2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi
MAKALE #1923 © Yazan Uzm.Psk.Aysun AKTAŞ | Yayın Aralık 2008 | 17,535 Okuyucu
Hepimiz cinsel kimliğimizle doğuyoruz.Hepimizin cinsel dürtüleri var ve bir yaşam boyu sürüyor.Cinselliğin temellerinin nezaman atıldığına bakıldığı zaman bebekliğe kadar inmek gerekir. Peki çocukların hangi yaş dönemindeki hangi davranışlarına karşın nasıl bir tutum takınmak gerekiyor.

Asıl cinsel gelişim 3-6 yaşarası okul öncesi döneminde gözlemleniyor.Erkek ve kız çocuklarda merakla birlikte sorgulamalar gözlemleniyor.Örneğin;kız çocukları annelerine neden pipilerinin olmadığını sormaya başlıyorlar.Cinselliği yavaş yavaş keşfetme çabası içinde olan çocuklar birbirlerinin cinsel organını merak ediyor ve bakıyor. Cinsellikle ilgili düşünsel içerik bu dönemde oluşuyor.Aynı dönemde anne-babaya ilgide oluşuyor.Kız çocuğu babaya yakınlaşırken anneyi kendine rakip olarak görüyor.Aslında cinselliğin enrahat ve en açık yaşandığı dönem 3-6 yaş arası oluyor, merak edilen herkonu rahatlıkla dile getiriliyor.Bu dönemi her çocuk yaşıyor ve çok doğal bir süreç.Yaşamayanlar ise bastırılmış olan çocuklar oluyor.

3-6 yaş grubunda dikkat edilmesi gerekenler;
1)Erkek çocuğu kız gibi davranıyorsa örneğin, otomobillerle değil de bebeklere ilgi gösteriyorsa, erkek yaşıtlarına daha yaklaşıyorsa ve annesine daha yakın duruyorsa…
Kızlarda kız arkadaşları yerine erkeklere daha yakın duruyor, erkek aktivitelerine yakın duruyorsa dikkat edilmeli.

Örneğin;Aile kızlarının erkek olmasını arzulamıştır ve bu nedenle ona erkek oyuncakları alır, erkek gibi davranır, erkeklerin yaygın olduğu sporlara gönderir.

2)Ailelerin özellikle çocuklarıyla fiziksel mesafelerini korumak gerekir. Bu ne demektir? 3 yaşından itibaren ebeveynler ve çocukları aynı odada ve aynı yatakta uyumamaya özen göstermeliler.Bunu farklı iki açıdan ele alırsak birinci noktada; çocuğun bağımsızlığını desteklemesi bakımından önem taşıyor. Ebeveynler çocuklarıyla banyodayken giynik olmalılar. Banyoya çıplak girmek yanlış bir davranıştır. Çünkü çocuklar bu dönemde erojen dürtülere açıktır.

Çocukların davranışlarından hangileri normal olarak algılanmalı?

1)Annebabaların çocuklarına hitap şekli; Annebabalar hiçbir zaman çocuklarına ,eşlerine olduğu gibi sevgilim, aşkım diye hitap etmemeli.

2)Bu dönemde çocukların onlara göre sevgilisi olabilir. Bu sevgili sayesinde artık çocuk anne ve babasına olan bağımlılığından kurtulur. Cinsel aktarım anne ve babadan farklı bir yöne kaymış olur. Bu çocuk için karmaşanın çözümlenmesi anlamına geliyor.Çocuğun üstüne gitmemeli,kendi haline bırakarak anlattığı zaman dinlemeli.

ÇOCUKTA CİNSELLİĞE İLGİ

Çocuklar kendi cinsiyetlerini keşfetmelerine paralel olarak karşı cinsi keşfetmeye çalışır ve karşı cinsle kendi cinsi arasında farklılıkları inceler. Çocuğun gelişimiyle ilgili her konuda olduğu gibi, cinselliği keşfetmesi ve cinselliğe ilgi konusunda çocuklar arasınada bireysel farklılıklar vardır. Kimi çocuk üç yaşında kimi çocuk 4 yaşında bu konulara ilgi duymaya başlar. Çocuğunuzun cinsiyetini keşfetmeye başladığı dönemde olduğunu hem davranışlarından hem sorularından anlayabilirsiniz.Eğer çocuğunuz aşağıdaki maddelere uygun davranıyorsa kendi cinsiyetini ve karşı cinsi tanımaya çalıştığı bir dönemdedir.

* Aynanın karşısında,soyunup kendini seyrediyorsa
* Cinsel organlarıyla oynuyorsa
* Karşı cinsi çıplak görmeye çalışıyorsa
* Karşı cinsten yetişkinlerin bedenlerine ilgi duyuyor ve ellemeye çalışıyorsa
* Dudaktan öpmek istiyorsa
* Ben nasıl dünyaya geldim gibi sorular sormaya başladıysa cinselliğinin farkına vardığının ilk belirtilerini vermeye başlamıştır.

Anne babaların cinsellikle ilgili tutumları 4 başlıkta sıralanabilir.
* Baskılayıcı yasaklayıcı tutum
* Cezalandırıcı tutumlar
* Hoşgörülü bilgilendirici tutumlar
* Pekiştirici tutumlar

Cinsel konulara ilgi döneminde dikkat!...

1)Çocuğun sorduğu sorulara yaş dönemine uygun eksiksiz cevap verilmeli.
2) Topluluk içinde çocuğunuzun davranışına verdiğiniz tepkilerle ,yalnızken verdiğiniz tepkiler paralel olmalı
3) Cinsel kimliğini keşfettikten sonra sergilediği davranışlarına engel olmaya çalışmayın.
4) Cinsel kimliğini sergilemeye çalışan çocuğun davranışlarıyla alay etmek,onu suçlayıcı tavırlar sergilemek ,kızmak, öfkelenmek ve davranışlarını baskı altına almamaya çalışmak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aysun AKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aysun AKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysun AKTAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Aysun AKTAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aysun AKTAŞ'ın Makaleleri
► Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) ÇOK OKUNUYOR Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Cinsel Kimlik Gelişimi Psk.Füsun BUDAK
► Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN
► Ergenlerde Kimlik Gelişimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Nesne İlişkileri Açısından Kimlik Gelişimi Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Cinsel Kimlik Gelişimi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek,bağışlamak Şubat 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:52
Top