2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus - İlk Gece Korkusu - Kadında Cinsel İlişkiye Girememe
MAKALE #19021 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Kasım 2017 | 2,771 Okuyucu
İlk gece korkusu olarak bilinen vajinismus; kadının cinsel ilişkiye girmek istemesine rağmen vajinasındaki pelvik kasları olarak bilinen kasların aşırı kasılması nedeniyle penisin vajinadan içeriye girmesine izin verememesi olarak tanımlanır.
Kadında ve erkekte bulunan pelvik kasları vajina ve anüste bulunan boşaltım sisteminin kontrolünü ve cinsel ilişki esnasında zevk almayı sağlayan istemli ve istemsiz çalışabilen kaslardır. Kegel egzersizleri kişinin pelvik kasları ile tanışmasını ve istemli şekilde çalıştırmayı öğrenmesine yardımcı olur. Ayrıca pilates ve yogada kullanılan pek çok hareket pelvşs kaslarını güçlendirmeye ve kontrol etmeye yarar.
Cinsel ilişki denemesinde pelvik kasları o kadar kasılır ki kadın; kızlık zarının aşırı kalın olduğu ya da vajinasında bir tuhaflık olması nedeniyle o bölgenin kapalı veya aşırı küçük olduğu düşüncesine kapılır. Bu kasılmanın her ilişkide tekrar edeceğinden ve durumun kendine özgü olduğundan genellikle emindir. Cinsel ilişki denemesi esnasında pelvis kaslarının kasılmasına; aşırı heyecan, terleme, cinsel ilişki esnasında ölecek olma korkusu, kan korkusu, ağlama ve bayılma duygusu eşlik edebilir. Vajinusmus tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilir. 10 yıldan fazladır evli fakat cinsel ilişki yaşayamamış çiftlerin sayısı tahmin edilenin çok üzerindedir.
Eşinin yaşadığı sıkıntıya karşılık olarak erkek ise genellikle ne yapacağını bilemez ve çaresizlik içindedir. Genellikle vajinismus rahatsızlığı geçiren kadınların eşleri kendilerini suçlanmış, aşağılanmış ve dışlanmış hissedebilirler, seconder erektil disfonksiyon yani duruma bağlı sertleşme bozukluğu sıklıkla görülebilir.
Vajinismus evliliği olumsuz yönde etkiler. Genellikle sevilmediğini ve istenmediğini düşünen koca öncelikle eşine anlayışlı davranmaya çalışır ve bu sorunu yenmesini bekler fakat vajinismusa kadının yoğun anksiyetesi ve depresif duygulanımı eşlik ettikçe ilişki çıkmaza sürüklenir. Tedavisi olan bir rahatsızlık olsa da, tedavi edilmediğinde pek çok evlilik boşu boşuna bitebilir ya da telafi edilmesi güç sorunlarla baş etmek zorunda kalabilir.
Çeşitli tıbbi bozukluklardan ayırt etmek için multidisipliner bir yaklaşım gerçekleştirilse de; vajinismus tedavisi olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Vajinismusun tedavisi ancak psikologlar tarafından gerçekleştirilebilmektedir.
Vajinismusun esas nedeni kızlık zarına verilen aşırı önemdir. Evlenene kadar namus olarak gördüğü kızlık zarını korumaya çalışan kadın, çevresinden sürekli nasihat ve korkutmalar alır. Kızlık zarı esasında ince küçük bir zardır ve yapılan araştırmalara göre kaygı seviyesi düştükçe ilk ilişkide kanama ihtimalinin bile az olduğu vajinanın etrafındaki ince bir koruyucu halkadır. Bugüne dek kendini korumaya programlanmış ve ilk geceyi milat olarak gören kadın, bir de kanama korkusuna kapılınca cinsel ilişkinin gerçekleşmesine bilinçsiz olarak izin vermez. Pelvis kasları vücutta otomatik olarak kasılır ve vajina ile penis birlikteliği gerçekleşmez.
Vajinismus tedavisi esnasında psikolog, kadının pelvis kaslarını bilinçli olarak kontrol etmesini öğrenmesini sağlar. Buna ek olarak; bekarete verilen aşırı önem, ahlak ve namus kavramı, ölüm anksiyetesi, yetişkin olma korkusu gibi konularda çeşitli terapiler yapar. Ayrıca geçmişte yaşanan cinsel travmalar, kontrolü kaybetme duygusu, penis kıskançlığı gibi nedenlerden ötürü cinsel dürtülerin aşırı bastırılmasının çözümü de vajinismus tedavisinin parçalarındandır.
Yalnızca pelvis kaslarını kontrol etmeyi başaran kadın tedavi olmuş sayılmaz. Cinsel ilişki gerçekleşse de, cinsel isteğin bilinçaltı düzeyde kabul edilmemesinden kaynaklı yeni problemler kendini göstereceğinden kişinin psikolog tarafından cinsel terapi alması tedavinin tam olarak gerçekleştirilmesi açısından şarttır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus - İlk Gece Korkusu - Kadında Cinsel İlişkiye Girememe" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe - Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Vaginismus (Cinsel İlişkiye Girememe) Dr.Psk.Belgin TORUCU
► Vajinismus (Cinsel İlişkiye Girememek) Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
► Cinsel İlişki Korkusu Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus - İlk Gece Korkusu - Kadında Cinsel İlişkiye Girememe' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:13
Top