2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İştah Problemleri
MAKALE #19104 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Aralık 2017 | 2,378 Okuyucu
ÇOCUKLARDA İŞTAH PROBLEMLERİ

İştah; besinlere karşı duyulan bilinçli istektir. Daha önce besinlere olan deneyimlerden, besinin görünümünden olumlu veya olumsuz olarak etkilenir. İştahsızlık ise yemek yemeyi reddetme veya daha az yeme ile ortaya çıkan bir durumdur. Bazı hastalıklara, psikolojik ve çevresel faktörlere bağlı olarak oluşur. Yemek reddi erken dönem tespit edilirse önüne geçilmesi kolaydır. Çocukta iştahsızlık sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle 3 ay-3 yaş arası çok karşılaşılan bir problemdir. Çocukta iştahsızlık varsa öncelikle bir nedene balı olup olmadığı araştırılmalıdır. Enfeksiyon hastalıkları, anemiler, barsak parazitleri, hipertiroidi, diyabet, besin zehirlenmesi gibi hastalıklar çocukta iştahsızlık oluşturabilir. Bu iştahsızlığın derecesi de büyüme eğrisinden belirlenebilir. Çünkü iştahsızlık büyüme çağında olan çocukların büyümesini durdurabilir, geriletebilir. Yaşına uygun gıdalarla beslenmeyen, erken başlanan ek gıdalarda beslenme problemleri görülür.
Çocuklarda iştahsızlığın temel nedeni ise psikolojiktir. Buna neden olan durumlar ise aile ve çocuk arasında yaşanan olumsuz yeme davranışları, beslenme savaşları, anne babadan ayrılma, evden uzaklaşmadır. Anne babası deneyimsiz olan, ailenin ilk çocuğu olan, düzensiz aile yapısı olan çocuklarda iştahsızlık daha sık görülmektedir. Çocuklar bulamaç gibi olan yemekleri, zıt tatların art arda verildiği öğünleri, ekşi, acı ve tatsız yemekleri daha çok reddederler.
Çocuklarda yaş arttıkça büyüme yavaşlar, vücut ağırlığı artışı azalır, vücut yapısı değişir, fiziksel hareketlilik artar. Bu değişen koşullar besin alımını etkileyeceğinden çocuklarda görülen iştahsızlık olabilecek bir durumdur korkulmamalıdır.
NE YAPILMALI?
• Böyle durumlarda ailenin sakin ve sabırlı olması gerekir.
• Çocuklarına karşı çok korumacı ve aşırı katı olunmamalıdır.
• Daha fazla yemeleri için zorlanmamalıdır.
• Besinler küçük porsiyonlarda sunulmalıdır.
• Çocuğun sevmediği gıdalarda ısrar etmemelisiniz ancak zaman zaman deneyin ya da daha cazip hale getirerek sunun.
• Besin seçimi konusunda çocuklarını cesaretlendirmelidirler.
• Çocuğun kendi başına beslenmesine teşvik edilmelidir.
• Çocuklarına beslenme konusunda her zaman ve her yerde yardımcı olmalıdırlar
• Çocuklar sofraya ailesiyle birlikte oturmalıdır.
• Düzenli öğünler şeklinde beslenmeleri sağlanmalıdır
• Besin gruplarından yeterli miktar ve gereksinimlere uygun servis olmalıdır
• Çocuğun yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımı sınırlandırılmalıdır çünkü çocuklar içmeyi yemeğe tercih ederler ve doygunluk hissi oluşur.
• Çocuklarınızı tehdit ederek, korkutarak, başkalarıyla kıyaslama yaparak beslememelisiniz.
• Tatlıları hazırlarken korkutucu hayvan figürleri oluşturmamalısınız.
• Çocuğunuzun yaşına uygun tabak, çatal, bıçak kullanarak yemek yemeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz.
• Sofranız dağınık, kalabalık olamamalı. Abur cubur, tatlı bulunmamalıdır.
• Doyduğuna çocuğunuz kendi karar vermelidir.
• Sofrada oyunla yemek yedirmek alışkanlık olmamalıdır. Oyun-yemek saati kavramları öğretilmeli yemek bitmeden masadan kalkılmayacağı anlatılmalıdır.
• Çocuğunuzun uyku düzenini sağlamalısınız.
• Aile beslenme konusunda eğitilmelidir.
• Besinleri kendi sağlığı için yeterince tüketilmesi gerektiği anlatılmalı burada hedef çocuğun yaşına ve gelişimine uygun davranmaktır, yaşam boyu sürecek doğru alışkanlıklar kazandırmaktır.
• İştah açıcı şurupları asla kullanmamalısınız çünkü bu ilaçlar anemi, kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara, karaciğer fonksiyonlarında bozulma gibi yan etkilere neden olabilir. Bunun yerine karabiber, anason veya ada çayı, soğan, sarımsak, nane gibi besin takviyelerini deneyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda İştah Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
► İştah Nasıl Kontrol Edilir? Dyt.Esra GENÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İştah Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:16
Top