2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkiler Yaşamımızı Nasıl Etkiliyor?
MAKALE #18969 © Yazan Uzm.Psk.Ahmet IŞIN | Yayın Kasım 2017 | 2,946 Okuyucu
Sevmek ve sevilmek sağlıklı her insanın yaşamında deneyimlemeyi arzu ettiği; yaşama sevinci veren, yapıcı ve onarıcı duygulardır. Günümüzde romantik ilişkilerin yapısı fazlasıyla karmaşıklaşmakta ve sağlıklı ilişki yürütebilen çiftlerin sayısı günden güne azalmaktadır. Sağlıklı ilişkiler besleyici ve onarıcı bir etkiye sahipken sağlıksız ilişkiler; hayal kırıklığı, üzüntü, endişe, umutsuzluk, güvensizlik gibi yaşamımızı zorlaştıran negatif etkilere sahiptir. İnsan sevdiği, sevildiği, güven duyduğu ve önemsendiği bir dünyada mutlu bir yaşam sürmek ister. Fakat işler her zaman insanın istediği gibi gitmez. İlişkilerde herkes zaman zaman sağlıksız tercihler yapabilir, olumsuz tecrübeler yaşayabilir ancak insan, edindiği bu tecrübelerden önemli bilgilere ulaşıp sağlıklı kararlar vermeyi öğrenecek potansiyele sahiptir. Seneler geçiyor ve siz nedenini bilmediğiniz bir şekilde kendinizi sağlıksız ilişkilerin içinde buluyor ve yaşadığınız ilişkilerde mutsuz mu oluyorsunuz? O halde isterseniz, insanın ilişkiyle tanışmasından başlayarak, bu önemli olguyu kapsamlı bir şekilde ele alalım.

İnsanoğlu anne karnına düşüşüyle birlikte yaşamı boyunca sürecek ve varoluşunu etkileyecek ilişkiler bağlamı içerisinde bulur kendini. Henüz 16 haftalıkken annesinin sesini duymaya başlayan bebek ilk ilişkisini annesiyle daha anne karnındayken kurmaya başlar. Annenin duygu durumundan, beslenme biçiminden, stres düzeyinden yani annenin birebir yaşantısından etkilenmeye başlayan bebek daha kendini tanımadığı, bilmediği zamanlardan itibaren annesiyle kurduğu ilişki bağlamında ruhsal gelişim gösterir. Doğumdan itibaren annesiyle ilişkisinin içeriği zenginleşip derinleşen bebek, ruhsal yapısının temellerini de bu ilk ilişkisi üzerine kurar. Bu nedenledir ki biz psikologlar yaptığımız psikoterapi çalışmalarında danışanlarımızın ruhsal yapılarını daha iyi görebilmek için anneleriyle olan ilişkilerini kapsamlı olarak inceler ve değerlendiririz.

İnsan için en değerli ve kalıcı bilgi, kendisinin yaşayarak öğrendiği yani kendisinin keşfettiği bilgidir. İnsan var olduğu andan itibaren; ilişkilere, kendine ve yaşamı algılamaya dair en kıymetli bilgileri ilk ilişkisinden yani annesiyle kurduğu ilişkiden öğrenir. Bu bilgiler bilinçaltında öyle kalıcı ve güçlü izler bırakır ki insan yaşamı boyunca kuracağı bütün ilişkilerde bu bilgilerin etkisi altında kalır ve ilişkilerine annesiyle kurduğu ilişkinin rengini yansıtır. Fransız yazar André Maurois; “Başarısızlık ve felaketlere rağmen, hayata karşı güvenlerini sonuna kadar saklayabilen iyimser insanlar, daha çok iyi bir anne tarafından büyütülmüş olanlardır.” diyerek anne çocuk ilişkisinin insan yaşamındaki belirleyici etkisini açıkça ifade etmiştir.

Ünlü Alman yazar Goethe; “İnsan kendini yalnızca insanda tanır.” cümlesi ile insanın ilişkiye olan kaçınılmaz ihtiyacını aktarmıştır. Sağlıksız ilişkiler insanda ruhsal bozukluklara ( depresyon, anksiyete bozukluğu vs.) yol açıp insanı tabiri caizse hasta ederken, sağlıklı ilişkiler insanın kendini tanımasına, anlamasına ve geliştirmesine yardım etmektedir. İnsan ömrü kısıtlıdır ve insanın zamanı bu kısıtlılık nedeniyle çok değerlidir. Birçok insan sağlıksız ilişkilerde enerjisini, sağlığını ve en önemlisi de asla geri getiremeyeceği zamanını kaybetmektedir. Oysa altını çizerek söylüyorum; insanın bilinçli kararlar alıp sağlıklı ilişkiler yaşamayı tercih etme hakkı vardır. Daha kaliteli, daha mutlu ve daha iyi bir yaşam için siz de daha bilinçli kararlar verip sağlıklı ilişkiler yaşamayı tercih edebilirsiniz. Fakat bu konudaki bütün farkındalığınıza rağmen nedenini bilmediğiniz bir şekilde kendinizi sağlıksız ilişkilerin içinde buluyor ve ilişkide mutsuz oluyorsanız, psikolog yardımıyla çözümlemeniz gereken ilişkisel bir probleminiz olabilir ve bu konuda uzman bir psikologtan yardım istemeniz sizin için son derece faydalı olacaktır.
Yazan
Uzm.Psk.Ahmet IŞIN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkiler Yaşamımızı Nasıl Etkiliyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ahmet IŞIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ahmet IŞIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Ahmet IŞIN
Uzman Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ahmet IŞIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İlişkiler Yaşamımızı Nasıl Etkiliyor?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:40
Top