2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu (Fobisi) Nedir ve Nasıl Geçer?
MAKALE #18867 © Yazan Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK | Yayın Ekim 2017 | 3,548 Okuyucu
OKUL FOBİSİ (KORKUSU) NEDİR VE NASIL GEÇER?
Okul Korkusu Nedir?
Okul korkusu aslında çocukların annelerinden veya bakım veren bir kimseden ayrılmak istememesinden kaynaklanır. Çocukların ailelerinden ilk defa ayrılacakları zaman olan 5-7 yaşlar arasında sıklıkla gözlenilen bir durumdur. Genel olarak %4-5 gibi bir oranda bu duruma rastlanır. Kız ve erkek çocuklarında nerdeyse aynı oranda görülmekle birlikte yaş ilerledikçe bu korku da azalmaya başlayacaktır. Ergenlik dönemlerinde ise kızlarda daha sık görülür.
Anne ile bebek arasında erken yaşantılarda kurulmuş olan bağlanma ilişkisi okul korkusunun derindeki sebeplerindendir. Anne ve bebek arasındaki bağlanma şekli sağlıklı değilse bu durum ileriki bir zamanda çocuklarda farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bebekler, anne tarafından gereksinimlerinin ve ihtiyaçlarının karşılanmasından ötürü anneye bağımlıdır. Her ihtiyacın derecesi ise aynı değildir. Kimi ihtiyaçlar daha önemli ve önceliklidir. Bir annenin bu dönemde bebeğin ihtiyaçlarını nasıl karşıladığı ya da karşılamadaki yeterliliği bebeğin ileride bir birey olarak sergileyeceği davranışlar açısından çok önemlidir. Anne bebeğin korku hissettiği durumlarda bu korkuyu azaltabilmelidir. Bu durum bebeğin anneye bağlanmasının en önemli sebeplerindendir.
Ayrılık Kaygısı Nedir?
Çocukluk çağında yaşa özgü bazı korkular normal kabul edilir. Özellikle 0-3 yaş aralığında bir çocuğun annesinden veya bakım veren bir kişiden ayrılırken korkması ve endişelenmesi olağan bir durumdur. Çocuklar zamanla diğer insanlarla da iletişime geçtikçe bu endişeleri ve korkuları azalmaya başlar ve kaybolur.
Özellikle erken çocukluk döneminde bebek ile anne ya da bakım veren kişi arasında oluşan güvensiz bağlanma çocuklarda kaygı bozukluğunun oluşmasında etkilidir. Diğer taraftan ayrılık kaygısının kalıtsal bir tarafının olduğu da düşünülmektedir. Çünkü ayrılık kaygısına bazı ailelerde daha sık rastlanmaktadır.
Ayrılık kaygısı, 4 yaşın üzerindeki çocuklarda bakım veren kişiden veya evinden ayrılırken normal olmayan bir şekilde yoğun bir endişe, korku, stres yaşanması durumudur. Bu korkular tekrar eder ve çocuğun yaşına göre beklenilenden fazladır. Bakım veren kişiye adeta bağımlı gibidirler. Ayrılık vakti geldiğinde ise çocukta görülen korku ve endişeye bir takım belirtiler eşlik eder. Ayrılma durumunda sıklıkla ağlama, bağırma, anneye yapışma ve ayrılmak istememe, okula gitmek istememe, geceleri uyku problemleri, iştah problemleri görülebilir. Bunların yanında kusma, mide bulantısı, baş ya da karın ağrısı gibi fizyolojik rahatsızlıklar da görülebilir.
Bu durumda çocuğu sakinleştirmek çok güçtür. Çocuk ayrılmak istemeyecek, okula gitmekte büyük zorluklar yaşayacak, adeta annesine veya bakım veren kişiye bağımlı hale gelecek, tek başına hareket etmekte zorlanacaktır.
Ayrılı kaygısı yaşayan çocuk ebeveyninden ayrıldığı zaman ailesinin başına kötü bir şey geleceğini düşünür ya da bu ayrılığın sürekli devam edecek bir durum olduğunu sanırlar.
Ayrılık kaygısı yaşayan çocuklar bağlandığı kişiden ayrılmaya karşı aşırı biçimde kaygı duyar ve korkar. Okula ilk başlanıldığı dönemlerde bu korku belirginleşir. Korkunun hafifletilmesi ve bu durumun ilerlememesi için çocuk psikoloji alanında çalışmalar yapan uzmanlarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Okul Korkusunun Nedenleri
Okula başlama hem aile hem çocuk için kritik bir dönemdir. Farklı bir ortama alışma, farklı kuralları benimseme ve bu kurallara uyma zorunluluğu okula başlayan çocuklar için alışılması kolay bir durum değildir.
Okul korkusunun sebebi genellikle anne ya da anne yerindeki bakım veren kişiden ayrılma korkusudur. Bu çocukların bulunduğu aileler ise genellikle bağımlı ailelerdir.
