2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ahiret İnancı ve Eğitim
MAKALE #19079 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM | Yayın Aralık 2017 | 2,269 Okuyucu
Anlamı toplumda neredeyse artık kaybolmuş bir kelime ile başlayalım. “Ahiret”
“Ahiret” diyince aklımıza ölümden sonrası geliyor, cennet cehennem, hesap, mizan ya da inancına göre daha farklı şeyler. Ama kesinlikle bu dünyaya ait bir yer, bir şey değil. Ahiret olsa olsa ölümden sonrası ile ilgili.
TDK Ahiret için Dinî inanışa göre, insanın öldükten sonra dirilip sonsuza dek kalacağı ve Tanrı'ya hesap vereceği yer, öbür dünya, öteki dünya diyor.
Nisanyan’da ~ Ar āχira(t) آخرة [#Aχr fāˁila(t) fa. fem.] sonraki şey, ölümden sonrası < Ar āχir آخر son, sonraki şey diyor.
Ahir kelimesi bulunduğumuz andan sonrası demek, evvelim sen oldun ahirim sensin ifadesinde yer aldığı gibi. Kelimenin kendisi yaşadığımız andan sonrası anlamına geliyor. Ahiret kelimesini doğru anladığımızda; dünyaya, eğitime, mimariye ve çocuğa bakış açımızın değişmemesi mümkün değil. Dünya’nın en aklı başında, bilinçli varlıkları biz insanlar olduğumuza göre Dünya’nın ahireti bize emanet demektir. Daireyi küçültelim. Türkiye Cumhuriyeti’nin ahireti bizim elimizdedir.
Yetiştirdiğimiz çocuklar bizim ülkemizin ahiretidir. Dünya’dan göçüp giden biz ahret dediğimiz yere giderek burada yaptıklarımızın hesabını verecekken, burada bıraktıklarımızda Dünya’nın ahireti olarak etkisini sürdürmeye devam edecek.
Dolayısı ile ahirete bireysel olarak ölümden sonra bizim yaşayacağımız değil bu “an” dan sonra bizim yaptıklarımızla herkesin yaşayacakları olarak bakmamız gerekiyor.
Okullarda ahret inancı var mı? Düşünelim bakalım eğitim sistemimiz ahiret inancı üzerinde ne kadar duruyor. Okulun kendisi üzerinden gidecek olursak yapılan eğitim binalarının değil yarının bugünün ihtiyaçlarını karşılaması bile zor görünüyor. Okul yapan mimar, mühendis ve yetkililer okulların mimari olarak çocukların gelişimine uygun olmasına ve 20 yıl hizmet verebilecek şekilde yapılmasına dikkat ediyor mu? Bir okul düşünün içinde sağlıklı beslenme eğitimi veriliyor ama yemekhanesi yok ve çocuklar kantinden sağlıksız besleniyor. Bir okul düşünün çocukların spor yapması gerekiyor deniliyor ama spor salonu ya da bahçesi yok. Okul düşünün çocukların kendini ifade edebileceği konferans salonları, kulüp odaları, atölyeler yok. Okul düşünün sadece derslik var. Okul çocukların sosyal, fiziksel, duygusal, zihinsel gelişimini destekleyecek şekilde kurgulanmış mı? Binalar özellikle köşeli ve birbirini kesen kolonlardan oluşuyor, kolonlar ve kapılar güvenlik riski oluşturuyor, okul düşünün bina varlığı ile köşeli, mimari açıdan sürekliliği olmayan, kesik kesik kolonlar ve sütunlardan oluşuyor, okul mimari açıdan yaratıcılığı, bireyin kendini ifade etme özgürlüğünü, bireysel farklılıkların ortaya çıkmasını imkansız hale getirecek şekilde dizayn edilmiş, sınıflar kare, oturma düzeni birilerinin konuşmacı ve aktif, diğerlerinin dinleyici ve pasif olmaya zorlandığı yapılara dönüşmüş, bu hali öğretmen açısından yorucu, öğrenci açısından sıkıcı.
Aynı örnekler müfredat açısından da verilebilir, yeni bir müfredat geliştiriliyor fakat eğitimciler dahil yaygın çoğunluk müfredatta yer alan tarihi “evveli” meseleler üzerine yoğunlaşıyor. Müfredat memleketin ahiretini olumlu yönde etkileyecek mi? Bilimsel düşünceyi geliştirecek mi? Çocukların daha nitelikli ve kaliteli eğitim almasını sağlayabilecek çağdaş uygulamalara yer verilmiş mi? Meselelerini konuşmakta zorlanıyoruz.
Çocuklar bizim ahretimiz, çocuklara bırakacağımız ülkemiz bizim ahretimiz. Şehirleri planlarken ahreti düşünmek zorundayız, evleri caddeleri planlarken ahireti düşünmek zorundayız. Okulları ve eğitimi planlarken AHİRETİ düşünmek zorundayız.
Buraya kadar sıkılmadan okuyanlar ama bunlar bizimle ilgili değil ki diyenler...
Ahiret inancının zayıf olduğu bu topraklarda ne yapabiliriz. Bizler özellikle eğitim uzmanları, eğitim rehberleri, eğitim liderleri olarak aldığımız formasyonun gereğini yerine getirmek, bulunduğumuz her ortamı daha bilimsel, daha pedagojik hale getirmekle mükellefiz. Okullarımızı ahiret inancına uygun şekilde gözden geçirmeliyiz.
Okullarda kapı süslemeleri tamam ama daha fazlasına ihtiyacımız var. Kütüphane bu hali ile işlevsel değil ne yaparsak daha işlevsel olur? Sınıflarda oturma düzeni nasıl olmalı, okullarda öğrenci kulüpleri aktif çalışıyor mu? Bu kulüpleri nasıl aktif hale getirebilirim? Okulda öğrencileri ve öğretmenleri motive edecek uygulama örnekleri ile nasıl kıvılcımlar yaratabilirim. Öğretmenim senle Akıl ve zeka oyunları odası kuralım mı? Öğretmenim sizinle kütüphaneyi yeniden mi gözden geçirsek, bahçe nasıl daha işlevsel hale gelir? Öğretmenlerle idareciler, öğretmenlerle öğrenciler nasıl daha hızlı kaynaşır, olumlu okul iklimi nasıl oluştururum, olumlu davranış geliştirmeyi etkin halde nasıl kullanırım? Okulu daha güvenli hale nasıl getirebiliriz? Devletin bürokratik uygulama ve kağıt işlerini hızlıca atlayarak kısa ve verimli 15 dakikalık toplantıları nasıl kurgularım gibi okulda geçirdiğimiz her anı okulu daha pedagojik hale getirmek üzerine düşünmeye ve rehber olmaya ihtiyacımız var.
Bu ahiret aynı zamanda bugünün yarını, öldükten sonra arkada bıraktıklarımız ve yanımızda götürdüklerimizden oluşuyor olacak.

Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır. M. K. Atatürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ahiret İnancı ve Eğitim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer CİMEM Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Ömer CİMEM'in Yazıları
► Kod Adı: Eğitim Psk.İzzet GÜLLÜ
► Eylülde Eğitim Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Cinsel Eğitim Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
► Eğitim Psikolojisi Berk OMAY
► Cinsel Eğitim Psk.Remzi KARAKAYA
► Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ahiret İnancı ve Eğitim' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eylülde Eğitim Ekim 2019
► Pısa 2015 Bize Ne Dedi? Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:05
Top