2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde Sonlandırmaya Kadar Giden Süreçlerdeki Ruhsal Dinamikler
MAKALE #19232 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Ocak 2018 | 2,811 Okuyucu
Evliliklerde sonlandırmaya giden süreçler deki ruhsal dinamikler nelerdir
Hiçbir birey boşanmak için evlenmez boşanmaya karar verildiğindeki süreç anı kişinin o ana kadar yalnız baş ettiği kaygıları depressıf ruh hali ve aldığı profesyonel destek veya azda olsa ister istemez çevresinin etkilerinden sebep olabilir öncelikle evlilik yaşı tartışılabilir evlilik rastlantısal da gelişebilir önemli olan aile olabilmek öncelikle evliliği devam ettiren ya da sonlandırmaya kadar giden olaylar zincirine bakacak olursak
1. Bireyin kendisini ne kadar anladığı benlik saygısı
Birey bu dönemleri benlik saygısı nın farkındalığını ,kendisini ne kadar keşfetti olumlu olumsuz davranışlarını düşüncelerinin ne kadarını anlayabiliyor ! ‘’bunlar genç yaşta yapılan evliliklerde sorgulanabilir.’’ Ne kadarı evliliği bir noktaya kadar ilerletebilir sorgulamalar bu genç yetişkin yaşlarda da olsa çözüm getirebilir her genç yetişkinin farkındalık algısı da farklı zaman larda görülebilir.
Ancak deneyim gibi bir kavramı görememe algılayamama durumu da yaşanabilir deneyim bireyi daha somut davranışlara anlaşılabilir bir iletişim ilişki kurma noktasına götürebilir. 25 yaşlarında yapılan bir evliliğin ayrıca 18-25 yaş arası yeterli deneyime sahipmi gibi bir soruyu da akla getirirse pazarlık yapma gibi bir şansınız da olamaz bu da mantıklı olarak sorgulanabilir ancak her sorgulama evliliği geciktirebilirde. İhtiyaçlar gibi ilk yaşanan heyecanlar hayaller in uç noktalrda olması psıkolojık dinamıkler evliliği erken sonuçlandırabilir
İhtiyaçlar mı ? ilk sırada olmalı deneyimler mi?
İhtiyaçlar ilk sıra da olursa bu cevap deneyim sürecini başlatır
Deneyimin erken başlaması gibi bir durum olamaz ilerleyen olaylar zinciri sonucunda oluşabilir.oluşan olaylar sorgulamayı getirir deneyim ve ihtiyaçlar bir bütündür özbenlik saygısı değeri algısı bu iki kavramı ‘ihtiyaç ,deneyim’ yeteri kadar yönlendirebilir.

Bu sorular bireylere göre çeşitlilik gösterse de evlilikte öncelikle uyum ve sadakat gözlemlenmelidir bunu erken yaşalarda yapılan evlilikler de algılamak durumu zorlayabilir ‘’deneyim olmadığı için’’

2. Yetişkin yaşlarda yapılan evliliklerde deneyimlerin rolü yuksek olabilir
Sorular sorgulamalar azalabilir birey daha net ve açık düşüncelerini ifade edebilir çiftler arasında uyumun oluşabilmesi gibi bir seçenek oluşabilir bu durumu da etkileyen özsaygı ve bireyin karşısındaki kişiyi seçtiği ya da seçildiği andaki yeterli olumlu pozıtıf iletişimidir. Partnerini Tercih eden birey ve tercih edilen birey arasındaki fark evliliği sonlandırma ya da devam ettirme yi belirler ancak evliliği uzun ömürlü yapan bu farkları algılamak somut pozıtıf düşünebilmektir seçilmeyi ya da seçmeyi sorgulamayan birey ilşkiye saygı duyar kendi ve karşısındaki bireyin yaşamsal deneyimlerine saygı duyması hem iletişimi kolaylaştırır uyumsuzluğu mınumum tutar ve evlilikler uzun ömürlü olabilir.

Boşanma süreçlerinin altında tahmin edilenden çok fazla psikodınamık faktörler yatar bu faktörler bireyler yeterli olgunluktaysa paylaşa bilirler paylaşım uzaklaşmak yerine bireyleri birbirine yakınlaştırabilir ya da uzman dan destek almak bireyi farklı düşünme yollarına olumlu iletişim sürecine ilerletebilir.

Boşanmanın bir benlik savaşımı yoksa bireylerin birbirlerine hissettiği sevginin azalmasımı saygının önemsizleşmesimi gibi belirlisiz durumların tanımlanması öncelikli çözüm yolları olarak düşünülebilir kendisini değersiz hisseden birey yalnız da hissedebilir. İhtiyaçlar ödüller çiftleri n birbirlerine zaman zaman bunları yapması birbirilerini onurlandıracak davranışlarda bulunmaları olumlu iletişim kurmakta çözüm sunmakta kolaylaştıran bir yoldur öncelikle bireyler boşanmak gibi kolay bir çözüm yerine her zaman denenecek olan uyumu öğrenmeyi birlikte paylaşabilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde Sonlandırmaya Kadar Giden Süreçlerdeki Ruhsal Dinamikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Başarıya Giden Yol Psk.Müge ADALI
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde Sonlandırmaya Kadar Giden Süreçlerdeki Ruhsal Dinamikler' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:08
Top