2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler
MAKALE #18978 © Yazan Dyt.Meltem ERDAĞI | Yayın Kasım 2017 | 2,669 Okuyucu
Efsane: Düşük yağlı yiyecekler sağlıklıdır.

Gerçek: Bir çoğumuz sağlıklı olduğu düşüncesiyle düşük yağlı ürünleri tercih ediyoruz. Fakat bu gıdaların birçoğu maalesef düşünüldükleri kadar sağlıklı değiller.

Hatta sağlıklı olmaları bir yana bazı az yağlı olarak bilinen hazır gıdalar içerdikleri tuz, tatlandırıcı (aspartam gibi), fruktoz şurubu ve şeker gibi katkı maddeleri sebebiyle oldukça sağlıksızdır.

Efsane: "Doğal" ve "Organik" sağlıklı demektir.

Gerçek: Bir ürünün "organik" veya "doğal" ibaresi bulundurması onun gerçek anlamda sağlıklı olduğu anlamına gelmez.

Etiketler bize en doğru yolu gösterir! Bu yüzden "organik" ya da "doğal " olduğunu iddia eden ürünlerin içeriğini gösteren etiketler konusunda son derece dikkatli olmalıyız. Tuz, şeker, doymuş yağ gibi katkı maddelerinin ilave edilmediği ve gerçekten göründükleri kadar sağlıklı olduğundan emin olduğumuz ürünleri tercih etmeliyiz.

Efsane: Agave, bal, hindistancevizi şekeri ve esmer şeker, beyaz çay şekerinden daha sağlıklıdır.

Gerçek: Aslında bilinenin aksine çay şekerinin; hindistancevizi şekeri, agave şurubu ve bal gibi doğal şekerlerden pek bir fark yoktur.

Örneğin, son zamanlarda çok popüler olan Hindistan cevizi şekerinin ana bileşenini Sukroz oluşturur (yarısı fruktoz ve yarısı gllikoz). Bu durumda Fruktoz içeriği %38-48,5 olan hindistan cevizi şekerinin, çay şekeriyle hemen hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz. Fruktoz karaciğer için toksiktir ve hormon dengesini bozabilir.

Hangi formda olursa olsun şeker şekerdir ve bedeniniz onlara aynı cevabı verir. Çok fazla hindistan cevizi şekeri yerseniz, fruktoz karaciğere katılır, toksik birikime neden olur, beyin işlevini düşürür ve doğrudan yağa metabolize olur.

Dünya sağlık örgütünün önerisine göre günlük şeker alımı, toplam kalorinin yalnızca yüzde beşi kadar olmalıdır.

Efsane: Bir kişinin uyguladığı ve faydasını gördüğü bir diyet, diğer kişiler için de aynı oranda faydalı olur.

Gerçek: Hiçbir birey aynı değildir. Bu nedenle en iyi diyet diye bir şey yoktur. Bir kişinin genetiği, fizyolojisi, yaşam standartları, damak zevkleri diğer bireylerden son derece farklıdır. Bu farklar sağlıklı beslenme planında değişikliklerin yapılmasını gerektirir.

Araştırmalara göre, sağlıklı bir beslenme planında aranacak en önemli faktör, günlük rutininize uygun olmasıdır.

Bunu ise; bir Diyetisyen eşliğinde SİZE ÖZEL planlanmış, sevdiğiniz ve sürdürebileceğiniz bir programla sağlayabilirsiniz.

Efsane: Glutenden kaçınma, sindirim sistemimizi sağlıklı tutmanın iyi bir yoludur.

Gerçek: Çölyak hastalığına yakalanmış biri değilseniz veya bağırsaklarınızla ilgili başka kronik bir sağlık sorununuz yoksa, glutenin vücudunuz üzerinde olumsuz bir etkisi muhtemelen olmaz. Yani herhangi bir tıbbi nedeniniz yoksa glutensiz bir diyet uygulamanın pek bir faydası yoktur.

Araştırmalar, glutensiz diyet uygulayanlarda görülen olumlu sonuçların sebebini, bireylerin glutenli gıdalarla birlikte işlenmiş ve hazır gıdaları da diyetlerinden çıkarmaları ve daha çok sebze ağırlıklı beslenmeleri olduğunu gösteriyor.

Efsane: Badem sütü, İnek sütünden daha sağlıklıdır.

Gerçek:İnek sütü yerine kullanılan alternatif sütlerin, beslenme açısından inek sütünden her zaman daha üstün olduğunu söylemek son derece yanlış olur.

Badem sütünün protein oranı inek sütüne göre kıyaslanmayacak kadar düşüktür. Ayrıca badem sütünde bulunan bazı besin maddelerinin bağırsaklarda ki emilimi yeterli düzeyde sağlanamaz. Bu yüzden endüstriyel badem sütleri üretim süreçlerinde vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilirler. Fakat bununla birlikte oldukça yüksek katkı maddeleri de bu sütlerin içine eklenir.

Efsane: Az az ve sık sık beslenmek metabolizmayı hızlandırır.

Gerçek: Bu tip beslenme şeklinin diyet sürecinde önemli etkileri vardır fakat metabolizmayı hızlandırma açısından pek bir etkisi yoktur.

Gün boyunca sık sık yemenin faydaları; sizi öğünlerde kolay doyuma ulaştırması, enerjinizi ve şeker seviyenizi koruması ve açlık isteklerini azaltmasıdır. Ayrıca ne kadar az acıkırsanız, o kadar az kötü gıda seçimi yaparsınız veya aşırı yemek yeme davranışını daha az sergilersiniz.

Efsane: En doğru ve başarılı diyet kısa sürede kilo verdiren diyetlerdir.

Gerçek: Özellikle son zamanlarda sosyal medyadaki paylaşımlarında etkisiyle kısa sürede kilo verdiren diyetler oldukça popüler durumda! Fakat sağlıklı anlamda kilo vermek için belli sınırları korumak gerekir. Öyle hafta da 2 verdim, haftada 3 verdim olayı değildir. Sağlıklı olan haftada ortalama 500 gr ve 1 kg arası kilo kaybıdır. Hızlı verilen kilolar genellikle kas ve su kaybını işaret eder. Fakat iyi ve sağlıklı bir diyette süre değil yağ kaybı göz önüne alınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem ERDAĞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem ERDAĞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ERDAĞI Fotoğraf
Dyt.Meltem ERDAĞI
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem ERDAĞI'nın Makaleleri
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Diyette Yasak Yoktur Dyt.Nurten ÇETİN
► Tonalin Cla Diyette Kullanımı ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Diyette Şehir Efsaneleri Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Diyette Uyguladığımız Herşey Doğru mu? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:27
Top