2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yılbaşında En Sık Yapılan 5 Hata!
MAKALE #19191 © Yazan Dyt.Meltem ERDAĞI | Yayın Ocak 2018 | 2,384 Okuyucu
Yeni yıla geri sayım başladı. İyisiyle kötüsüyle geçen koca bir yılı daha arkamızda bırakmak üzereyiz. Şimdi yeni bir yıl yeni umutlarla kapımızda.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı akşamı planları çoktan yapılmaya başlandı. Bu özel gecede eğlenmek ve keyif almak isterken farkında olmadan ölçüyü biraz kaçırabiliyoruz. Fakat alınacak birkaç önlemle yapılan kaçakları tolere etmek mümkün.

İşte yılbaşı gecesinde yapılan en sık hatalar:

1. Öğün Atlamak Ve Aç Kalmak

Yılbaşı sofraları malum oldukça zengin ve lezzetli. Akşam nasıl olsa çok yiyeceğim hayaliyle gün içinde kendinizi sakın aç bırakmayın. Uzun süre aç kalmak ve tek öğüne yüklenmek sağlığınız açısından oldukça ciddi zararlara neden olabilir. Uzun süren açlıklarda görülen ilk durum kan şekerinin düşmesidir ve bu sizin yemek vakti geldiğinde ihtiyacınızdan çok daha fazlasını yemenize neden olur.

Aksine yılbaşında, güne kahvaltıyla başlayıp, öğle yemeği ve ikindi vaktinde de hafif bir öğün tüketmek daha sağlıklı bir yol olacaktır. Çorba veya zeytinyağlılar sizin için iyi bir alternatif olabilir.

Yılbaşı yemeklerinde olmazsa olmaz salata ve zeytinyağlılardır. Sebzelerle alınan posa hem sindirim sisteminize destek olacak hem de doygunluk yaratarak daha az kalori almanızı sağlayacaktır.

Bu akşam özellikle kızartmalar ve karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerden uzak durarak alacağınız kalorileri de dengelemiş olursunuz.

2. Fazla Miktarda Kuruyemiş Atıştırmak

Kuruyemişler sağlıklı yağlar açısından oldukça zengin olsa da içerdikleri kalori açısından da bir o kadar yüksektir. Akşam yemekten önce farkında olmadan bitirilen çerez kaseleri, yılbaşı yemeği ve alkolle birlikte masum olmaktan çıkıyor. Bu nedenle tüketilen miktarlarda dikkatli olmakta fayda var. Minik bir kaseyi gözünüze kestirin ve gece boyunca sadece onu tüketin. Böylece gizli kalorilere karşı önleminizi almış olursunuz.

3. Meze Seçimi

Yılbaşı gecesi meze tüketiminde abartıya kaçmamak ve dikkatli seçimlerde bulunmak son derece önemli. Mezelerde kızartma ve kavurma yöntemiyle yapılanlar yerine; peynirli, yoğurtlu ve fırın-soteleme yöntemleriyle yapılanları tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde hem hazımsızlık problemleri yaşamaz hem de fazla kalori almaktan kaçınmış olursunuz.

4. Sıvı Alımını İhmal Etmeyin

Gece boyunca tüketilen alkol veya meşrubatlar susama hissini azalttığı için su tüketimi de az olabiliyor. Bu yüzden yemeğe başlamadan önce su içmek oldukça önemli. Ayrıca gece boyunca tüketilen besinlerinden dolayı oluşacak problemlere karşı su tüketimine çok daha fazla dikkat edilmelidir. Bu yüzden yılbaşı ertesinde vücutta oluşan ödemi azaltmak, sindirim sistemini rahatlatmak ve böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlamak için bol su tüketin.

5. Alkol Tüketimine Dikkat!

Alkol vücutta doğrudan yağa dönüşen bir maddedir ve oldukça yüksek kaloriye sahiptir. Gece boyunca alkolle birlikte alınan fazla kaloriyi daha da arttırmamak için beraberinde meyve veya tatlı tüketmeyin. Alkol alınan günün ertesinde alkolün vücuttan atımını kolaylaştırmak için de bol bol su tüketin.

Kendinize gecenin başlangıcında bir limit koymayı unutmayın yoksa gece sonunda sınırlarınızı aşmış bir tüketimle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yeni Yılın İlk Günü…

Yılbaşı ertesinde uygulayacağınız bir detoks programı, bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine, sindirim sisteminizin sağlıklı olmasına ve toksinleri atmanıza yardımcı olacaktır.

ÖRNEK MENÜ

Sabah:
- 2 Yemek Kaşığı Nar
- 200 gram Probiyotikli Yoğurt
- 2 Yemek Kaşığı Yulaf
- 1 Tam Ceviz
- Tarçın

Ara öğün:

- Yeşil Detoks Suyu
- 10 adet Fındık

Öğle:

- Zeytinyağlı Sebze Yemeği
- 1 dilim Tam Buğday Ekmeği
- 1 Kase Yoğurt

Ara :

- Kırmızı detoks Suyu
- 10 çiğ badem

Akşam:

- Detoks Çorbası ‘Sınırsız’
- Salata (1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı)
- 50 Gram Lor Peyniri
- 1 Dilim Tam Buğday Ekmeği

Ara:

- 2 Dilim Taze Ananas (Bol Tarçınlı)

Detoks Çorbası:
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, birer demet nane, maydanoz, dereotu, birer tutam kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber, 2 - 3 diş sarımsak, az tuz, limon suyu ve 5 - 6 bardak suyu beraber pişirin, daha sonra robottan geçirin.

Kırmızı Detoks Suyu:
Yarım adet kırmızı elma, 1 adet kırmızı biber, 1 adet ufak pancar, yarım demet maydanoz, yarım adet limon suyu, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 şişe doğal maden suyu/su, bol buz.

Yeşil Detoks Suyu:

1 avuç ıspanak, yarım adet yeşil elma, yarım adet limon suyu, 1 demet maydanoz, 1 şişe doğal maden suyu/su, bol buz.

Not: Lütfen uzun süreli uygulamayın, kronik hastalığınız var ve hekim kontrolünde ilaç tedavisi içindeyseniz de beslenme uzmanınıza danışın.

Yeni yılın size sağlık, mutluluk, huzur, başarı, aşk getirmesi ve geçen bütün yıllarınızdan daha güzel geçmesi dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yılbaşında En Sık Yapılan 5 Hata!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Meltem ERDAĞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Meltem ERDAĞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meltem ERDAĞI Fotoğraf
Dyt.Meltem ERDAĞI
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Meltem ERDAĞI'nın Makaleleri
► Yılbaşında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► En Sık Yapılan 30 Diyet Hatası Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Yaparken Yapılan Hatalar Dyt.Eda Canan EYGÖREN
► Kilo Verirken Yapılan 10 Yanlış Dyt.Zülal YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yılbaşında En Sık Yapılan 5 Hata!' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:15
Top