2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Dönem Anne Baba Tutumlarının Önemi
MAKALE #18993 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Kasım 2017 | 2,673 Okuyucu
Çocuklara doğru anne baba tutumları geliştirmek için onları tanımak ve anlamak gerekmektedir. İstek, ihtiyaç ve gelişim dönemlerini anladığımız zaman çocukları tanımak daha kolay olacaktır.

Örneğin; 2–3 yaşlarında tuvalet eğitiminin de etkisiyle inatçılık, 3–4 yaşlarında çevreyi keşfetme merakı artar. 5–6 yaşlarında okula uyum zorluğu nedeniyle içe kapanıklık, inatçılık veya aşırı ilgi görme ihtiyacı artabilir. Bu dönemde kaygı ve endişelerini giderecek söz ve yaklaşımlar önemli yardımcılarımızdır.

Çocuklar için en önemli dönem şüphesiz 0–6 yaş dönemidir. 0–6 yaş arası, kişiliğin şekillendiği, sınırların öğrenildiği, öz güven ve sosyal beceri yeterliliklerinin temellerinin atıldığı bir dönemdir. Bu dönem çocuklar açısından ne kadar sağlıklı bir süreç izlerse sonraki dönemler daha anlaşılır davranışlar geliştireceklerdir.

Çocuklara gerçekten ilgi ve sevgi gösterilmiş ise çocuk kendisinin değerli ve önemli bir varlık olduğu düşüncesi oluşur. Kendisi ile ilgilenen, onu seven, onunla zaman geçiren ebeveyn tutumları çocuklar ile ebeveyn ilişkilerini geliştirecektir. Bu ilgi gösterilirken ne tamamen aşırı ilgiyle şımartmaya ne de aşırı ilgisizlik göstererek ilgi ve sevgiye ihtiyaç duymamalarına dikkat edilmelidir. Yaşlarına uygun gelişimsel ihtiyaçlarını kendi yapmasına fırsat vererek motor becerilerinin gelişmesine destek olunmalıdır. Yaşlarının üzerinde becerilerde ise kendisi istese dahi şimdi değil ama büyüyünce yapabileceklerini belirterek sınırlar çizmek gerekmektedir. Bazen çocuk istiyor diye araba kullandıranlardan, yemek pişirtenlere, makyaj ve ruj yapmaya kadar bir sürü aşırı uç örneklerle karşılaşmaktayız.

Çocuklar sınırları da bu dönemde öğrenmektedir. 0–6 yaş arasında zaman zaman yönlendirilmemiş, frenlenmemiş çocuklar sonraki dönemlerde söz dinlemeyen, aşırı hareketli ve yaramazlık dediğimiz olgu ile karşımıza çıkmaktadırlar. Çocuklar yaşlarının üzerinde kendilerini zorlayacak bir eylemde bulunmaya çalışırken ilgi gösterilip frenlenmelidir. Çünkü çocuklar buna ihtiyaç duyarlar.

Çocuklar büyümek için sabırsızlık yaşarlar. Bir an önce büyüyüp otomobil kullanmak, alış veriş yapmak, ev boyamak, tamir etmek gibi uğraşılara aşırı merak duyarlar. Bu merak ve hevesleri törpülenmeden gelişimlerine uygun becerileri desteklenirken gelişimlerinin üzerinde olanlar için de henüz hazır olmadıkları anlatılarak sınırlar çizilmelidir. Anne babalar tamamen çocukların isteklerine teslim oldukları zaman çocuklarda sınırlarının farkına varma zorlaşmaktadır. Sınırlarını bilmeyen çocuk her türlü tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Örneğin; uzak bir yere kendi başına gitmek isteyebilir! Bu tür durumlarda kendi başına gidebileceği (gidemezsin dendiği zaman da inatlaşıp gitmek isteyebilir) fakat bunun güvenli olmadığını, tehlikelere karşı yalnız olabileceği bu nedenle büyüdüğü zaman gidebileceği açıklanmalıdır.

Çocuklar emekleme döneminden sonra anne-baba yaklaşımına göre neyin doğru-yanlış veya neler yapabileceklerinin sınırları bu dönemde öğrenilmektedir. Yani hangi davranışlarının onay gördüğü ya da görmediği sonraki davranışları için referans olmaktadır. Bu nedenle erken dönem aile yaklaşımları çok önemlidir. Çocukların çevreyi keşfetme döneminde anne-baba ilgisi ve desteği sadece destek, pohpohlama veya motivasyon olarak algılandığı için çocuklarda yaramazlık olarak ifade edilen davranış sorunlarına neden olmaktadır. Aile içinde aşırı ilgisizlik ya da aşırı ilgi nedeniyle fazlaca övgüye mazhar olmuş çocuklarda aşırı bir öz güven patlaması ve bencillik oluşmaktadır.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında çocuklara gösterilen aşırı ilginin de ilgisizliğin de problemli davranışların kaynağı olduğu görülmektedir. Bu nedenle ilgi, çocukların ihtiyacı kadar ve ölçülü gösterilirse ilginin daha olumlu etkileri olacaktır. Selam ve dua ile.*
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Dönem Anne Baba Tutumlarının Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Erken Dönem Anne Baba Tutumlarının Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
► Ebeveyn Desteği! Mayıs 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:01
Top