2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omurilik Tümörleri
MAKALE #18826 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Eylül 2017 | 4,542 Okuyucu
OMURİLİK URU YADA TÜMÖRLERİ NE DEMEKTİR?

Üstte kafatası, altta da leğen kemiğinin bağlandığı omurganın içinde beynin ana kablosu yada kuyruğu dediğimiz omurilik bulunur ve ortala erişkinde 45-50 cm uzunluğundadır ve bel kemiğinin 1. Omurunda biter, bu seviyeden sonra da at kuyruğu şeklinde bel kemiğinden aşağı doğru omurilik zarında çıkarak mesaneye ve ayaklara kadar uzanan yoğun sinir kökü kablolarını verir, ki biz buna merkezi sistemden periferik sinir sistemine geçiş adını veriyoruz.

Omurilik hasarları yada hastalıkları geriye dönüşümsüz iyileşemezken omurilikten çıktıktan sonraki periferik sinirler hastalıklarından sonra tedavi edildiklerinde iyileşebilirler.

Omurilik Tümörü,*Omuriliği sinir ya da sinir ara bağlantılarında ve diğer yumuşak dokularda meydana gelen iyi yada kötü huylu tümörlerdir. Omurilik tümörünün çeşidi olan Pimer tümörler, omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanan tümörlerdir. Biz bu tümörlere intradural yanı omurilik içi urları diyoruz. Tümörlerin bir diğerleri de ekstradural (omurilik zarının dışında olanlar), intradural ekstrameduller (omurilik zarı ile omurilik arasında olanlar) ve intrameduller (omuriliğin içinde olan) şeklinde ayrılır. Omurilik tümörünün tam sebebi bilinmemektedir. Genetik faktörler, beslenme hataları, ışın yada radyasyon, kimyasal ajanlar ve maddeler, virüsler bu tümörün meydana gelmesinde risk faktörleridir. Özellikle başka organlardan yayılan kanserlerin neden olma ihtimali çok nadirdir ki bu özellik omurgadan farklıdır. .

Omurilik Tümörü Belirtileri

En sık görülen başlangıç bulgusu genellikle yanıcı veya saplanıcı şekilde tarif edilen ve sürekli ya da aralıklı olarak ortaya çıkan sırt ve yan ağrısıdır. Lezyonun yerine göre bazen apandisit ağrısı yan ağrısı, karın ağrısı veya kasık ağrısı şeklinde olabilir. Hastaların bu klinik çeşitlilikten dolayı yanlışlıkla kolelitiazis, nefrolitiazis veya gasrit tanısı alması nadir değildir . hastalar çok şiddetli ağrı nedeniyle algolojiye giderler ve MRG çekilir ama yanlış yerin filmi çekilir ve tanı gecikir. Daha sonra ayak yada diz boşalması ile birlikte sık sık idrara çıkma şikayetleri de eklenince bulguların omurilik basısına bağlı olduğu anlaşılır ve biraz zaman geçer buda urun büyümesine neden olabilir. Üst belin yada L1 seviyeleri arasındaki disk hernilerinde prezentasyon kauda equina veya konus medullarise olan baskı nedeniyle dışkı ve idrar tutumama olabilir. Konus medullarisin üst seviyelerinde basısı olan hastalar genelde yürüme bozukluğu, alt ekstremitede güçsüzlük, spastisite ve/veya sfinkter kusuru (retansiyon, sık idrara çıkma, idrarını tam boşaltmama hissi veya inkontinans) gibi uzun yolak bulguları ile başvurmaları mütaddir. sırt bölgesine yukarı doğru yada boyuna doğru ağrı yaratması durumunda meme ağrısı yapabilir.

Omurilik tümörleri bel, sırt ve boyun bölgesindeki yerleşim yerine göre şikayet yada araz verirler. En çok rastlanan bulgu ağrı ve uyuşmadır ve genellikle ağrısı omurga büküldüğünde yada öksürünce ortaya çıkar. Özellikle bu ağrılar dinlenmekle geçmez ve geceleri daha şiddetlenir. Tümör boyun bölgesinde ve tümör kaynaklı bası varsa, hem bacaklarda hem de kollarda uyuşma hissi ve güç kaybı görülebilir. Sırt ve bel bölgesinde tümör bulunuyorsa sadece bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve yürüyememe gibi bulgular görülebilir. Omurilik tümörlerinde bağırsak ve mesane kontrolü de bozulabilir. Dışkı kontrolünü sağlayamama, idrar kaçırma, cinsel fonksiyon kaybı meydana gelebilir. Bazı tümörlerde basının derecesine bağlı olarak güçsüzlük 1-2 gün içinde çok hızlı ilerleme göstereceği gibi bazen de güçsüzlük çok yavaş ilerleme gösterebilir. Hastalar daha çok bize el ve ayaklarda boşalma hissediyorum diye de gelebilirler.
sıklıkla karışan hastalıklar;