Bu çocuklar genellikle, ebeveynlerin her ikisine ya da birine aşırı şekilde bağımlıdır, her dediği yapılarak yetiştirilmiştir ve diğer insanlardan da bunu talep eder.
Okul korkusu yaşayan çocuğun küçük bir kardeşi varsa onu kıskanabilir ve annesiyle kardeşinin evde beraber kalmasını istemediği için okula gitmek istemeyebilir.
Anaokuluna veya kreşe giden çocuklar okul korkusunu çoğunlukla daha az yaşamakta ve daha az sorunlu atlatmaktadırlar.
Okul Korkusu Hangi Çocuklarda Daha Çok Görülür?
 Yoğun kaygılı, evhamlı anne babaların çocuklarında,
 Aşırı bağımlı ebeveyn-çocuk ilişkilerinde,
 Daha önce annesinden hiç ayrılmamış, geceleri anne babasıyla beraber uyuyan çocuklarda,
 5 ve 7 yaş arası çocuklarda,
 Yeni kardeşi doğan çocuklarda,
 Babası olmayan ya da babasından uzak kalan çocuklarda,
 Çocukların sağlık problemleriyle aşırı ilgilenen ve ufak sorunları bile büyüten aşırı koruyucu anne babaların çocuklarında,
 Anne ya da babasında fiziksel rahatsızlık bulunan çocuklarda daha çok görülmektedir.

Okul Korkusuyla Baş Etme Yolları
• Çocuğunuz fiziksel şikâyetlerde bulunuyorsa gerçekten bir sorun olup olmadığını anlamak için bunu kontrol ettirmeniz önemlidir.
• Aileler çocuğun okula gitmesi konusunda tutarlı olmalı ve taviz vermemelidir. Düzenli olarak okula gitmesi sağlanmalıdır.
• Okula hazırlık aşamasında gerekli eşyaların alınması çocukla birlikte güzel bir aktivite fırsatı olarak değerlendirilmelidir.
• Çocuklara neden okula gitmesi gerektiği anlatılmalı, çocuğun kafasındaki soru işaretleri giderilmelidir.
• Öncelikle anne babalar sakin olmaya çalışmalıdır. Çocuklarının kaygılanacaklarını düşünürlerse bu kendi davranışlarına yansıyabilir. Ailelerin, kendi kaygılarını çocuklarına hissettirecek davranışlardan ve sözlerden özellikle uzak durması çok önemlidir.
• Çocuklara okul hayatıyla ilgili güzel ve ilgisini çekebilecek hikâye ve anılar anlatılması çocuğun kafasında da okulla ilgili olumlu bir imaj yaratacaktır. Anne babalar kendi okul geçmişlerinden de bahsedebilir.
• Ayrılma kaygısı taşıyan çocukları öncesinde hazırlamak ve bağımsızlığa alıştırmaya çalışmak gerekir. Aileler okul öncesinde bununla ilgili ufak hazırlıklar yapabilir. Tek başına dışarı çıktığı zamanlarda ona ufak ödüller verilebilir.
• Çocuklarla korkuları hakkında konuşulmalıdır. Anne-babalar korkuları görmezden gelmek yerine korkularının sebeplerini anlamaya çalışmalıdır. Çocuğun korkularını ciddiye almalı, alay etmekten kaçınılmalıdır.
• Korkularını hafifletmek için çocukların kafalarındaki sorular cevaplandırılmalıdır.
• O okuldayken anne baba nerede olacağını çocuğa anlatmalı, öğretmenle iletişim kurmasını teşvik etmelidir.
• Duygu ve düşüncelerinin ciddiye alındığını gören çocuk önemli olduğunu hissedecektir.
• Çocukların kendi yaşıtlarıyla etkileşim içinde olmasına fırsat verilmeli, gerekli imkânlar oluşturulmalıdır.
• Öğretmenin önemli rolü bakımından, öğretmenle iş birliği yapılması süreci hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır. Öğretmen ile çocuk arasındaki ilişki çocuğun okula uyumunun, okulda kendini rahat ve güvende hissetmesinin, başarısının, sınıf arkadaşlarıyla olan etkileşiminin, önemli bir belirleyicisidir.
Okul korkusu, çocukların okula gitmek istememesini belirtir fakat bunun altında çok farklı sebepler de bulunabilir. Özellikle uzun süre devam eden okul korkusu veya okul reddi aileler tarafından gözden kaçırılmamalıdır. Bunun için bir pedagog, psikolojik danışman, psikologdan destek alınması çocuklarda bu kaygı ve korkunun yerleşmesinin önüne geçecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu (Fobisi) Nedir ve Nasıl Geçer?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
Konya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün Makaleleri
► Okul Fobisi Nasıl Geçer? Psk.Dnş.Kenan DEMİRKAPI
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Nasıl Yenilir Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu (Fobisi) Nedir ve Nasıl Geçer?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ebeveyn Olmak Aralık 2017
► Çocuklarda Tırnak Yeme Eylül 2017
► Her Yönüyle Panik Atak Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:09
Top