2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En İyi Arkadaşım İnternet
MAKALE #19005 © Yazan Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU | Yayın Kasım 2017 | 2,235 Okuyucu
İnternet kullanımı yaşamı oldukça kolaylaştırıyor. İnternet ile istenilen bilgilere hızlı ve kolay ulaşılabiliyor, dünyanın başka bir ucundaki birisiyle iletişim kolaylıkla kurulabiliyor, sadece yazışarak değil, görüntülü ve sesli olarak. Dışarıya çıkmadan alışveriş yapılabiliyor, tavla, okey gibi birden fazla kişi ile oynanan oyunlar yine online olarak başkalarıyla oynanabiliyor, sinemaya gitmeden film izlenebiliyor, günlük haberler haber sitelerinden takip edilebiliyor… İnternet ile yapılabilecekler listesi uzayıp gidiyor. İnsanlar neredeyse yatağından çıkmadan bütün işlerine halledebilecek hale geliyor.

İnternetin sağladığı olanaklar eşsiz, amacına uygun kullanıldığında gerçek bir kolaylık ancak kullanımı kontrolden çıktığında gerçek bir tehdit! Çünkü kişinin okul, iş, sosyal ve aile hayatını olumsuz etkileyecek kadar internette zaman geçirmesi, internet dışında geçirilen zamanın değerini yitirmesi ve interneti aşırı kullanma isteğinin önüne geçememesi onun bir “İnternet Bağımlısı” olduğunu gösteriyor.

Ülkemizde internet kullanımı son yıllarda çok yaygınlaştı.**Araştırmalara göre internet kullanıcılarının ülke nüfusuna oranı %7.2 civarı yani yaklaşık 5 milyon internet kullanıcısı var. Bunların bir kısmı interneti aşırı kullananlar, yani internet bağımlıları. İnternet bağımlılarının önemli bölümünü isteklerini ve dürtülerini kontrol altında tutmakta zorlanan “ergenler”*oluşturuyor. Sürekli ders çalışmak, sınava hazırlanmak yerine internetin sunduğu özgürlük ortamını tercih ediyorlar. Ders çalışmaktan, sınavlardan, ailenin baskıcı tutumundan bunalan ergen sanal ortamı eğlenceli ve rahat buluyor.***Ancak, internet kullanımında aşırıya kaçanlar sadece ergenler değil. Erişkinlerin de en az ergenler kadar internetin yapay ama özgür ortamına kendilerini kaptırdıklarını, dış dünyaya kendilerini kapattıklarını görebiliriz.

Sizin çocuğunuz ya da siz internetin aşırı kullanıcılarından mısınız?

********Sürekli olarak interneti ya da internet ile ilgili yapılan ya da yapılması planlanan aktiviteleri düşünme

********İstenilen keyfi almak için internet kullanımına giderek daha fazla zaman ayırma

********İnternet kullanılmadığı zaman sıkıntı, huzursuzluk, sinirlilik hissedilmesi

********Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma

********İnterneti problemlerden kaçmak ya da olumsuz duygulardan (çaresizlik, kaygı, suçluluk vb) uzaklaşmak için kullanma

********Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile, okul, iş ve arkadaş yaşamında sorunlar yaşamaya başlama ve eğitim ve kariyerde gerileme

********İnternette kalma süresi ile ilgili başkalarına (anne-baba, arkadaşlar vb) yalan söyleme

********İnternet kullanımının yarattığı sorunları farkına varma ve bırakmaya çalışma ancak başarısızolma
Eğer siz ya da çocuğunuz yukarıda saydığımız belirtilerin kendinizde olduğunu görüyorsanız o zaman
internet bağımlılığı risk grubundasınız.

İnterneti aşırı kullanan kişi çocuğunuz ise, bilgisayarı ortak kullanılan bir odaya almanız, çocuğunuzun interneti kullanım süresini ve kullanma şeklini denetleyebilmenizi sağlayacaktır.**Bu yöntem internet bağımlısı olan kişinin de kendisini kontrol etmesine yardımcı olacaktır.

Özellikle sosyal yönü güçlü olmayan ve kendini ifade etmekte zorlanan kişiler sanal ortamın verdiği rahatlıkla gerçek hayattaki yetersizliklerini telafi etmeye çalışıyor olabilir. Bu durumda kişiye yeni sosyal beceriler kazandırılması, var olan sosyalliğin güçlendirilmesi faydalı olacaktır. Eğer sosyal fobi (sosyal ortamlarda aşırı heyecanlanma, çekingenlik) gibi bir psikiyatrik hastalık söz konusuysa, bu hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.

İnternet bağımlılığının üstesinden gelmek için bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım almak çözümü kolaylaştıracaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En İyi Arkadaşım İnternet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Burcu TATOĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU
Antalya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.H. Burcu TATOĞLU'nun Makaleleri
► Ama Ben Seni Arkadaşım Olarak Görüyorum Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'En İyi Arkadaşım İnternet' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:58
Top