2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirin!
MAKALE #18919 © Yazan Dyt.Ayşegül YILMAZ | Yayın Ekim 2017 | 2,252 Okuyucu
Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirin! Yeme Hızınızı Düşürün!

Ailecek yenilen bir akşam yemeğinde çorbayı servis eden kişi henüz sofraya oturmadan siz çorbanızı bitirip ana yemeğe geçmek üzere misiniz? Herkes hala yemeğini yemeye devam ederken siz boşalmış tabağınızla onları mı izliyorsunuz? Belki de fazla kilolarınızın sebebi hızlı yemenizdir…

Araştırmalar hızlı yemek yiyen insanların bu davranışın çocukluktan gelen değiştirilmesi oldukça güç bir alışkanlık olarak tanımladığını gösteriyor. Fakat yine aynı araştırmalar hızlı yemek yiyen insanların aynı zamanda şişmanlık problemi yaşadığını da gözler önüne seriyor. Evet, Hızlı yemek yemek bir alışkanlıktır. Bazen insanın hayatının ritmi bunu gerektirir, bazen insan yaşamdaki kırgınlıklarını, öfkeleri, umutsuzlukları ve elde edemediği arzularını yemekle bastırmaya çalışır.Yemek sonrası şişkinlik hissediyorsanız bunun sebebi hızlı yemeniz olabilir. Lokmaları hızlıca ağzınıza götürdüğünüzde yemeğinizin yanında bir miktar da hava yutmuş olursunuz. Yeme hızınızı azalttığınızda gaz ve şişkinlik probleminizle de vedalaşmış olabilirsiniz.

Hızlı yeme alışkanlığını yavaşlatmak, kalıcı kilo kontrolünü sağlamak konusunda en temel davranış değişikliğidir. Bu nedenle yavaş yeme yollarını öğrenip hayata geçirmek büyük önem taşımaktadır. Araştırmaya göre ısırılan her lokmanın çiğneme sayısının 15’den 40’a kadar artırılmasının kalori alımını azalttığını ve tokluk hormon seviyesini yükselttiğini göstermiştir.

İştahınız ve aldığınız kalori büyük ölçüde hormonlar tarafından kontrol edilir. Normalde yemek yedikten sonra mide, açlığı kontrol eden grelin hormonunu baskılar. Ayrıca açlık önleyici (kolesistokinin hormonu, glukagon ve benzeri) hormonlarını serbest bırakır. Bu hormonlar beyine mesaj ileterek yemek yendiğini, besinlerin sindirildiğini haber verir. Bu da iştahınızı azaltarak tokluk hissi verir ve yemek yemenizi durdurmaya yardımcı olur. İlginç bir şekilde bu işlem 20 dakika kadar sürer, işlemin yavaşlaması beyninizin bu sinyalleri alacağı zamanı vereceği tepki ile olur.

Yiyeceklerinize nazik davranın.

Soframıza kadar ulaşan besinler, bin bir çeşit emeklerle tabağımıza gelir. Toplumumuzda besinlere, yaşam için gerekli olan her şeyi ifade eden ‘nimet’ denilmiştir tam da bu emeğe saygıdan. Bu sebeple yiyeceklere nazik davranmalı, bu nezaketimizi de onları yavaş yiyerek göstermeliyiz.

Çiğnenmesi gereken yiyecekler tüketin.

Sebze ve meyve gibi çokça çiğnenmesi gereken lifli besinler tüketin. Lifli yiyecekler aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olabilir.

Uzun süre aç kalmayın.

Kurt gibi açım diyerek sofraya oturursanız asla hızınızı kesemezsiniz. Bu nedenle gündelik yaşamınızda ara öğünlere mutlaka yer verin ve sofraya çok fazla aç oturmamaya çalışın. Aşırı acıkmayı önlemek için elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaya özen gösterin.

Her lokmadan sonra çatalınızı /kaşığınızı elinizden bırakın.

