2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Berard Metodu
MAKALE #18945 © Yazan Psk.Dnş.Nur BÖLÜKBAŞIOĞLU | Yayın Ekim 2017 | 12,492 Okuyucu
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU TEDAVİSİNDE KULLANILAN ALTERNATİF YÖNTEMLER VE BERARD METODU

Berar metodu dünyada 1960 yılından itibaren kullanılamaya başlayan ülkemizde de 2004 yılından bu yana kullanılmakta olan işitsel algı modelidir. Doktor guy berard tarafından geliştirilmiş olan metodu doktorun kendi kulak çınlaması sorununa çare bulmak amacıyla geliştirilmiş ve zaman içinde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna, öğrenme güçlüğüne , otizm spektrum bozukluğu, gecikmiş konuşmaya , kekemeliğe, sınav kaygısına iyi geldiğin aynı zamanda akademik kariyer yapmak isteyen yeni dil öğrenmek isteyen yaşı itibari ile düşen algısını yükseltmek isteyen, yoğun stres ortamında çalışmaktan dolayı zayıflayan isim yüz hafızasını kuvvetlendirmek isteyen sporcu politikacı işadamları bu yöntemden faydalanabilmektedirler.

Guy berad bu yöntemi dünyaya tanıtmadan önce 10 yıl süreyi aşkın bir süre denemeler yapmış ve yöntemin temel prensibi olan sağ kulağı baskınlaştırarak öğrenme ve bilgiyi işleme merkezimiz olan sol beynimize ulaşmayı hedefleyen ilk kişi olmuştur. Sol zihnimizin özellikle matematiksel ve mantıksal bilgyi işleme merkezi olarak değerlendirildiğinden beynin bu bölgesine ulaşmanınen kestirme yolunun sağ kulak olduğunu çünkü beynimizin çaprazlama çalıştığının sağ kulaktan alınan bilgilerin direk kesintisiz olarak sol bölge ulaştırılır ancak sol kulaktan alınan bilgiler önce beynin sağ tarafına alındığı burada bir karşılık bulamadığı için daha sonra sol tarafa gönderildiğini ancak bu süre içinde alınan bilgide kayıpların yaşandığı varsayımına dayanmaktadır. Algının kası yolunun kullanılması sözel konuşmanın akıcılığı ve anlam bütünlü sözel ve yazılı ifadeyi geliştirdiğinden hızlı ve konuşma ve kekemelik haberinde olumlu yönde ilerleme kaydedebilmektedir. Berard yöntemi günlük yaşamda 3 yaşını doldurmuş olan herkese uygulanabilir . özel eğitim gerektiren bireylere de uygulama yapılır çünkü özel eğitim gerektiren otizmli , çocukların zihinsel gerilik ve disleksi problemi yaşayan çocukların ve dağınık olan konsantrasyonlarını toplamak amacıyla kullanılabilmektedir.

Berard AIT Eğitimi, algının en kısa yolu olan sağ kulak-sol zihin bağlantısının güçlendirilmesi eğitimidir. Sol kulak ağırlıklı işitsel algı, halk arasında ‘jetonun geç düşmesi’ olarak bilinir. Zihnimizde iki işitme merkezimiz ama sözel ve sayısal bir algılama ve yorumlama merkezimiz olduğundan ve bu merkezin de sol zihnimizde bulunmasından dolayı sol zihnin eğitiminin önemi açıktır. Sol zihni eğitmek için sağ kulağın işlenmiş müzikle (müzikteki alçak ve yüksek frekanslarla) eğitilmesi ve zihnin yeni yollar bularak, kendini eğitmesidir.

Berard Metodu, uygulamalarda 30′ar dakikalık dinletiler halinde yapılır. 20 kez süreklilik taşıyacak şekilde dinletilere devam edilir. 10 günde, en az 3 saat ara ile 2 kez uygulama yapılabildiği gibi günde bir kez olarak eğitim 20 günde de tamamlanabilir. Öğrencimiz uygulama sırasında MOZART ETKİSİ‘ni yaratan müziği dinleyerek Berard Eğitimini alır.
Sağ ve sol zihnimizde birer işitme merkezimiz olmasıma karşın algı ve yorum merkezimiz sadece sol zihnimizde bulunur. İşitmenin olduğu anda algılama olabilmesi için iki zihin yarım küremizi birleştiren çizginin sadece bir kere geçilmesi gerekir. İşitsel Algı’da iyi işitiyor olmanın bir fonksiyonu yoktur. İyi işiten bir kişinin de işitsel algısı düşük olabilir. Sol zihindeki işitme merkezine ulaşan ses, zaman kaybı olmadan anında algılanır. Bu nedenle Berard İŞİTME=DAVRANIŞ demiştir. Davranışlar hangi kulak ağırlıklı işitsel algıya bağlı olarak, olumlu ya da olumsuz davranışlar olarak sergilenebiliyor. Sol kulak baskın işitsel algı varsa, çocuğun davranışları da olumsuz oluyor çünkü kelimelerin içeriğini anlamada zorlanıyor. Sağ ve sol kulak algılaması eşitse veya sağ kulak baskın algılama varsa çocuk hemen algıladığı için anne baba ve öğretmene itaat etmesi kolaylaşıyor, davranışlar istenen davranış oluyor.

