2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bugün Perşembe mi? Hemen "patlatayım Bir #tbt"
MAKALE #18955 © Yazan Uzm.Psk.Berfin DOBRUCALI | Yayın Kasım 2017 | 3,192 Okuyucu
Merhaba, bugün günlerden Perşembe, bir çoğumuzun bildiği gibi #tbt günü. #tbt, yani “Throwback Thursday”, dünyanın dört bir yanından insanların en sevdiği anılarına dair fotoğraflar paylaştığı bir “geriye bakma” temalı sosyal medya trendidir. “Trowback Thursday” özellikle Instagram’da oldukça popüler bir trend. O kadar popüler ki 200 milyonun üzerinde fotoğraf #tbt etiketiyle paylaşılmış. Bu etkinliğin neden Perşembe günü yapıldığına dair pek bir bilgi bulunmamakta. Şuana kadar yapılmış bana mantıklı gelen bir açıklama ingilizcede "throwback" kelimesiyle "thursday" kelimesinin aynı harfle başlamasından kaynaklanan bir ahenk olduğu. Nedir nedendir bilmiyoruz ama Perşembe günleri çoğumuz eski bir fotoğrafı bu etkiketle paylaşıyor. Peki neden Perşembe günleri “#tbt yapıyoruz”?

• İlk olarak, bize mutlu anılarımızı hatırlatan çocukluğumuz, eski arkadaşlarımız, ilişkilerimiz, bir dönem popüler olan akımlar, şarkılar, tatil veya gezilerimizle ilgili “nostaljik olmayı” seviyoruz. Geçmişe duyulan özlem, yani "nostaljik olma" genellikle yalnız, üzgün veya sıkkın hissettiğimiz veya varoluşsal bir şüpheye düştüğümüz zamanlardan kaynaklanmakta. Bu anılarımızı hatırlamak, bize şuanda öyle hissetmesek bile mutlu olabileceğimiz mesajını veriyor.

• Buna benzer bir neden ise kendimizi sosyal açıdan kopuk, yalnız ve hiçbir şeyle baş edemeyecekmişiz gibi hissettiğimiz zamanlarda geçmişin güvenli kollarına atılmak, o an duyduğumuz kaygıyı azaltıyor. Bu yüzden haftalık olarak karşımıza çıkan bu fırsatı değerlendiriyoruz.

• #tbt’yi bu kadar sevmemizin bir diğer nedeni geçmişimizle ilgili bir şey paylaşarak dikkatleri üzerimize çekmek. Paylaştığımız eski bir fotoğraf üzerinden beğeni almak veya yorum yapılması bizimle ilgilenildiğini, yani “tüm ışıkların üstümüzde olduğunu” hissettiriyor. Özellikle kendimizi yalnız veya üzgün hissettiğimiz zamanlarda, bu durum bizim için hala "umut" olduğu mesajını veriyor.

• Sosyal medyada çoğunlukla anlık fotoğraf paylaşım yapıyoruz. Bazen de bir fotoğraf çekiyoruz ancak o an paylaşmanın mümkün olmadığı durumlar yaşıyoruz. Bu çok beğendiğimiz ama paylaşmakta geç kaldığımız fotoğraflarımız bir anlamda “heba” oluyor. #tbt bu anlarımızı paylaşmak için bizlere güzel bir mazeret oluyor.

• #tbt’nin bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeniyse bu etiket sayesinde onlarca / yüzlerce yeni takipçi ve yorum gelmesine neden olması. Sosyal medya hesapları bazılarımız için kişiliğinin bir parçası haline gelmiş durumda. #tbt etkinliği bu anlamda instagram hesaplarımızın daha popüler olmasını sağlıyor, bu durum da hem kendimizi iyi hissettiriyor, hem de özgüvenimizi yükseltiyor. Bir diğer açıdan sosyal çevremizin genişlemesine ve yeni sosyal bağlantılar kurmamızda aracı yol oynuyor.

• Bir diğer neden ünlülerin bu etiketi kullanmaları. Günümüzde özellikle gençler sosyal medya fenomenlerini ve ünlüleri model almakta. Bu kişiler "#tbt" etkinliğine katıldıkları için genç kesim de bir anlamda onların ayak izlerini takip ediyor ve #tbt etkiletiyle paylaşım yapıyorlar.

• Yapılan bazı çalışmalar sosyal kaygı düzeyi çok yüksek olan kişilerin perşembe günleri #tbt etiketiyle paylaşım yapmadığını gösteriyor. Bunun nedeninin "beğenilmeme/onaylanmama" korkusu olabileceği tahmin ediliyor.

Peki siz #tbt yapıyorsanız neden yapıyorsunuz? Bu nedenlerin dışında kendi nedenleriniz neler? Eğer Perşembe gününü kaçırırsanız üzülmeyin, Cuma günleri #FlashbackFriday (#fbf) etkiketiyle aynı temaya sahip sosyal medya trendi devam ediyor :)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bugün Perşembe mi? Hemen "patlatayım Bir #tbt"" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berfin DOBRUCALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berfin DOBRUCALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berfin DOBRUCALI Fotoğraf
Uzm.Psk.Berfin DOBRUCALI
Eskişehir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berfin DOBRUCALI'nın Makaleleri
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
► Mutluluk İçin: Hemen,şimdi.. Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bugün Perşembe mi? Hemen "patlatayım Bir #tbt"' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:53
Top