2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Alt Islatma
MAKALE #19146 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet ORAL | Yayın Aralık 2017 | 3,354 Okuyucu
ENÜREZİS(ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA)

Günümüzde ebeveynlerin muzdarip olduğu problemlerden biri çocuğun altını ıslatmasıdır. Zamanında müdahale edilmez ise ileriki yaş dönemlerinde sıkıntılara sebep olabilir. Erkek çocuklarda daha sık görülür. Birincil ve İkincil enürezis olarak ikiye ayrılır. Birincil enürezisde çocuk doğduğu andan itibaren hiç kuru kalmamıştır. İkincil enürezisde ise çocuk en az bir yıl kuru kaldıktan sonra tekrar yapmaya başlamıştır.5 yaşına kadar sorun olarak kabul edilmez.5 yaşından sonra problem davranış olarak görmeye başlarız. Ergenlik dönemine kadar azalmalar görülebilir, fakat 18 yaşındaki gençlerde de %1-%2 civarında görülmektedir. Araştırmalar gösteriyor ki; ailelerinde ciddi sorun olanlar, evlilik problemleri yaşayan aileler, kötü evlerde yaşayanlar ve alkol -madde bağımlılığı bulunan ailelerinin çocuklarının da alt ıslatma görülme olasılığı daha fazladır.
Nedenleri:

1. Kalıtımsal olması:
Genellikle %75 kalıtımsal olduğu bilinmektedir. Kendileri küçükken alt ıslatma sorunu yaşamış ebeveyn çocukları daha rahat etkilenebilirler

2. Organik bozukluklar: Mesane kapasitesinin yeterli olmaması, ağır uyku, böbrek ve bağırsak bozuklukları gibi.

Mesane idrar yollarının son duraklarından biridir. Mesanede depolanan idrar gerilen mesanenin sinyal göndermesi ile kişiyi tuvalet arayışına sevk eder. Mesane duvarında normalde gevşek olan kas kasılarak idrar boşalımını gerçekleştirir. Özelikle tedaviye dirençli enürezisi olan çocuklarda mesane hacmi küçük olduğu için çabuk dolar. Mesane kası başına buyruk kasılabilir ve mesane tam dolmadan idrar yapma isteği uyandırarak gece birkaç kez idrarını kaçırmasına neden olabilir.

3. Psikolojik faktörler, Kaygının bilinçdışı ifade edilmesi:
Ailede ölüm, boşanma, şiddet, taşınma, okulda yaşanan travmalar, hastanede yatma, çocuğun ihmali ya da istismarı çocuğun yaşamında onu sıkıntıya ve korkuya sokabilecek her türlü olay enürezisi ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda alt ıslatma aslında yaşanan mutsuzluğun ve kaygının ifade şeklidir.

4. Çocuğun sık sık üşütmesi.

5. Yanlış ve baskıcı tuvalet eğitimi verilmesi:

Örneğin; Anne-babanın çocuğu zamanında tuvalete götürmemesi ve çocuk altına yaptığında dövülmesi, korkutulması gibi.

Çocukların gelişim özelliklerini bilmeden eğitime hazır değilken verilen eğitim, Öğrenmenin ilk dönemlerinde idrar kaçırdığı için çocuğu cezalandırmak ve çocuğun idrar yapması için uygun bir şekilde teşvik etmemek alt ıslatmaya neden olabilmektedir.

Enürezis Konusunda Aileye Öneriler:

 Öncelikle çocuğunuzu mutlaka bu konuda uzman bir doktora götürün.
 Çocuğunuzun tıbbı tahlillerini mutlaka yaptırın ki sorunun biyolojik mi psikolojik mi olduğu anlaşılsın.
 Çocuğunuza karşı kesinlikle baskıcı ve cezalandırıcı yaklaşmayın.
 Onunla alay edip başkalarına söylemekle tehdit etmeyin.
 Çocuğunuza bunun bir sorun olduğunu ama üstesinden gelinebilecek bir sorun olduğunu anlatın. Onu cesaretlendirin.
 Çocuklara akşamları yemeklerde içeceklerin fazla verilmemesi, yemeklerin rahat sindirilebilir olmasına önem verin.
 Yatırmadan önce mutlaka tuvalete götürülmeli ya da bunu kendisinin yapmasını sağlayın.
 Çocuk yatağını ne kadar ıslatırsa ıslatsın, temizlikten ödün verilmemelidir. Altına muşamba gibi koruma sağlayan malzemeler koymaksızın sürekli temiz kalmasına özen gösterin.
 İletişiminizi güçlendirerek yaşadığı duyguları sizinle paylaşmasını sağlayın.
 Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın.
 Önlem amacıyla da olsa kesinlikle bez bağlamayın.
 Çocuğunuzun bu sorununu tüm yaşamına ve kişiliğine mal etmeyin. Kendine güvenini arttırmaya çalışın.
 Çocuk 5 yaşına geçtiği halde hala altını ıslatıyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana götürün.

Psikolojik Kökenli Olan Enüresizlerde Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Enüresisin tedavisinde uygulanan yöntemler:

• Aileye danışmanlık veya aile terapisi: Ailenin soruna bakışlarını ve çocuğa karşı davranışlarını hedef alır ve aile bu konuda bilgilendirilir. Tutumlarını belirlemelerine yardımcı olunur.
• Davranış terapisi: Bu tedavide öncelikle çocuğun ağır uykusunda uyanıp tuvalete gitmesini yani şartlanmasının sağlamak amacıyla bir alarmdan yararlanılır. Ucunda hassas metal çubukların olduğu bölüm çocuğun çamaşırının üst bölümüne dikilen küçük bir kesenin içine takılır. Çocuğun uyanmasını sağlayan alarm kutusu ise omzuna takılır. Çocuğun bir iki damla idrar kaçırması durumunda alarm çalarak çocuğun uyanmasını sağlar. Bir süre sonra çocuk idrarı geldiğinde alarmın çalmasına gerek kalmadan uyanır ve tuvalete gider.
• Çocuğa kaslarını güçlendirmesi için idrarını tutup bırakarak (en az 5-7 kez) yapması istenir. Bunun yanı sıra bir takvim tutularak çocuktan kuru kaldığı her gün için işaret koyması istenir ve bu günlerde çocuğa küçük bir ödül verilir.
• İlaç Tedavisi: Davranış terapisiyle beraber ilaç tedavisi de kullanılır. Bu ilaçlar uyku hafifletici, kas güçlendirici ve idrar torbasını büzücü ilaçlardır. Doktor kontrolünde uygulanır ve sonlandırılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Alt Islatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mehmet ORAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mehmet ORAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ORAL Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet ORAL
Hatay
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet ORAL'ın Makaleleri
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Hülya TOPAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Merve SARAÇOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis) Psk.Zehra BİNİCİ
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Duygu ÇALIŞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Alt Islatma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:04
Top