Nadir yada orta düzeyde görülen bulgular;
1. Orta hat bel ağrısı
2. Sfinkter kusurları-dışkı idrar tutamama
3. Mesane / Bağırsak hastalıkları semptomları
4. ‘Doğum sancısı’ benzeri ağrı
5. Radikülopati denen siyatik ağrısı
6. öksürme ile artan ağrı Nokta Hassasiyeti
7. Karın ağrısı Interkostal Nevralji Anjina Pektoris
8. Parestezi-Anestezi gibi his değişiklikleri
9. Tam his kaybı
10. Genital bölgede anestezi, cinsel ilişkide duyarsizlik
11. Karın refeksi kaybı
12. Refeks anormallikleri
13. Yaygın kuvvetsizlik( ellerde olmayan ama ayaklarda olan)
14. Akut başlangıçlı parapleji Ilerleyici parapleji
15. Spastik / ataksik yürüyüş Psikiyatrik hastalık semptomları
16. Demyelinizan hastalık semptomları
17. Over hastalıkları semptomları Kardiyak Hastalık semptomları Şiddetli başağrısı
18. Spontan Intrakranial hipotansiyon semptomları
19. Skolioz / kifoz semptomları
20. Travma sonrası semptom başlangıcı Paraspinal kas rijiditesi
21. Multiple skleroz semptomlar
22. Spinal disk hernisi semptomları ,
23. iktidarsızlık
24. Cilt hastalığı bulguları
25. Safra Kesesi Hastalığı semptomları
26. Gastrit semptom ve bulguları
Böbrek taşı semptom ve bulguları

Teşhis nasıl konur?

En duyarlı tanı aracı ilaçlı yada kontrastlı çekilen MRG’ dir, yanı magnetik rezonans görüntülemedir. Omurilik uru en sık kadınlarda ve orta yaşlarda görülür çoğu da menengioma yada nörinom denen iyi huylu tümörlerdir, oysaki omurga tümörleri en sık kanser kökenlidir ve çoğu zaman da omurga metastazı yada başka organlardan gelen kanserin kan yada komşuluk yoluyla buraya sıçraması şeklinde olmaktadır.
Tomografi ve direkt grafi omurga tümörlerinin aksine bu hastalıkta gereksizdir.

Tedavi nasıl yapılmaktadır?

Omurga tümörü kemik tümörü diye bilinir ve tedavisi çok kolay iken, omurilik tümörü sinir sisteminin çok önemli beynin uzantısının tümörüdür.
Tedavisinde modern omurilik cerrahisi tedavisi yöntemleri uygulanır,
Mikroşirurji ameliyatları ile günümüzde omuriliğin sağlıklı dokusuna zarar vermeden iyi sonuçlar alınabilmektedir. İyi bir mikroskop, omurgadan kemik kaldırmadan (tek taraflı yaklaşım), kuza, nöromonitör ve iyi bir anestezi ile son derece tatminkar sonuçlar elde edilmektedir.

Hangi branş bu konu ile ilgilenir?

Beyin sinir omurilik ve omurga cerrahisi uzmanı bu ameliyatları yapabilmektedir. Bu nedenle omurga hastalıkları ile uğraşan ortopedistler değil de beyin ve sinir omurilik cerrahisi uzamanı bu ameliyatları yapmalıdır.

Bu ameliyatın en riskli tarafı nedir?


Usta ellerde çok yüksek oranda sorunsuz bu ameliyat başarılı olmaktadır, fakat beyin alt bölgesinde ve konuş dediğimiz omurilik bitiş noktasında iki yerde çok ciddi sakatlıklar yaratabilmektedir.

Hasta iyi durumda ameliyata girmişse genelde iyi neticeler alınmaktadır,
Ama kötü nörolojik bir tabloda operasyon girdi ise, yanı ayaklarda felç vardı ise bunun ameliyatla düzelme şansı yoktur yanı aynı çıkmaktadır. Bunun manası şudur, ben çok iyiyim neden ameliyat olayım demek doğru değildir, felç olduktan sonra düzelme nadirdir,

Genelde benim kişisel kanaatim odur ki, eğer tümör sorunsuz ise ve büyümediği tescillenmiş ise o zaman takip edilebilir, ama ilk kontrolde büyüdüğü görülmüşse hemen opere edilmelidir.

Ne zaman ışın tedavisi yada onkolojik tedavi yapılmalıdır?

Omurilik tümörü tedavisi yapılırken birkaç branş bir araya gelerek karar vermektedir. Beyin cerrahisi radyasyon onkolojisi, patoloji, algoloji gibi branşların alacağı kararlar ile birlikte hastaya cerrahi müdahalelerden sonra gerekirse uygulanmaktadır. Oldukça zorlu ve riskli bir ameliyat olan omurilikte tümör ameliyatı, günümüzde teknolojinin gelişmesi ile son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir bu nedenle usta ellerde korkulmamalıdır.*Omurilikte tümör*eğer iyi huylu bit tümör ise hastada uygulanacak olan ilaç tedavileri birçok zaman olumlu bir şekilde sonuçlanmaktadır. Fakat bu tümör eğer patolog tarafından kötü huylu dendi ise bu tür ilaç tedavileri herhangi bir etkide bulunmayacaktır. Bazen ameliyatlardan sonra omuriliğe destekleyici özellikleri olan radyasyon onkolojisi ve cyber knife gibi yada algoljik tedaviler yapılmalıdır

PROF.DR.KADİR KOTİL

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Omurilik Tümörleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Omurga ve Omurilik Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Omurilik Yaralanmaları Dr.Kenan KIBICI
► Göz Kapağı Tümörleri Dr.Şeyda ATABAY YILDIZ
► Hipofiz Tümörleri Dr.Kenan KIBICI
► Beyin Tümörleri Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Over (Yumurtalık) Tümörleri Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Hipofiz Tümörleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Omurilik Tümörleri' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Humik Asit ve Mumiyo Nedir? ÇOK OKUNUYOR Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:14
Top