞ

Temel olarak, terapistlik becerileri terapötik ilişkinin kurulması ve geliştirmesi açısından oldukça önemli bir etmendir.

Samimiyet, terapistin ilişki içinde açık ve şeffaf olarak kendini ifade etmesini ve profesyonel bir maske arkasına gizlenmemesini gerektirir. Aynı zamanda otantiklik dediğimiz bir kavramla da açıklanabilir. Otantiklik kişinin kendini olduğu gibi dışarı yansıtması olarak tarif edilebilir. Samimiyet, empati ve koşulsuz ilginin öncülüdür. Etkili bir terapi süreci, danışmanın yeterli düzeyde çalışmaya entegre olması ve samimiyet geliştirmesiyle mümkündür. Terapistin sıcak ve arkadaşça tutumu danışanın kendini güvende ve rahat hissetmesine yardımcı olur.

Karşımızdaki kişinin samimiyetini vücut dilinden ve kullandığı sözcüklerden hissederiz çoğunlukla. Örneğin, göz kontağı kurmak, uygun bir mesafede oturmak ve vücudun duruş pozisyonu bize karşımızdaki hakkımda fikir verir. Sizi dinlerken kollarını bağlamış, gözünü yere ya da duvara dikmiş birinin karşısında kendinizden bahsetmek hiç kolay olmayacaktır. Yine ses tonu ve konuşma hızı samimiyet algımızı etkiler. Sakin, anlaşılır ve yumuşak bir sesle konuşan bir terapist ifade etmek istediği mesajı daha rahat iletebilir. Tabi tüm bunlar aşırı sıcak ve samimi bir ilişki kurulması gerektiğini göstermiyor. Soğuk bir tutum kadar çok fazla sıcaklıkta terapistin güvenilirliğini azaltacaktır.

Koşulsuz pozitif ilgi, terapistin danışanı önyargısız kabul etmesini, içtenlikle ilgi göstermesini, eşsiz bir birey olarak değer vermesini ve saygı duymasını gerektirir. Gündelik ilişkilerimiz boyunca pek çok defa önyargıyla karşılaşıyoruz ve kendimizi başkaları ne der diye düşünürken buluyoruz. Ancak terapi sürecinde bu biçimde düşünmek sürecin kalitesini düşürür. Kendini sansürleyen bir danışan tüm çabasına rağmen yeterli gelişmeyi görmekte zorlanabilir. Danışanı olabildiğince açık olması için desteklemek terapistin görevlerinden biridir ve bunun için de onu yargılamadığını, güçlü ve zayıf yanlarıyla, pozitif ve negatif duygularıyla, yapıcı ve yıkıcı yönleriyle, gerçek duyguları, hayalleri ve arzularıyla olduğu gibi görerek dinlediğini hissettirebilmelidir. Bir terapistin görevi hakimlik olmadığı gibi öğretmenlik de değildir.

Empatik Anlayış, terapistin danışmanın dünyasına adım atmasını, durumlara onun açısından bakmayı denemesini gerektirir. Gerçek bir empatiyi kurabilmek için aynı zamanda objektif olmak gerekir. Sempati ve acıma sıklıkla empati ile karıştırılır. Sempati karşıdaki kişi gibi hissetmek ya da onun duygularını paylaşmaktır. Acıma ise karşıdaki kişiye hissettiği duygular için merhamet duymaktır. Terapide sempati duymak ve acımak işlevsizdir. Bunlar danışanın olduğu yere sıkışmasına ve durumu olduğu gibi sürdürmesine yol açar. Empati de ise karşımızdakinin hislerini anladığımızı ona hissettirebilmemiz gerekir. Empatik anlayışta önce mantıksal olarak danışanın duygusunu kavramak sonranda bu duyguyu danışana geri iletmek ve doğru anlayıp anlamadığını teyitlemek gerekir. Empati de samimiyet gibi vücut diline, yüz ifadelerine ve ses tonuna yansıyabilir. Empatik anlayış geliştirilebilen bir beceridir bunun için önce duyguları yakalayabilmek lazım. Empati yalnızca teröpatik ortamda değil tüm insan ilişkilerinde kullanılması faydalı olan bir özellik.

Empatik bir cümle şöyle başlayabilir;

Anladığım kadarıyla…
Sizin söylediğinizi şöyle anlıyorum…
Demek istediğiniz şey hakkında örnek verir misiniz?
Biraz daha anlatır mısınız?

Birçok farklı ekol empati becerisinin psikolojik danışmanlık sürecinde en önemli nitelik olduğunu düşünmektedir. Devamlı aynı derece de empati kurmak mümkün olmasa da, bu zamanla geliştirilebilen ve yetkinleşilebilen bir bir beceridir. Bu becerinin gelişmesi içinse kişinin öncelikle kendisi hakkındaki farkındalığını geliştirmesi önerilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İyi Bir Terapistin 3 Özelliği' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:08
Top