2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskanlığı
MAKALE #19059 © Yazan Uzm.Psk.Angela ORGE | Yayın Kasım 2017 | 2,451 Okuyucu
Kıskançlık ebeveynlerin karşı karşıya kaldıkları, çocukların yaşadıkları bir duygu karmaşıklığının etkisinin altında olmasının sonucunda gösterdiği davranışlardır. Bazen bir ebeveyne karşı, bazen kardeşine karşı, bazen de başka çocuklara karşı gösterilen bir davranıştır.

Çocuklarda kardeş kıskançlığı, annenin ikinci çocuğa hamile olmasıyla birlikte başlar.Ufak bir çocuk için, kardeşinin gelişi; anne baba tarafından daha az sevileceğine, istediklerini yapamayacağına, oyuncaklarını paylaşmak zorunda kalacağına ve kimsenin onunla ilgilenemeyeceğine inanmaktır. Kardeş kıskançlığını yoğun yaşaması, çocukta davranış bozukluklarına, iştah kaybı ya da artışlarına, psikolojik birçok rahatsızlığa yol açabilir. Aslında kardeş kıskançlığı her bir çocuğun yaratılışında vardır. Çocuğun kendini ifade etmesine izin verildiği ve anne baba tarafından kabul edildiği taktirde, kolaylıkla baş edilebileceği bunun sonucunda da aslında faydalı bir duygu olduğu anlaşılmaktadır. Çocuklar, kardeş kıskançlığı duygusunun yardımıyla birçok duyguyu kontrol etmeyi, yönetmeyi, öfkesini yenmeyi, alttan almayı, sabretmeyi, ertelemeyi ve uzlaşmayı öğrenir.

Bunun ardından kardeşler arası paylaşma, yardımlaşma, koruma, destekleme, gözlemleme, işbirliği, oyun kurma ve sosyalleşme gibi önemli becerileri geliştirmektedir.Ancak anne baba ilgiyi ve iletişimi dengeli bir şekilde yönetemediği durumlarda, çocuklarda gelişen duygular farklı davranışların sergilenmesine sebep olur.

Gerçek kıskançlık belirtileri bebek eve geldikten sonra başlar; anne ve baba ziyarete gelen akraba, aile büyükleri, arkadaşlar ve tanıdıklar tarafından tebrik edilecek, bebeğe ilgili davranılacak, o hep ilgi odağı olmaya devam edecek. Bununla birlikte çocuk birden etiketlendiği :”abla/abi” konumuna geçmek mecburiyetinde olmakta ve içerdiği sorumluluğu bilmeden, anne baba tarafından beklentileri anlatılmaya başlanır: ‘Oyuncaklarını paylaşacaksın, kardeşin uyurken yavaş konuşacaksın, ona şirinlikler yapacaksın, hep sıranı bekleyeceksin, anneni ve babayı üzmeyeceksin, her dediklerini yapacaksın, anlayışlı ve hep iyi niyetli olacaksın, odanda yatacaksın, artık tek başına oynayacaksın, yemeğini kendin yiyeceksin, oyuncaklarını yerine koyacaksın, etrafında çok dolaşmayacaksın, sessiz olacaksın…vs’ ve elbette çocuğun bütün bunları yaşarken hızlı bir değişime girmesi ve olgunluk kazanması bekleniyor.

Acaba çocuğunuza “hızlı bir şekilde anlayışlı ol '! ilacını mı verdiniz?” Anne babaya kolay ve mantıklı gelen her şey, çocuk için anlaşılmaz ve baş etmesi zor gelebilir. Çünkü onun için, yeni ve oldukça zorlayıcı olan böyle bir duygu ile daha önce hiç karşılaşmadı ve baş etmek zorunda kalmadı. Aslında büyük çocuğun, bebeğe yönelik gibi görülen kızgınlığı aslında anne ve babaya karşı duyduğu kızgınlıktır. Kardeşi dünyaya gelmeden önce, anne baba, tamamı kendisine ait olan zamanının, şimdi büyük bir kısmını yeni gelene ayırmaktadır. Sadece zamanı değil, aslında sevginin de büyük bir kısmının yeni gelene ayrıldığını düşünüyor ve bu düşüncelerin etkisinin altında değersiz ve güvensiz hissediyor. Önce kaygılanır, üzülür ardından da davranışsal değişiklikler gösterir.