Herhangi bir şeyin acısını yemekten çıkarmayın. Hızlı yiyen biriyseniz, muhtemelen ağzınızdaki lokma henüz bitmeden ağzınıza bir çatal daha götürüyorsunuzdur. Bunun yerine çataldaki lokmayı ağzınıza atın; ağzınızdakini çiğneyip yutuncaya kadar da çatalı masaya bırakın. Zamanla yavaş yediğinizi fark edeceksiniz. Tadına vararak yemek ancak yavaş yemekle mümkün olur. Fakat hızlı yerken besin dille az temas ettiği için yemeğin tadına varmak mümkün değildir. Bu nedenle yemek için lokmayı ağzınızda daha uzun süre tutmamız ve yemeğin tadını hissetmeniz, yediklerinizin tadını çıkarmanızın önemli bir yoludur.

Küçük tabaklarda beslenin, bir tek salata tabağı büyük olsun.

Büyük tabakların içindeki yemek miktarı gözümüze oldukça az görünebilir. Bu nedenle servis tabakları yerine pasta tabakları kullanıldığında ne kadar yediğinizi kontrol etmeniz kolaylaşır. Eğer bir ufak tabak ile doymazsak, tekrar tabağımıza yemek alabilirsiniz. Ancak, yemek tenceresi yemek yediğiniz sofradan biraz uzak olsun ki yeniden yemek alırken de vakit kazanalım. Bununla birlikte salata tabaklarını da büyük tutarak doyduğumuzu hissedebiliriz. Salata aynı zamanda çok çiğneme alışkanlığına yardımcı olur.

Lokmaları küçültün.

Taneli yiyecekleri mümkün olduğu kadar tane tane yemek, eğer taneli değilse yiyecekleri küçük parçalara ayırarak yemek, yeme hızını azaltmakta çok önemlidir. Küçük lokmalara ayrılmış yemeği almak için çatal kullanın ve her lokmada çatalı masaya bırakıp bir sonraki lokmada yeniden alın. Bu yeme sürenizi uzatma konusunda yardımcı olacaktır.

Yemek yerken başka işlerle uğraşmayın.

Ne kadar yediğimizin farkında olmak önemlidir. Yemek yerken gazete okumak, bir şeyler izlemek, bilgisayarla uğraşmak ne kadar yendiğinin kontrolünü güçleştirmekte ve hızlı yemeye neden olmaktadır.

Çevrenizdeki kişilerden yardım isteyin

Birlikte yemek yediğiniz kişilerden yeme hızınız konusunda sizi uyarmaları için yardım isteyebilirsiniz. Ancak bunu gerçekten samimi olduğunuz kişilerden isteyin ki uyarıldığınız zaman kızmayın çünkü engellenmek sinir bozucu olabilir.

Davranış değişikliği için kendinize zaman tanıyın


Her şeye rağmen halen hızlı yediğinizi fark ettiğiniz an, iki üç dakikalığına sofradan kalkın ve yavaş yemek üzere tekrar sofraya dönün. Bu sizin yavaş yemeyi iyice pekiştirmenizi sağlayacaktır.

Yeni bir davranış kazanırken ilk dönemler değişikliğin yarattığı bir kaygı veya geçmiş davranışın hizmet ettiği duyguların doyurulmamasıyla stres oluşabilir. Fakat bu geçici bir durumdur. Değişim zaman alır. Yeni bir davranış şeklinin alışkanlık haline dönüşmesi yaklaşık 2 ay sürer. Sabırlı olun, değişimin getireceği mutluluk bütün bunlara değecek ve yavaş yemek alışkanlık haline gelecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirin!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşegül YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül YILMAZ Fotoğraf
Dyt.Ayşegül YILMAZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın Yazıları
► Yeme Bozuklukları Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yeme Bozuklukları Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Tıkanırcasına Yeme Sendromu Dyt.Gülce TAŞTEMEL
► Yeme Psikolojisinin Temelleri Dyt.Gözde PATLAK
► Yeme Davranış Bozuklukları Dyt.Sevde VAROL
► Yeme Davranışı Bozuklukları Dyt.Özge KARAARSLAN
► Gece Yeme Sendromu Dyt.Atilla ZEYREK
► Yeme Bozukluklarında Beslenme Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirin!' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sağlımız İçin Yulaf Aralık 2017
◊ Neden Kilo Alırız? Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top