2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gülme Gazı (Azot Protoksit) ile Diş Tedavisi - Bilinçli Sedasyon
MAKALE #18833 © Yazan Dr.Dt. Cansu UZUN | Yayın Eylül 2017 | 3,600 Okuyucu
Günümüzde hala pek çok kişi diş hekimi korkusu yüzünden yapılması gereken tedavilerini ertelemekte ya da yarıda bırakmaktadır. Diş hekimi korkusu, çocuklarda genellikle arkadaş çevresinden ve aileden duyduğu kötü anlatımlar, izlediği programlar ya da direkt olarak beyaz önlük ve maskeye verilmiş tepkilerden dolayı oluşabilmekteyken, yetişkinlerde ise geçmişte yaşanmış kötü bir tecrübeden dolayı oluşmaktadır, asıl neden aslında “canım yanacak” korkusudur.

Çocuklarda daha sık gördüğümüz bu korkuyu zamanında yenemediğimiz takdirde, maalesef diş hekiminden korkan, diş tedavilerinden kaçan ya da tedavilerini yarıda bırakan hem çocuk hem yetişkin bireyler her geçen gün artmaktadır.

Diş hekimi korkusu olan çocuk ve yetişkin bireylerde uygulanan pek çok yöntem vardır. Öncelikle hastanın hekimine güvenmesi, hastaya alışması için zaman verilmesi, ağrısız işlemlere öncelik verilerek tedavilerin adım adım tamamlanması, hasta ve hekimin işbirliği içinde olması yapılabilecek en basit yöntemlerdir. Korkunun aşılamadığı daha ileri durumlarda ise medikal ve tıbbi yardımlar almak gerekebilmektedir. Hipnoz, bilinçli sedasyon, genel anestezi diş hekimi korkusunu yenemeyen kişilere uygulanan yöntemlerden bazılarıdır.

Bilinçli sedasyon, halk arasında “gülme gazı” olarak da bilinen “azot protoksit” gazının bir maske yardımıyla uygulandığı, kişiyi rahatlatmaya ve sakinleştirmeye yönelik bir yöntemdir. Azot protoksit, nitröz oksit (NO2) ve oksijen(O2) gazlarının bir karışımıdır ve günümüzde tüm dünyada rahatlıkla uygulanan, hasta ve hekim için son derece konforlu ve güvenilir bir yöntemdir.

Azot protoksit, kokusuz ve renksiz bir karışımdır, burundan bir maske yardımıyla uygulanmakta ve kişiyi kesinlikle rahatsız etmemektedir. Solunduğunda hızlı bir şekilde akciğerler tarafından emilerek etkisini 3-5 dakika içinde göstermektedir. Bilinç kaybı olmadan (uyutmadan), sakinleştirici etkisi kişide rahatlama sağlamakta, kişinin korku ve endişesini ortadan kaldırmaktadır. Fazla solunduğunda güldürücü etkisi olduğu için “gülme gazı” olarak da bilinmektedir. Azot protoksitin etkileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle parmak uçlarında, ellerde ve bacaklarda karıncalanma, ağız çevresinde uyuşukluk ve tüm vücutta genel bir rahatlama şeklinde görülmektedir.

Uygulama esnasında bilinç açıktır, kişi rahatlıkla nefes alıp verebilmekte, yutkunabilmekte ve konuşabilmektedir. Gazın rahatlatıcı etkisi sayesinde kişinin tedirginliği ortadan kalkmakta, ağrı eşiği yükselmekte ve böylece tüm tedaviler rahatlıkla yapılabilmektedir.

Azot protoksit vücut tarafından çok iyi tolare edilebilen bir karışımdır ve gaz kesildiği anda hızlı bir şekilde vücuttan atılmaktadır. İşlem sonrasında kişinin gözlemde tutulmasına ya da kişiye başka birinin refakat etmesine gerek yoktur, etkisi hızlı bir şekilde ortadan kalkmaktadır ve kişi günlük yaşamına dönmektedir.

Azot protoksit uygulaması öncesinde hekiminiz özellikle, üst solunum yolları ile ilgili bir rahatsızlığınız olup olmadığını, düzenli olarak kullandığınız ilaçların olup olmadığını ve doktor kontrolünde rahatsızlığınız olup olmadığını soracaktır.

Azot protoksit, yetişkinlere uygulandığı gibi çocuklara da rahatlıkla uygulanabilmektedir. Çocuklarda etkisi yetişkinlere göre daha hızlı bir şekilde görülmektedir. Özellikle diş hekimi korkusu olan, tedavi öncesinde huzursuzluğu ya da gerginliği olan, kaygılı olan çocuklarda tercih edilmekle birlikte, çocukların tedavilerini daha rahat ve konforlu geçirmeleri açısından her çocuğa rahatlıkla uygulanabilmektedir. 4 yaşından küçük çocuklarda hekiminiz, bilinçli sedasyon uygulaması yerine genel anestezi altında diş tedavilerinin yapılmasına karar verebilir.

Azot protoksit, aynı zamanda bulantı ve kusma refleksi olan çocuk ve erişkinlerde de diş tedavilerinin rahat ve konforlu bir şekilde yapılabilmesi için uygulanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gülme Gazı (Azot Protoksit) ile Diş Tedavisi - Bilinçli Sedasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Cansu UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Cansu UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Cansu UZUN'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gülme Gazı (Azot Protoksit) ile Diş Tedavisi - Bilinçli Sedasyon' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Çürük Tedavisi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:51
Top