Bu değişikleri arasında; çocukta geçmeyen uzun süre bir durgunluk, moral bozukluğu, mutsuzluk, enerjisinin azalması, eskisi gibi istekli olmaması, keyif almaması, altına ıslatması, tırnak yemesi, parmak emmesi, mastürbasyon, uyku bozukluklar ( uykusuzluk, kabus, uyku bölünmesi), yeme bozuklukları, öğrendiklerini ve yapabildiklerini yapmak istemeyişi, bebeksi tutumlar, kekeleme, konuşamama, aşırı, öfke, inancılık, ısrarcılık, hırçınlık, depresyon, saygısızlık, vurma, arkadaşlara zarar verme, korkular, fobiler, takıntılar, her fırsatta kardeşini kötülemesi, hırpalaması, zarar vermesi, yardım etmek istememe, oyun oynamayı reddetme, içe kapanma, bir nesneye ya da yere bağlanma, herhangi birini cimciklemesi gibi davranışlar gözlemlendiğinde mutlaka ailece profesyonel destek alınmalıdır.

Anne baba kıskançlığı engellenmek için neye dikkat etmelidir. Hamilelik döneminden itibaren, gelecekle ilgili çocuğunuzla sohbet edin, ultrason kontrolü, alışveriş, odanın dekorasyonu ve yeni bebek için başka hazırlıklar gibi süreçlere onu dahil edin, kardeşinin nasıl biri olabileceğini, birlikte neler yapabileceklerini ve birlikte geçireceğiniz zaman hakkında plan yapın; Hayatınızda yapacağınız herhangi bir değişiklik, yavaş ve alıştırılarak yapılmalıdır. ( okula gitmek, yeni eve taşınmak, bakıcı almak, odaların ve evin düzenini değiştirmek…vs.) Yakınlarınızdan teklif edilen desteği kabul edin, o zaman çocuğunuzla daha fazla zaman geçirme fırsatınız olur; Çocuğunuzu eleştiriye ve suçlanmaya maruz bırakmayın, beklentilerinizi gözden geçirin, yaşına ve yapabilmeleri uygun olarak taleplerinizi sunun, var olan kurallarınızı değiştirmeyin, sınırlarınızı koruyun, bu durumda çocuk savunmaya geçme ihtiyacı duymaz;

Kardeşini kıskanıyor olma durumunda, çocuğu bu duygudan ötürü suçlamak, yargılamak, cezalandırmak son derece yanlıştır; Kardeşini, büyük heyecan, sevgi ve ilgi içinde kabul etmesini beklemek doğru değildir.

Kardeşinin eve gelmesiyle birlikte, evdeki düzen farklılaşsa da, ebeveynlerinin ona olan duygularının hiç bir zaman değişmeyeceği anlatılmalıdır.

Bebek için eşyalarda, isimde çocuğun fikri alınarak aile bütünlüğü vurgulanmalıdır.
Kardeşi gelmeden önceki alışık olduğu ev düzeni mümkün oldukça korunmalıdır

Çocuk kardeşine zarar veriyorsa, aşırı tepki göstermeden çocuğa net ancak sert olmayan bir uyarıda bulunulmalıdır. Yeterince net sınırlar belirlenmeyen veya kurallarının istikrarı korunmadığında büyük çocuğa karşı herhangi bir aşağılayıcı, suçlayıcı duygu hissettiren ebeveynler bebeğin daha sonra zarar görmesine neden olabilir.

Anne baba, kardeşler arasında övgü dolu cümleler kurduklarında, kıyaslayıcı, aşağılayıcı, yargılayıcı içerikler kullanmamalıdır.
Çocuklarının birbirinden uzaklaşması ve kardeş kıskançlığı, hayatları boyunca olumsuz şeylere yol açabilir ve sürebilir.
Çocuğunuz tekrarlanan ve değişmeyen duygu durumu, davranışlarını sergilerse mutlaka bir çocuk psikologundan destek alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kıskanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Angela ORGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Angela ORGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Angela ORGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Angela ORGE
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Angela ORGE'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:02
Top