2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Alerjiler
MAKALE #18818 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Eylül 2017 | 2,537 Okuyucu
Alerji, genel anlamıyla aynı miktar ve koşullarda başka kişiler için zararsız olan farklı yabancı maddelere karşı, bazı kişilerin aşırı duyarlılık göstermesidir.
Alerjik tepkilerimizin sorumlusu, bağışıklık sistemimizdir. Virüslere karşı geliştirdiği saldırı yöntemlerinin benzerlerini bazı maddelere, örneğin polenlere, tozlara, kimyasallara veya gıdalara karşı da oluşturup vücudumuzu korumaya çalışır.

En yaygın görülen başlıca alerji türleri şunlardır;

1)Polen alerjisi :
En yaygın görülen ve insanları en çok etkileyen alerji türüdür.Polene maruz kalan insanlarda hapşurma,gözlerde kızarıklık,baş ağrısı,burun akıntısı gibi semptomlar görülebilir.

2)Alerjik astım:
Çeşitli mikrobik ajanlar(küf gibi) veya toksinlere karşı vücudun ve solunum yollarının göstermiş olduğu kronik iltihabi bir reaksiyondur

3)Sivri sinek arı sokmalarının alerjik reaksiyonları:
Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan sivrisinekler insanların tam bir belasıdır. Sivrisinek alerjisine neden olan dişi sivrisinektir. Dişi sivrisineklerin insanlarda alerji yapmalarının sebebi dişi sivrisineklerin yumurtalarını beselemek için insanlardan emdiği kandan dolayıdır. Çünkü ağızlarında bulunan salyalar emme sırasında kişi vücudu ile temas etmekte ve alerjiye sebep olmaktadırlar.

4)Güneş Alerjisi:
Güneş alerjisi, cildin güneşin zararlı ışınlarına karşı aşırı hassas olması şeklinde ifade edilebilecek bir durumdur. Genellikle; kızarıklık, yanma ve su toplama şeklinde belirtileri ortaya çıkar

5)Oral alerji sendromu:
Oral allerji sendromu (OAS), duyarlı olunan besinin yemek borusunun üstü gırtlağın altına teması sonucu hafif yutmada zorluk,geniz akıntısı gibi belirtilerden, ciddi sistemik reaksiyonlara kadar değişen çeşitli semptomlardan meydana gelmektedir.



HANGİ BESİNLER ALERJİYİ TETİKLİYOR?

1)Çikolata:kakao, kahve ile aynı yapıya sahiptir ve yüksek oranda kafein içerir. Kafein uyarıcı bir maddedir ve midede asit salgısını artırarak reflüye neden olmaktadır.

2)Margarin:Zeytin yağı ve fındık yağında bol bulunan omega 3'ün alerjiyi önleyici etkileri vardır. Margarin gibi bitkisel katı yağlarda yüksek oranda bulunan omega 6 ise alerjiyi artırmaktadır.

3)Kızartmalar ve cips:Yüksek oranda yağ ve kalori içeren kızartılmış gıdaları fazla tüketen bir çocuk kilo almaya yatkın olur. Şişman olmak çocuklarda astımın ortaya çıkışını iki kat arttırmaktadır.

4)Salça:Katkısız olsalar bile fazla miktarda domates ve salçalı yemeklerle beslenmek solunum yolunda mide asidine bağlı hasar oluşturur. Reaktif havayolu diye adlandırılan ve astımın habercisi kabul edilen duruma yol açabilmektedir.

5)Mayonez:Mayonez yüksek yağ içeriği nedeniyle hazmı geciktirir. Sessiz reflüsü olan alerjik astımlı çocuklarda bu besin bronşit ataklarına neden olur

6)Bal:Birçok anne balın alerji ve astıma iyi geldiğini düşünüyor. Bu sebepten dolayı çocuklarına lerde bal yediriyor. Balın içinde şifalı kabul edilen birçok madde olduğu bir gerçek ancak bal aynı zamanda mide için oldukça ağır ve hazmı zor bir gıdadır. Alerjik astımı olan çocuklara şifa niyetiyle kaşık kaşık bal yedirilmesi reflüye neden olabileceğinden sakıncalıdır.

7)Acı ve baharat sessiz reflüsü olan astımlı çocuklar için gizli tehlikedir. Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur.

8)Kola ve gazlı içecekler:Son zamanlarda çocukarın beslenmesinde fazlasıyla yer tuttuğu gözlenen kolalı ve gazlı içecekler reflü ve alerjik bronşit / astım ataklarına neden olur.

9)Buzlu çay kahve:Mide asit salgısını artırdığı bilinen bu gıdalar bir süre sonra reflü atakları yaparak alerjik bronşit alevlenmelerine sebebiyet vermektedir.

10)Çiğ sarımsak ve soğan :Midede asit salgısını artırdığı ve alerjik astımı tetiklediği bilinen başlıca gıdalardandır.

11)Şerbetli tatlılar:Baklava, şöbiyet, tulumba tatlısı gibi ağır tatlılar içerdiği katı yağlar ve margarinden dolayı, sık ve fazla miktarda tüketildiğinde çocuklarda sessiz reflüye yol açar ve alerjik bronşit /astımı tetiklemektedir.