Uygulama 20 seanslık dinleti şeklinde gerçekleşmektedir. Uygulama yapılan kişi yirmi seans modüle edilmiş olan bir müzik dinlemektedir. Müzik dinleme sırasında uyumak dışında pek çok şey yapılabilir. Berard metodunda ev ödevi ya da evde yapılması gereken herhangi bir etkinlik yoktur. Uygulamalar yapıldığı zaman kulaklık kullanılmaması ve çok sesli ortamlarda bulunulmaması şiddet içeren bilgisayar ve teknolojik oyunlar oynanmaması gerekir.

Berard metodunun etkileri seanslar bitemeden başlayacağı gibi seanslar bittikten sonrada başlayabilir ancak en yüksek iyilik halinin olduğu ve yöntemin zirveye ulaştığı zaman 6 ayın sonunda gerçekleşen noktadır. Berard metodunda kişideki değişiklikler yavaş yavaş başlar ve 6 ayın sonunda zirveye ulaşır. Berard metodunun bilinen hiçbir yan etkisi yada olumsuzluğu yoktur. Ancak konsantrasyon için berard alan bir kişide pek çok olumlu gelişmede olmaktadır mesela sözel ifadesi artmakta ve kendi yetenek alanlarını keşfetmeye başlayabilmektedir. Berard seanslarından sonra bir yetişkin şiir yazmaya yada resim yapmaya başlayabilir sosyal ilişkilerini en üstü seviyeye çıkarabilir aynı zamanda özgüveninde ciddi bir artış yaşayabilir.

Guy Berard kendi yöntemi olan berard metodunu geliştirmeden önce yaklaşık olarak 10 yıllık bir klinik çalışmada 8000 birey ile çalışmıştır. Çalışma yapmış ve yöntemin en kısa zamanda ve en hızlı nasıl etki edeceği üzerinde araştırmalarda bulunmuştur ve uygulamayı 20 seans ile sınırlandırmıştır. Burada dinlenen sesler her yerde duyabileceğimiz seslerdir. Ancak uygulama tamamen bireyseldir. Çünkü sesin frekansı ve sese karşı duyarlılığa bağlı olarak kişiye bağlı bir program oluşturulur ve dinletilere başlanır. Dinletiler bittikten sonrada kulaklardaki çalışması devamını sürdürür. Evde okulda ve sokakta module edilmemiş olarak duyulun her türlü ses gürültü müzik 6 ay boyunca gelişimi doğal akış içinde devam eder işte bu doğal akışın 6 aya ulaşması ile kişi de işitsel algı kapasitesini artıken üst oranda kullanmaya başlar.

Berard seanslarında dinlenen müzik evde dinlenirse aynı etkiye sahip olmaz mı diye düşünülür devamlı olarak. Yapılan deneylerde denek ve kontrol gruplarında berard müziğinin yarattığı etkiyi normal müziklerin yaratmadığı ve işlenmiş dediğimiz ve dünyada Mozart etkisi olarakta bilinen müzik dinlenilen zaman diliminde danışmanlık merkezlerinde canlı olarak üretilir uygulamalarda işitme organlı kulak ve işitilen müzik bir vasıladır. Uygulamanıniyi işitme ve işitme fonksiyonu ile ilgisi yoktur uygulamanın amacı öğrenme olabilmesi için en gerekli olan algının yani işitsel algılamanın iyi olmasıdır. Çünkü işitsel olarak algıladığımız şekilde yorumlar ve konuşuruz. Gelişim kulakta başlar kulağa ulaşan seslerin frekansların değerlendirilmesi ne kadar temiz olursa zihinde bu bilgileri bu kadar kolay tasnif eder. Yerleştirilir ve hatırlar işte bu görevi yapan müzik Earducator cihazı ile işlenir başlangıçta her ne kadar. Dr.Berard, kendi işitme azlığına çare bulmak için bu yola girse de ulaştığı sonuç işitsel algının ve buna bağlı olarak da öğrenme konsantrasyon odaklanma gibihayati önem taşıyan konularda ilerleme kaydettiğini görmüş olması nedeniyle bu gün Berard AIT bu gün dünyaya kendisini kabul ettirmiş bir yöntem olmuştur.

Her dinletide farklı müzik olup frekans yelpazesi genişliği düşünülerek dinleti programı hazırlanır. Devamlılık çok önem taşır. İlk 5 dinleti aralıksız yapılır. Dinleyecek kişinin genel sağlığı ve özellikle kulakları sağlıklı olmalıdır. Kulak iltihabı geçiriyorsa uygulamaya kulaklar iyileştikten sonra başlanır. Kulaklardaki sorun yüzünden antibiyotik kullanıyorsa uygulamaya başlanmaz, başlanmışsa ara verilir ve uygulamaya yeni başlamışsa, iyileşme sonrası programa baştan başlatılır. Uygulamanın sonuna doğru olan rahatsızlıkta ise iyileştikten sonra kalan dinleti sayısı uygulanır. Bu durumu, programı hazırlayan uygulayıcı değerlendirir.

Dinletiler sırasında ve 6 ay süresince uygulama dışında kulaklıkla yüksek müzik dinlemek ve bilgisayarda çok ses çıkaran savaş oyunları gibi oyunları oynarken kulaklık kullanmak Berard etkisini geriletebileceğinden 6 ay süreyle kulaklıkla yüksek sese maruz kalmamak gerekir.

Günümüzde dünyada 550 yi aşkın merkezde türkiyede ise yaklaşık olarak 70 i aşkın merkezde berard metodu uygulanmakta ve her gecen gün daha çok tanınan ve uygulama alanı bulan bir metotdur.

     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Berard Metodu Psk.Rümeysa Selma KORKUT
► Otizmde Dır/Floortime Metodu Psk.Dnş.Semra KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Berard Metodu' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:25
Top