YAZ AYLARINDA ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Özellikle okul öncesi çağ, çocuklarda bütün hayatları boyunca beslenme alışkanlıkları açısından oldukça şekillendirici bir dönemdir. Bu dönemde çocuk beslenmesine daha çok önem verilmelidir. Büyüklerin yeme davranışları, özellikle bu dönem çocukları için en önemli faktördür bundan dolayı ebevenyler de sağlıklı beslenmeye kendilerini adapte etmelidirler.
Beslenme önerilerine gelirsek karbonhidrattan zengin olmalıdır. Karbonhidratlar kas ve beyin için temel enerji kaynağıdır. (Ekmek, meyve, meyve suyu, tahıl gevrekleri karbonhidrattan zengindir.)
Demir içeriği çok önemlidir. Demir kansızlık olarak bilinen anemiyi önlemek için gereklidir. (Yumurta veya zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri, pekmez tüketilebilir.)
Kemik gelişimi için beslenme kalsiyumdan zengin olmalıdır. Süt, peynir, pekmez iyi kalsiyum kaynağıdır ve günlük beslenmede sık sık yer verilmelidir.
İleride oluşabilecek kalp-damar hastalıkları ve obezite riskini azaltmak için yağ ve kolesterolden düşük beslenmeye önem verilmelidir. (Et ürünleri (sucuk, salam, sosis) yerine peynir tercih edilebilir.)
Posa açısından zengin bir kahvaltı kabızlığı engellemek için büyük önem taşır. Meyve, sebze, kepekli tahıllar tercih edilebilir.
Yaz aylarında çocuklarda ishal sık görülen bir hastalıktır. Eğer çocuğunuz ishal olursa posa içeriği yüksek besinleri yerine sıvı içeriği yüksek gıdalar daha çok tercih edilmelidir. Çünkü sıcak, nemli havalarda vücut terleyerek sıvı kaybını arttırır. Serinletici içecekler(taze sıkılmış meyve suyu,ayran soda…) ve su içeriği yüksek meyveler vücudun serinlemesine yardımcı olur.Mutlaka sebze, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir.
Çocuğunuzu ne kadar çok beslerseniz o kadar doğru yapmış olmuyorsunuz. Büyüme ve gelişmesi normal bir çocuğu fazla yemesi için zorlamak, başka çocukların yedikleri ile kıyaslamak, çocuğun beslenme alışkanlıklarını ileriki hayatında sağlığına zarar verecek şekilde oluşturmasına neden olabilir.
Terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, sıvı oranı yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali gibi meyveler tercih edilmelidir. Yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu; bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Bu nedenle günlük su gereksinmesinin karşılanması için en az 6-8 bardak su içilmesi önerilmektedir.

YAZ AYLARINDA ALERJİLERE KARŞI BESLENME ÖNERİLERİ

Bahar alerjisi'ne karşı beslenme önerileri
Mevsim meyve ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olan yumurta, tavuk, kırmızı et gibi besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.

Hazır gıdalar, işlem görmüş besinler, şeker ve kızartılmış yiyecekler alerji semptomlarını tetikleyebilir.

Günde 8-10 bardak su tüketimine dikkat edilmelidir. Su vücuttan yabancı toksinlerin atımına yardımcı olur.

Bağışıklık sisteminizin güçlendirmek ve kendinizi daha dinç hissetmek için C vitamini, E vitamini, B grubu vitaminlerinden yararlanabilirsiniz.

Antioksidan kaynağı ve kas sağlığı için önemli olan; yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, fındık, ceviz, badem gibi E vitamini kaynaklarını tüketebilirsiniz.

İnek sütü alerjisi:
Çocuğun inek sütü veya inek sütü çeren bir gıda alımından sonra bir veya birden fazla süt proteinine karşı immünolojik reaksiyon sonucu çocukta dudak etrafında kızarıklık, yüzde kızarıklık, vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi ciltte belirtilerin görülmesi, kakada kan görülmesi, egzama gibi alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına inek sütü proteini alerjisi denir.
Yasak olan besinler:
Sütün tüm formları; Taze, çiğ, pastörize süt, süt tozu, süt kaymağı, her çeşit bebek maması (anti-alerjik mamalar dışında), diğer hayvanların sütleri (keçi sütü gibi).
Tereyağı, margarin, hayvansal yağlarPeynir ve yoğurt çeşitleri; peynir, krem peynir, lor, peynir altı suyu (whey), yoğurt, ayran, kefir ve kesilmiş süt yasak besinler arasındadır.
Yasak olan tatlılar;
puding, krema, ekşi krema, sütlü tatlılar, çikolata ve karamel
-Tatlandırıcılar, esmer şeker-Etiketinde kazein, kazeinat, lactalbumin, lactalbumin fosfat, lactoglobulin, laktuloz içeren gıdalar
-Dana eti ve dana etinden yapılmış sosis, köfte
-Dondurulmuş pirinç tatlısı, lolipop,
yumurta alerjisi olanların kaçınması gereken besinler;
Yumurta ve yumurta ile yapılan yiyecekler
Etiketinde albumin, lizozim içeren gıdalar
Mayonez
Bebe bisküvisi
Bazı makarnalar,
Pastalar,
Şekerler,
Çikolatalar,
Ticari gıdalara eklenen lesitin ve lezzet vericiler de yumurta proteini içerebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Alerjiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Alerjiler' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:28
Top